Δήλωση του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ κου Κουίκ για την ψήφο στην αλλδαπή και τη σύσταση του νέου Σ.Α.Ε

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σε δήλωση σχετικά με την ψήφο στην αλλοδαπή και τη σύσταση του νέου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προχώρησε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018. Συγκεκριμένα ο κ. Κουίκ ανέφερε:

«Σήμερα έβαλα την υπογραφή μου σε μιά σημαντική τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή. Η κυβέρνηση ξεκινά τις διαδικασίες για τη ψήφο στην αλλοδαπή. Για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών, όπως με ακρίβεια και ουσιαστικά, το διατύπωσε ο Γενικος Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Κώστας Πουλάκης, στη συνάντησή του με την ΠΑ.Δ.Ε.Ε στην οποία ήμουνα παρόν.

Σε αυτήν τη συνάντηση ανακοίνωσα από την πλευρά μου ότι τους αμέσως επόμενους μήνες έρχεται και το νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ. Με αυτό-οργάνωση και αυτοχρηματοδότηση.

Σε ότι αφορά τη ψήφο, παραθέτω το πλήρες Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ)

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), παρουσία και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, συναντήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, με κύριο θέμα τη διευκόλυνση των ευρισκόμενων στο εξωτερικό Ελλήνων εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο κ. Πουλάκης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, παρά την πλειάδα των άμεσων πιεστικών προβλημάτων τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει, επέλεξε να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών, έχοντας τη βούληση να καταλήξει στη βέλτιστη, νομικά, τεχνικά και δημοκρατικά πρόταση, η οποία θα καταφέρει να συγκεντρώσει και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Όπως ενημέρωσε, το ζήτημα έχει σημαντικές νομικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις, γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι», θα κατατεθεί υπουργική τροπολογία, με την οποία θα συγκροτηθεί – για πρώτη φορά επίσημα– ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του ίδιου και με τη συμμετοχή επιστημόνων και διοικητικών στελεχών, η οποία θα έχει ως έργο, εντός πέντε μηνών, και όχι, όπως είπε, «παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες», να καταθέσει την πρότασή της για το θέμα.

Από την πλευρά της ΠαΔΕΕ, τόσο ο πρόεδρος, κ. Κατσαμπάνης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράμμισαν ότι η υλοποίηση της πρόβλεψης που υπάρχει στο ισχύον Σύνταγμα, ήδη από την αναθεώρηση του 2001, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των εκτός επικράτειας εκλογέων, αποτελεί σημαντικό αίτημα και παράπονο των απόδημων Ελλήνων, εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το ότι, για πρώτη φορά, τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προσφέρθηκαν να συνεργαστούν με την επιτροπή που θα συσταθεί, καταθέτοντας προτάσεις και εμπειρία από χώρες του εξωτερικού.

(Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ)