Συνάντηση Έλλην ΥΦΥΠΕΞ με τους νέους του καινούριου Προεδρείου της Ελληνικής Ομοσπονδίας στην Τυφλίδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Οι δεσμοί της Ελλάδας με την Γεωργία περνούν και μέσα από την ιστορία, η οποία έχει ως πρωταγωνιστές είτε τους μυθικούς ήρωες της Αργοναυτικής εκστρατείας, είτε σύγχρονα πρόσωπα με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης.

Είναι η Γεωργία, που ακόμα και σήμερα προστατεύει και προβάλλει τα στοιχεία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως αποδείχθηκε στη θαυμάσια μουσικοχορευτική παράσταση, η οποία έγινε στο Μέγαρο Μουσικής της Τιφλίδας, για να κλείσουν έτσι οι εκδηλώσεις του εορτασμού των 100 χρόνων της χώρας.

Είναι η Γεωργία που πέρασε πολλά, άντεξε, και σήμερα εντυπωσιάζει με την ανάπτυξή της. Έτοιμη να μπει στις δύο μεγάλες συμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Αυτό ήταν ένα απόσπασμα, από την παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στο κτίριο της Βουλής της Γεωργίας, με συντονιστή τον Πρόεδρο της Γεωργίας κ.Giorgi Margvelashvili και με τη συμμετοχή όλων των Προέδρων, Πρωθυπουργών και ΥΠΕΞ από τις χώρες που τίμησαν την εκατονταετηρίδα της Γεωργιανής Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο αυτών των πανηγυρικών εκδηλώσεων, ο ΥΦΥΠΕΞ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας κ. Mikheil Janelidze, και με τον Γεωργιανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για θέματα Διασποράς κ. Zviad Gonadze. 

Σημαντική ήταν και η συνομιλία του με τον Προέδρο της Αρμενίας κ. Armen Sarkissian, που αφορούσε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου για θέματα Διασποράς, υπό το πρίσμα της νέας Αρμενικής κυβέρνησης και την τοποθέτηση του κ. Mkhitar Hayrapetyan, που ορίστηκε ως αρμόδιος Υπουργός για θέματα Διασποράς.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ – ΤΟΠΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, συνοδευόμενος από  τον Έλληνα πρέσβη στην Γεωργία κ. Δημήτρη Καράμπαλη, επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Γεωργίας, όπου είχε δίωρη συνάντηση εργασίας με το νέο Προεδρείο του. 

Ο Πρόεδρος κ. Οδυσσέας Δημητριάδης και η Αντιπρόεδρος κα Ευγενία Κοτανίδη ανέλυσαν στον ΥΦΥΠΕΞ τα κυριότερα θέματα για τα οποία θέλουν την στήριξη της Ελλάδας, όπως, πρόνοιες για τους ηλικιωμένους ομογενείς, ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και συνδρομή στις δράσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας και κυρίως τις πολιτιστικές.

Ο κ. Κουίκ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι εκτός από τη φιλοξενία παιδιών της Γεωργιανής Ομογένειας σε θερινές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, στα πρότυπα της περσινής φιλοξενίας συνταξιούχων Ομογενών από την Μαριούπολη, η ΓΓΑΕ θα εκπονήσει σχετικό Πρόγραμμα και για Ομογενείς συνταξιούχους από την Γεωργία.

Κλείνοντας τη συνάντηση εργασίας ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε:

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που έρχομαι εδώ κοντά σας. Συναντώ ένα νέο Προεδρείο, νέους ανθρώπους, εκπροσώπους της νέας γενιάς της Ελληνικής Ομογένειας στην Γεωργία.

Αλλά οφείλω να τονίσω, ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι εδώ δίπλα σας και ο προηγούμενος Πρόεδρος. Αυτός σας έδωσε τη σκυτάλη. Είναι στο πλευρό σας, με τις δικές του εμπειρίες, για να βοηθήσει τη συνέχεια από εσάς, τα φρέσκα μυαλά, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και φυσικά με άλλες παραστάσεις απέναντι στο πώς εξελίσσεται ο κόσμος.

Είστε ένα παράδειγμα για μίμηση, καθώς σε πολλά σημεία του πλανήτη υπάρχουν ακόμα Ομογενειακοί φορείς, οι οποίοι όχι μόνο δεν θέλουν κοντά τους τα νιάτα, αλλά απεναντίας, τους απωθούν με τη συμπεριφορά τους από το να ασχολούνται με τα κοινά της Ομογένειας.

Για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο μπράβο και καλή επιτυχία στο νέο Προεδρείο».

(Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ)