Η Αλεξάνδρεια στο επίκεντρο του προγράμματος “Νόστος η Επιστροφή”
Τη Δευτέρα 30 Απριλίου σε μία άψογα οργανωμένη εκδήλωση τελέστηκε η έναρξη του προγράμματος “Νόστος η Επιστροφή” στην Αλεξάνδρεια από τους Προέδρους Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην πόλη που αποτελεί το σύμβολο της ενότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες δόθηκε η συνέχεια μίας συνεργασίας που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα διασφαλίζοντας έτι περιτέρω τη σταθερότητα στην περιοχή.
Όπως ανακοίνωσε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος:
«Με το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» που ξεκίνησε τόσο εντυπωσιακά εδώ στην Αλεξάνδρεια, βάλαμε τις πιο γερές βάσεις για μια παραγωγική και επωφελή για τις τρεις χώρες συνεργασία, των απανταχού Ομογενών μας…Με την υψηλή παρουσία στην έναρξη των εκδηλώσεων των τριών Προέδρων Προκόπη Παυλόπουλου, Νίκου Αναστασιάδη και Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης, επιβεβαιώσαμε για μία ακόμη φορά σε ανώτατο επίπεδο την άρρηκτη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε πολλούς τομείς, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, όχι μόνο στην περιοχή που υπάρχουμε αλλά και σε όλον τον κόσμο:«Το μήνυμα της ήπιας δύναμης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Μήνυμα που δεν εκπέμπεται με την ισχύ των όπλων, αλλά με την ισχύ που προκύπτει από τον διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος παύουν και οι συγκρούσεις.
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι οι τρεις χώρες μας αυτόν τον διάλογο θέλουμε, συνεχίζοντας από κοινού να δείχνουμε όλα τα θετικά της συνεργασίας του πνεύματος. Μαζί με τους ομολόγους μου, την Αιγυπτία Υπουργό Διασποράς κα Ναμπίλα Μάκραμ και τον Κύπριο Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, περίπου πριν ένα χρόνο ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», το οποίο τελικά τέθηκε και υπό την αιγίδα του Προέδρου Αλ Σίσι.
Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα 120 Αιγυπτιώτες Ελλάδας και Κύπρου, να είναι προσκεκλημένοι της Αιγύπτου, σε ένα πρόγραμμα συνυφασμένο με τη νοσταλγία και την επιστροφή, στον τόπο απ΄ όπου οι ίδιοι ή οι γονείς τους έφυγαν τόσο ξαφνικά με τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, ώστε να περπατήσουν στις παλιές τους γειτονιές και να γνωρίσουν τη σύγχρονη Αίγυπτο. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την φίλη Ναμπίλα για την υποδειγματική προετοιμασία που έκανε μαζί με το επιτελείο της, της έναρξης του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που συμφωνήσαμε να πάρει διεθνείς διαστάσεις. Ο Φώτης Φωτίου ανήγγειλε ότι η επόμενη εκδήλωση θα γίνει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, όπου και οι τρεις χώρες έχουμε μεγάλες Ομογενειακές Κοινότητες. Στο μεσοδιάστημα, θα συνεργαστούμε και σε Προγράμματα που θα αφορούν τις Ομογένειές μας στις Υποσαχάριες Αφρικανικές χώρες. Εκεί, όπου έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι Ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.
Προσωπικά ο Πρόεδρος Σίσι, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, και στην οποία ήμουν παρών, μου υποσχέθηκε ότι από την πλευρά του θα έχουμε όλη τη δυνατή βοήθεια σε κάθε μας πρωτοβουλία. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρο, ο οποίος μας έκανε την τιμή, και στους τρεις Υπουργούς που σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», να μας απονείμει το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα».
Με την ευκαιρία του επίσημου ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλεξάνδρεια, ο ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ τον συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Ελληνική Κοινότητα, στο Πατριαρχείο, στο μουσείο – σπίτι του Καβάφη και στο χώρο των ανασκαφών των Κήπων των Πτολεμαίων που διενεργεί η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.
Η Επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας
Μίας ιστορικής σημασίας επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, όπου τον υποδέστηκαν θερμά μαθητές, πρόσκοποι & οδηγοί και μέλη της Παροικίας. Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Γιάννης Σιόκας, η Β΄Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κα Μαίρη Παυλίδου, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Αντρέας Βαφειάδης και Νικόλας Κόπελος.
Τη συγκινητική υποδοχή ανταπέδωσε ο Έλληνας Πρόεδρος λέγοντας:
«Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας κάνω αυτό το προσκύνημα, εδώ, στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Προσκύνημα, γιατί η Αλεξάνδρεια φιλοξενεί το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και γιατί εδώ αναπτύχθηκε η αρχαιότερη διασπορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, για αυτό και δικαίως αποκαλείται προσβυγενής Κοινότητα της Αλεξάνδρειας», τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουΐκ και τον μοναδικό Αλεξανδρινό Αιγυπτιώτη στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών κ. Γιώργο Φλωρεντή και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση.
Σε αυτόν εδώ τον τόπο, εδώ και τόσα χρόνια, άνθισε ο Ελληνισμός, όπου μεγάλοι έλληνες μέσα από την οικονομική τους δραστηριότητα αναδείχτηκαν σε μεγάλους ευεργέτες για τον τόπο μας. Δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Τα κτίρια της Αθήνας και όχι μόνον μαρτυρούν αψευδώς για αυτό» προσέθεσε.
Πέρα όμως από τις ευεργεσίες στην πατρίδα, οι ίδιοι και άλλοι άνθρωποι διαμόρφωσαν εστίες πολιτισμού και εστίες παιδείας με σχολεία και γυμνάσια. Επίσης, στήριξαν τους πάσχοντες ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια, τα παιδιά, ορφανοτροφεία, γηροκομεία.
Εκτός από αυτό όμως, τούτος εδώ ο τόπος στην Αλεξάνδρεια συνδέεται με την άνθιση του ελληνικού πνεύματος. Ας μην ξεχνάμε τι σημαίνει για τον ελληνικό πολιτισμό και διεθνώς. Ή, το πώς περιγράφει την Αλεξάνδρεια ο Τσίρκας στην Νυκτερίδα στην τριλογία του «Ακυβέρνητες Πολιτείες.
Για αυτό ήρθα εδώ. Είναι ένα προσκύνημα που κάνω εδώ εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, σε αυτούς τους ανθρώπους που φυλάνε ακόμη τις «Θερμοπύλες» του Ελληνισμού. Σε αυτούς που κατάγονται από μεγάλους προγόνους οι οποίοι βοήθησαν τον τόπο να ορθοποδήσει. Έδωσαν εδώ τη δυνατότητα να συνεχιστεί το πνεύμα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Και το κυριότερο, έμαθαν στη νεολαία που ζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες – δύσκολες πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάντα μέσα στη ψυχή τους. Αυτό με κάνει περισσότερο αισιόδοξο, όταν οι σχέσεις μας με τη φίλη και αδελφή χώρα της Αιγύπτου είναι εξαιρετικές. Και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για ένα καλύτερο κόσμο, ειρηνικό, σταθερό, δημοκρατικό. Ένα κόσμο που υπερασπίζεται τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία.
Τι καλύτερη εστία από αυτόν εδώ τον τόπο; Και τι ωραιότερη έμπνευση για μένα από αυτούς εδώ τους ανθρώπους. Στα μάτια τους βλέπω τη συνέχεια του ελληνισμού. Και στην ψυχή τους, βλέπω τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε όποια πρόκληση κι αν βρούμε μπροστά μας. Για να φανούμε και εμείς άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων.
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τη διαδρομή σας, για το ήθος σας για την ελληνική σας συνείδηση. Και γιατί είστε εδώ για να συμπορευτούν οι δύο λαοί της Ελλάδας και της Αιγύπτου».
Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, δείχνοντας το θαυμασμό του.
Η παρασημοφόρηση των Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’
Την 1η Μαΐου η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, υποδέχθηκε στην Έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, τους Προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τίμησε τους κ.κ. Προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας με τον «Μεγαλόσταυρο του Θρόνου του Αγ. Μάρκου», για την συνολική προσφορά και τους αγώνες τους υπέρ της Εκκλησίας και του Ελληνισμού, ενώ απένειμε τον «Ανώτατο Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου» προς τους συντελεστές του προγράμματος «Νόστος, η επιστροφή», την Αιγύπτια Υπουργό Διασποράς κα Ναμπίλα Μάκραμ, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Τέρενς Κουίκ και τον Επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν και οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου στην Αίγυπτο κ.κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και Χάρης Μορίτσης.
Ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος καλωσόρισε τους δύο Προέδρους στην Έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, τονίζοντας την ιστορία του Αλεξανδρινού Θρόνου, που οικοδομήθηκε στη Μεγάλη Πόλη που έκτισε ο Στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος και ιδρύθηκε όταν «στα βάθη των αιώνων ο ανιψιός του Βαρνάβα, Μάρκος, ήρθε να κηρύξει σε αυτόν τον τόπο, πριν από 2.000 περίπου χρόνια…».
«Στην Αλεξάνδρεια είναι η ιστορία μας, αλλά στην Αφρική είναι το μέλλον μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, εκφράζοντας παράλληλα ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρό της κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στο πρόσωπο της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κας Ναμπίλα Μάκραμ.
Απευθυνόμενος και πάλι προς τους Προέδρους Ελλάδας και Κύπρου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τόνισε: «Σήμερα, γράψατε μία όμορφη σελίδα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Μας δώσατε κουράγιο, καθώς η Κύπρος μας και η Ελλάδα μας, είναι οι πηγές ενός καλύτερου μέλλοντος για το Πατριαρχείο μας».
Ευχαριστώντας για τη μεγάλη τιμή, ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τα αισθήματα συγκίνησης που ένιωσε, θεωρώντας την «ως επισφράγιση των ισχυρών δεσμών που ήδη υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει άοκνα να στηρίζει το έργο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, συγχαίροντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για το έργο του και τη διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεών αλλά και για ό,τι προσφέρει προς τους Κυπρίους.
Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος δήλωσε ότι «το δυσβάστακτο βάρος αυτής της ύψιστης τιμής, της απονομής του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου, αναλογιζόμενος τη μακραίωνη ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του κτισμένου πάνω στην πέτρα του Ευαγγελιστού Μάρκου, θα μου υπενθυμίζει πάντοτε την ανεκτίμητη αξία που εκπέμπει το Παλαίφατο Πατριαρχείο, όπως και τα άλλα Παλαίφατα Πατριαρχεία για την Ορθοδοξία και την Χριστιανοσύνη».
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ξενάγησε τους Προέδρους με τις συζύγους τους, καθώς και όλους τους προσκεκλημένους, στο αρχαιολογικό μουσείο, το Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο και την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.