Ο Ελληνισμός της Νότιας Αφρικής τίμησε τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα-Σύμβολο για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, παραβρέθηκε στη μεγάλη εκδήλωση για να τιμηθεί ο Γιώργος Μπίζος, που διοργάνωσαν στο Γιοχάνεσμπουργκ, με ευθύνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας, σύσσωμοι όλοι οι φορείς του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος) της Νότιας Αφρικής, παρουσία των δύο Πρέσβεων και του Αρχιεπισκόπου κ. Δαμιανού.

Ο Γιώργος Μπίζος, μία κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα της Νότιας Αφρικής, δικηγόρος του Μαντέλα, και ένας από τους τρεις συντάκτες του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής, είναι ο Έλληνας που τον λατρεύουν σε αυτήν τη χώρα, και μάλιστα πριν από λίγες μέρες του αφιέρωσαν ειδική πτέρυγα στο όνομά του, στο μουσείο του Απαρτχάιντ.

Είναι ο Έλληνας – σημαία κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, ο Έλληνας υπέρ της ισότητας, της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης και υπέρμαχος της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της.

Όπως είπε ο ΥΦΥΠΕΞ:

«Εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σήμερα εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου γιορτάζονται τα 90στά σας γενέθλια, σας μεταφέρω κ.Μπίζο – και το διαβάζω αμέσως – χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλου, όπως και ένα δώρο με το Εθνόσημο και την υπογραφή του».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠτΔ

Επισυνάπτουμε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα συγκίνησης και γιορτής, που μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στην πολυδιάστατη δράση του Γεώργιου Μπίζου, του πρώτου Έλληνα μαχητή κατά του Απαρτχάιντ, του μαχητικού δικηγόρου της δίκης της Ριβάνια, ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, ενός από τα πιο προοδευτικά συνταγματικά κείμενα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών παγκοσμίως. Ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την δημοκρατική του δράση υπήρξε η στενή φιλική σχέση του με τον Νέλσον Μαντέλα, στον οποίο ενέπνευσε τον σεβασμό για την Ελλάδα και τις διαχρονικές της αξίες.

Μαχητής της ελευθερίας, πολίτης του κόσμου, γνήσιος Έλληνας, ο Γεώργιος Μπίζος, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του εκπαιδευτηρίου ΣΑΧΕΤΙ, ενός φάρου των ελληνικών γραμμάτων, με καθολική αναγνώριση στην Νότιο Αφρική. Ως δικηγόρος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πρόεδρος της Επιτροπής της Νοτίου Αφρικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωρίζει ότι η επανένωση του Μνημείου αποτελεί όχι μόνο νόμιμο δικαίωμα της πατρίδας μας, αλλά και χρέος του Ελληνισμού προς την ανθρωπότητα.

Θα ήθελα να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου στον κ. Μπιζο για την ημέρα των γενεθλίων του και να τον ευχαριστήσω προσωπικά για την μακρά προσφορά του στον αγώνα της υπεράσπισης των ιδανικών της ελευθερίας, αλλά και για τη σταθερή υποστήριξή του στην Ελληνική Ομογένεια.

Θερμές ευχαριστίες επίσης, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής για την αναγνώριση του έργου του κ. Μπίζου και τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης».

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η Υπουργός Οικισμού της Νότιας Αφρικής κα Lindiwe Sisulu, κόρη του Walter και Albertina Sisulu, συμμαχητών του Νέλσον Μαντέλα κατά του Απαρτχάιντ, των οποίων δικηγόρος υπήρξε επίσης ο κ. Γιώργος Μπίζος, επιτυγχάνοντας την μη εκτέλεσή τους και απελευθερώνοντας την ίδια από τις φυλακές, όταν παιδί του σχολείου συνελήφθη στα αιματηρά γεγονότα του ξεσηκωμού 15.000 μαθητών στα περίχωρα του Σοβέτο.

Ήταν συγκλονιστικές οι περιγραφές που έκανε στην ομιλία της για τους Αγώνες που έκανε ο Γεώργιος Μπίζος, και ως δικηγόρος και ως άνθρωπος, χωρίς ποτέ να δεχθεί αμοιβή για τους μαχητές κατά του Απαρτχάιντ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο ΥΦΥΠΕΞ έκανε την εξής δήλωση:

«Σε εποχές όπου στο χώρο της Ευρώπης – στον οποίο είναι ενταγμένη η Ελλάδα – ζούμε δυστυχώς ακραίες καταστάσεις, σε εποχές που η σημερινή Ελλάδα χτίζει γέφυρες ανθρωπιάς, την ώρα που άλλοι σηκώνουν τοίχη και συρματοπλέγματα, πιστεύω ότι ο Γιώργος Μπίζος θα μπορούσε να είναι η σημαία του Ελληνισμού απέναντι στον ρατσισμό, υπέρ της ανθρωπιάς, της ισότητας και της αλληλεγγύης, όπως προανέφερα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Μπίζος, στο Δημοτικό σχολείο στην άκρη της Μεσσηνίας όπου γεννήθηκε, είχε δασκάλα που ήρθε πρόσφυγας από την Σμύρνη. Ο ίδιος,  έφυγε με τον πατέρα του, παιδί, για την Αίγυπτο, όταν ο πατέρας του μετά το Βορειοηπειρωτικό έπος, φυγάδευσε εκεί από την Ελλάδα Νεοζηλανδούς στρατιώτες, φεύγοντας και αυτός μαζί με τον μικρό Γιώργο.

Αντιλαμβάνεται ο καθείς, με τί βιώματα προσφυγιάς και μετανάστευσης μεγάλωσε αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα του Ελληνισμού».

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΜΙΡ

Στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης, ο Γεώργιος Μπίζος ζήτησε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών να τον ενημερώσει για το τί γίνεται στην Ελλάδα και ευσυγκίνητος από τις εμπειρίες της ζωής του, δάκρυσε έντονα όταν έμαθε και για την πρόσφατη ιστορία του 11χρονου Αμίρ και την προσωπική αντίδραση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Σας παρακαλώ να του μεταφέρετε την ευγνωμοσύνη μου», είπε ο κ. Μπίζος στον ΥΦΥΠΕΞ, στον οποίο χάρισε με προσωπική του αφιέρωση και το τελευταίο του βιβλίο αφιερωμένο στον Νέλσον Μαντέλα με τίτλο «65 χρόνια φιλίας».

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick