Η παρέμβαση του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ στη Μεσογειακή Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Παλέρμο για το μεταναστευτικό
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διοργάνωσε η Ιταλία στο Παλέρμο.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η Ελλάδα θα πρέπει να παίρνει πάντα από τους πρώτους το λόγο για το θέμα που συζητάμε σήμερα, εδώ στο Παλέρμο «Το μεταναστευτικό, οι επιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες».
Αν δύο χώρες σηκώνουν το τεράστιο βάρος της εισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, ως σύνορα της Ευρώπης, είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Τόση ώρα ακούω Υπουργούς και Υφυπουργούς από άλλες χώρες που ζουν το μεταναστευτικό από μακριά. Μιλάνε για το πρόβλημα με συμπόνια, αλλά λίγοι ήλθαν να στηρίξουν επί της ουσίας την Ελλάδα και τους Έλληνες στην προσπάθεια τους.
Κανένας δεν δικαιούται να αγνοεί την Ελλάδα στα όσα κάνει για το μεταναστευτικό, και μάλιστα με γείτονες απέναντι μας, που ανοίγουν κατά το δοκούν τις ροές τους, δημιουργώντας τεράστιο θέμα στα νησιά μας. Όπως τώρα, που τις έχουν αυξήσει πολύ σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, μέσα σε αυτό το προβληματικό περιβάλλον της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής μας, έχει διοργανώσει και διοργανώνει σημαντικότατες δράσεις, όπως:
Η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και την καινούργια πρωτοβουλία του το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, που ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.
Και μάλιστα, για να αποδείξουμε ότι εμείς στην Ελλάδα ενώνουμε ανθρώπους, θρησκείες και πολιτισμούς, η επόμενη Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό πλουραλισμό θα γίνει τις τρεις τελευταίες μέρες αυτού του μήνα στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές την Αυστρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το να σηκώνουν κάποιοι φράχτες, να χτίζουν τοίχοι ή να κλείνουν κανάλια επικοινωνίας, δεν είναι η απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ασφαλώς και δυναμώνουμε οποιαδήποτε μέτρα αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα προφυλάσσουμε στο μέγιστο βαθμό τις Δημοκρατικές αξίες.
Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη και δεν σηκώνει τοίχοι, όπως κάποιοι.
Δυστυχώς, μέσα στην ίδια Ευρωπαϊκή οικογένεια, ορισμένοι εταίροι – με τους οποίους μπορεί να έχουμε συναντίληψη σε άλλα ζητήματα – δεν συμπεριφέρονται με ισότητα στην Ελλάδα, στη συνολική και πανευρωπαϊκή διαχείριση του συγκεκριμένου μεγάλου προβλήματος.
Ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις, όπου χρειάζονται, απέναντι σε διεθνείς απειλές όπως η τρομοκρατία, αλλά η θέσπιση μέτρων ασφαλείας δεν είναι το μόνο συστατικό της λύσης.
Η ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός είναι άλλα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και κυρίως, η επιρροή αυτών των στοιχείων επάνω στους νέους.
Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε ομπρέλα προστασίας στα παιδιά, στους νέους ανθρώπους.
Γι’ αυτό και έχουν αξία οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τις Διασκέψεις που σας προανέφερα.
Και μάλιστα, επιμένει και στη διασύνδεση, στη δικτύωση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής μας, ώστε τα νιάτα, οι φοιτητές και οι Ακαδημαϊκές Κοινότητες , να αναλάβουν τις θετικές δράσεις που χρειάζονται.
Ελπίζω, ότι η συνάντησή μας εδώ στο Παλέρμο, μία Ιταλική πόλη που χάρη και στον Δήμαρχό της, σηκώνει με μεγάλη ανθρωπιά το βάρος του μεταναστευτικού κύματος που δέχεται από τις απέναντι ακτές της Μεσογείου, να βγάλει ένα θετικό αποτέλεσμα και όλοι να αντιληφθούν τις θέσεις που ευθαρσώς διατύπωσα σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ελλήνων πολιτών».
Στο περιθώριο της Μεσογειακής Συνόδου του Παλέρμο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερες συναντήσεις για διμερή θέματα ή σύντομες συνομιλίες για τρέχοντα θέματα της περιοχής και Διεθνή, με τον Ιταλό ΥΠΕΞ κ. Αντζελίνο Αλφάνη, τον ΥΠΕΞ Μάλτας κ. Καρμέλο Αμπέλα, τον ΥΠΕΞ Αρμενίας κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας κ. Παύλο Κλίμκιν, τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ κ. Τζάχι Χανέκμπι, τον Υπουργό Διεθνών Σχέσεων του Βατικανό Πωλ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ (Αρχιεπίσκοπο του Χόλντεμ), την Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλβανίας κα Άρτεμης Ντράλο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Ιταλίας κ. Έντζο Αμέντολα, τον Υφυπουργό Γεωργίας κ. Ντέιβιντ Ζαλκαλιάνι και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του ΟΑΣΕ κ. Ρομπέρτο Μοντέλα.
Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick