Π. Καμμένος από Ελ Αλαμέιν: Ο Ελληνισμός είναι έτοιμος να προασπιστεί τα δίκαιά του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η μάχη που δώσανε τότε για την ελευθερία οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, από την μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και οι ομογενείς μας, οι Έλληνες της Αιγύπτου, δείχνει ότι ο Ελληνισμός, μαχόμενος για την αλήθεια, για τη δημοκρατία και την ελευθερία, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προασπιστεί τα δίκαιά του. Όχι μόνο την εδαφική του κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά να υπερασπιστεί και το δικαίωμα στην ελευθερία για όλους τους λαούς του κόσμου». Αυτό τόνισε, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος απέδωσε φόρο τιμής στους ήρωες του Ελ Αλαμέιν, στην 75η επέτειο της ιστορικής μάχης που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας και να αποτελέσει την αρχή του τέλους του ιταλογερμανικού Άξονα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που εκπροσώπησε την Ελλάδας στις λαμπρές εκδηλώσεις που γίνανε στο χώρο αυτό, και τις οποίες τίμησε στην κεντρική εκδήλωση ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, εξήρε την παρουσία τόσο των πολλών Αιγυπτιωτών όσο και του βετεράνου Ιωάννη Νικολόπουλου, που τίμησαν τις φετινές εκδηλώσεις στο Ελληνικό Μνημείο.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Η σημερινή μάχη της επετείου του Ελ Αλαμέιν και η ιδιαίτερη τιμή που μας έγινε να συνεορτάζουμε με όλη την Κοινότητα των Αιγυπτιωτών, της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, παρουσία και του βετεράνου Γιάννη Νικολόπουλου, ενός ανθρώπου που πολέμησε εδώ μαζί με τους ήρωες, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και για μας, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Η μάχη που δώσανε τότε για την ελευθερία οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, από την μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και οι ομογενείς μας, οι Έλληνες της Αιγύπτου, δείχνει ότι ο Ελληνισμός, μαχόμενος για την αλήθεια, για τη δημοκρατία και την ελευθερία, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προασπιστεί τα δίκαιά του. Όχι μόνο την εδαφική του κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά να υπερασπιστεί και το δικαίωμα στην ελευθερία για όλους τους λαούς του κόσμου.

Η σημερινή εκδήλωση ξαναφέρνει πίσω τις μνήμες μας εκείνους τους ήρωες, που μέσα στην έρημο, κερδίσανε ουσιαστικά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με τη Μάχη της Κρήτης, καθυστερήσανε τον Άξονα, προκειμένου να χάσει τη μάχη στη Ρωσία».

Ιωάννης Νικολόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Συγκινητική ήταν και η παρουσία του βετεράνου Ιωάννη Νικολόπουλου, που συνεχάρη θερμά για την προσφορά του στην πατρίδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη λήξη της επιμνημόσυνης δέησης, που πραγματοποίησε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, προσφέροντάς του ένα αναμνηστικό από την εκδήλωση.

Αλλά, για τις ημέρες εκείνες μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο βετεράνος πολεμιστής, ο οποίος έφερε στο νου εκείνες τις ημέρες του 1943.

«Υποχρεώσαμε τους στρατιώτες του Άξονα να πάνε πίσω 1.000 χιλιόμετρα. Η Μάχη του Ελ Αλαμέιν άλλαξε την παλίρροια, διότι μέχρι τότε οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν μόνον ήττες», σημείωσε.

Εντύπωση όμως προκάλεσε η δήλωση του βετεράνου κ. Νικολόπουλου ότι «η αλλαγή της παλίρροιας έγινε με τους Έλληνες στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Μπορεί στο τέλος η Ελλάς να νικήθηκε και να κατακτήθηκε, αλλά πολέμησε επί 58 μέρες με τέσσερις στρατούς».

Αναφορικά, πάντως για την Μάχη του Ελ Αλαμέιν, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «η Μάχη του Ελ Αλαμέιν ήταν μία σκληρή μάχη, αλλά μία μάχη με ανθρωπιά. Εμείς σεβόμασταν τους εχθρούς μας και οι εχθροί μας μάς σεβόντουσαν. Εμείς γυρίσαμε τους στρατιώτες του Ρόμελ μέχρι 1.000 χιλιόμετρα, από τη νύχτα της 23ης Οκτωβρίου 1942, που άρχισε η κυρίως επίθεση του Ελ Αλαμέιν».

Συγκινητική παρουσία της ομογένειας 

Αίσθηση προσκάλεσε η μεγάλη παρουσία της ελληνικής ομογένειας στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Μάχης του Ελ Αλαμέιν.

 

Μετά την κατάθεση στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Έλληνα πρέσβη Μιχάλη Διάμεση και τον Κύπριο ομόλογό του Χάρη Μορίτση, τους εκπροσώπους της Αιγύπτου και πολλών κρατών, αλλά και τον καταχειροκροτούμενο βετεράνο Ιωάννη Νικολόπουλο, ακολούθησε ο Ελληνισμός της Αιγύπτου: ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, η επόπτρια γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Βίλλυ Πολίτου, τα Ελληνικά Σχολεία Καΐρου και Αλεξανδρείας, οι Έλληνες Πρόσκοποι, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ειδικός γραμματέας Βασίλης Ζουές και άλλοι επίσημοι.

(www.ana.gr)