Η ταινία «Dance Fight Love Die» στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του HOF

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ταινία «Dance Fight Love Die» του Αστέρη Κούτουλα πρόκειται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Γερμανίας, το 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του HOF.

Πραγματοποιείται φέτος 24 – 29 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή για το φιλμ που φτιάχτηκε από υλικό 600 ωρών και αποτελεί ένα οδοιπορικό στην μουσική του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. H ταινία είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Hofer Dokumentarfilmpreis)  “Granit” 2017.

 Προβολές:  25.10.2017, 22:15, Regina – Παγκόσμια Πρεμιέρα

26.10.2017, 13:00, Scala – 1. Επαναληπτική

29.10.2017, 21:00, Classic – 2. Επαναληπτική

 Η ταινία

Το «Dance Fight Love Die» είναι μια οπτική πανδαισία που ξεπερνά τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, ένα road movie και παράλληλα ένα φιλμικό κολάζ.  Περιστρέφεται γύρω από το σύμπαν του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεδωράκη, έναν πνευματικό αιρετικό του 20ού αιώνα που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, το Enfant terrible της νεότερης ευρωπαικής μουσικής ιστορίας. Ο Αστέρης Κούτουλας ακολούθησε τον Μίκη για τριάντα περίπου χρόνια, από το 1987 έως το 2017: τρεις δεκαετίες γυρισμάτων, τέσσερις ήπειροι, εκατό locations, εξακόσιες ώρες φιλμ. Είναι μια ταινία που περιέχει πολλές προσωπικές στιγμές του σκηνοθέτη με τον Μίκη από το αρχειακό υλικό, λήψεις ως ντοκιμαντέρ διανθισμένα με  γκροτέσκ μυθοπλαστικά μέρη με προκλητικό χιούμορ. Ταπετσαρία είναι η μουσική του Θεοδωράκη και αμέτρητοι νεότεροι καλλιτέχνες που μέσα από την δημιουργία τους ερμηνεύουν την μουσική του. Πρόκειται για μια ταινία πάνω στην έμπνευση, τον έρωτα και τον θάνατο.

Βιογραφικό

Ο Αστέρης Κούτουλας, γεννήθηκε το 1960 στην Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη. Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων. Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε όχι μόνο πολλές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Νταλάρας, Πασπαλά, Πρωτοψάλτη), αλλά και εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχε και στην διοργάνωση συναυλιών μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, όπως, του Στινγκ, τους Motοrhead, της Μερσέντες Σόσα, του Mike Oldfield, των Scorpions και του Ζουφλί Λιβανελί και πολλών άλλων. Υπήρξε σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις. Το τελευταίο φιλμ του ήταν το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» (Recycling Medea), το 2014.

Director’s  Statement

‘’Το «Dance Fight Love Die» είναι ένα φιλμ που γεννήθηκε μέσα από το πνεύμα της μουσικής. Ως παιδί πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου μεγάλωσα με την μουσική του Θεοδωράκη. Η καλλιτεχνική Ελλάδα για μας τους Ελληνες της Διασποράς ήταν πάντα η πατρίδα μας. To With Mikis on the Road αποτελεί το ντοκουμέντο της  οπτικής προσέγγισης του κόσμου του Μίκη και παράλληλα μια ματιά πίσω από την μουσική του. Ενα υβριδικό φιλμ για μια υβριδική ζωή που κυλά παραδειγματικά ανάμεσα σε δυο έτερους πόλους: ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Γερμναία, ανάμεσα στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους, ανάμεσα στην προσωπική οικειότητα και την δημόσια παρουσία, ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και το χρώμα, ανάμεσα στα καμαρίνια και την σκηνή. Ως καλιτέχνης από το Βερολίνο είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το τείχος και την χώρα του κανένα στην πλάτη μου. Η ταινία αυτή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα’’.

 Mε τον Mίκη Θεοδωράκη

Και τους ηθοποιούς

Mαρίνα – Sandra von Ruffin

Aκάρ – Στάθης Παπαδόπουλος

Πανάρετος – Carlos Rodriguez

κ.ά.

Mουσικοί – Air Cushion Finish, Αλέξια, Anna RF, Bejarano & Microphone Mafia, Çiğdem Aslan, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Νταλάρας, Rafika Chawishe, Deerhoof, Francesco Diaz, Mαρία Φαραντούρη, Eliot Fisk, Eves the Behavior, Johanna Krumin, Zülfü Livaneli, Melentini, Πέτρος Πανδής, Mαρία Παπαγεωργίου, Dulce Pontes, Γιώργος Θεοδωράκης κ.ά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Aστέρης Κούτουλας

Μουσική – Mίκης Θεοδωράκης

Σενάριο – Αστέρης Κούτουλας, Ίνα Κούτουλα

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Mιχάλης Γερανιός

On the Road Κάμερα (1987-2017) – Aστέρης Κούτουλας

Μοντάζ – Κλεοπάτρα Δημητρίου & Γιάννης Σακαρίδης

Μουσικό & Ηχητικό Μοντάζ & Mastering – Aλέξανδρος Καρόζας

Ηχος – Aλέξανδρος Καρόζας & Klaus Salge

Kοστούμια – Heike Hartmann & Anabell Johannes

Mακιγιάζ– Johanna Rosskamp

Διεύθυνση Παραγωγής (Bερολίνο & Luckenwalde) – Marcia Tzivara

Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Postproduktion – Aχιλλέας Γκατσόπουλος

Kαλλιτεχνική Επιμέλεια – Iνα Κούτουλα, Dom Quichotte, James Chressanthis (ASC) & Klaus Salge

Συμπαραγωγοί – Γιάννης Σακαρίδης & ΕΡΤ

Παραγωγοί – Aστέρης & Iνα Kούτουλα

Διάρκεια: 87’

Mίκης Θεοδωράκης  & Aστέρης Κούτουλας, 1982

Πάντα με copyright: Photo © Privatier/Asti Music

Ηomepage: https://spark.adobe.com/page/fY90F0h28F3Nd/

Facebook: https://www.facebook.com/WithMikisOnTheRoad/

Τύπος και Επικοινωνία (Ελλάδα, Γερμανία): Σοφία Σταυριανίδου

(www.elliniki-gnomi.eu)