Διάσωση Χειρογράφων δύο αιώνων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο των ενεργειών του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, ο σύλλογος ανέπτυξε συνεργασία από το 2015, με το Μουσείο Μπενάκη, για τη συντήρηση των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την άδεια του Ηγούμενου  της Μονής Πατέρα Ιωσήφ.

Μια σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή από χειρόγραφα, κώδικες, έντυπα και έγγραφα που βρίσκονται στο Μουσείο της Μονής με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία, μεγάλο μέρος των οποίων κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου.

Με στόχο τη διάσωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος για τη Σκιάθο και τη χώρα, ο Σύλλογος απήυθηνε αίτημα προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση μέρους των χειρογράφων, το Μουσείο ανταποκρίθηκε, αναλαμβάνοντας τις εργασίες συντήρησης, τριών εκ των σημαντικότερων χειρογράφων της συλλογής του Μουσείου της Μονής. Πρόκειται για το Πατριαρχικό Γράμμα του Οικομενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, (1806) “Λυτήριον των αμαρτιών εκ της πολιτείας Ύδρας της επαρχίας Αιγίνης Μιχαήλ”, το Μολυβδόβουλο Συγγιλιώδες γράμμα του Οικομενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ (1797) με το οποίο κατατάσει την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού στα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια, και το Σουλτανικό Φιρμάνι με το οποίο αναγνωρίζονται τα υποστατικά της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη συμβολή του, το Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη το οποίο ανέλαβε αφιλοκερδώς τις εργασίες συντήρησης, και ιδιαίτερα τη συντηρήτρια, κα Ελευθερία Γκούφα που επιμελήθηκε των εργασιών. Τα χειρόγραφα βρίσκονται προς έκθεσης στο Μουσείο της Ιεράς Μονής από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017.

Για τον πολιτιστικό σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, αποτελεί προτεραιότητα η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βασική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ο πολιτιστικός σύλλογος Ή Σκιάθος’, συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη, από το 2015, έχοντας παρουσιάσει σημαντικές εκθέσεις στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, και συγκεκριμένα το 2015 την έκθεση φωτογραφίας ‘Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα του 60’ και το 2016 την έκθεση φωτογραφίας ‘Ελληνικές Θάλασσες. Φωτογραφικές προσεγγίσεις των μεταπολεμικών χρόνων’.

(www.elliniki-gnomi.eu)