Συκρότηση Επιτροπής συντονισμού αποφάσισαν οι Ελληνοαυστραλοί

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τη συγκρότηση 11μελούς Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις προσπάθειες συλλογής χρημάτων και άλλης βοήθειας για να αποσταλεί στην Ελλάδα υπέρ των πυρόπληκτων στην Ελλάδα, αποφάσισε η παμπαροικιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο οίκημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας στο προάστιο Lakemba.

Στην αρχή της συγκέντρωσης, με συγκινητικό και ειλικρινή τρόπο, εκφράστηκε η αλληλεγγύη και συμπαράσταση της παροικίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για το βαρύτατο πλήγμα που υπέστη από τις φωτιές στην Ανατολική Αττική, με τους 88 νεκρούς και τις δεκάδες αγνοούμενους, τραυματίες και εγκαυματίες.

Παρέστησαν εκπρόσωποι περίπου 15 ομογενειακών φορέων και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως η διεξαγωγή εράνου από τους ελληνόφωνους ραδιοσταθμούς, η πραγματοποίηση μουσικής συναυλίας από ομογενείς καλλιτέχνες, η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων από παροικιακούς θιάσους, η διοργάνωση εκδηλώσεων πάσης μορφής (π.χ. χοροί, BBQ, trivia nights), η προέγγιση ομογενών επιχειρηματιών κ.ά.

Ζητήθηκε να διερευνηθεί κατά πόσον θα είναι δυνατόν οι δωρεές που θα κατατεθούν να εκπίπτουν του φόρου (tax deductible), απαιτήθηκε, μετ’ επιτάσεως, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλες τις δοσοληψίες, τονίσθηκε η ανάγκη για προσεκτικό χειρισμό στην διάθεση των χρημάτων και επισημάνθηκε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος για τους τελικούς αποδέκτες των δωρεών της ομογένειας. Όσον αφορά το τελευταίο σημείο, μίλησαν αρκετοί από τους παρισταμένους, ανακαλώντας στη μνήμη τους κακές εμπειρίες από το πώς αξιοποιήθηκαν και από ποιους οι προσφορές από ανάλογες πρωτοβουλίες τους παρελθόντος, όταν η Ελλάδα είχε πληγεί ξανά από φυσικές καταστροφές.

Της συγκέντρωσης προήδρευσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χάρης Δανάλης, πλαισιωμένος από την αντιπρόεδρο, Νία Καρτέρη, και τον ταμία του οργανισμού, Χρήστο Μπελέρχα. Αποφασίστηκε ομόφωνα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που θα ανοιχθούν να είναι στο όνομα της Κοινότητας, αλλά αποκλειστικά υπέρ της ενίσχυσης των πυροπαθών της Ελλάδας.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να συντονίσει την περαιτέρω δράση.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, Σάββας Σαββίδης, η Κατερίνα Βέτσικα, από την Παναχαϊκή Αδελφότητα «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός», ο Βασίλης Μηνάς από την Πανθεσσαλική Ομοσπονδία «Ο Καραϊσκάκης», η Κάθυ Στογιάνοβιτς από το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ, η Ελένη Μακρή από τον «Ποντοξενητέα», εκπρόσωποι άλλων φορέων καθώς και συμπάροικοι.

(panhellenicpost.com)