Πολιτιστικές Διαδρομές: Ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επίκεντρο την παρουσίαση του εμβληματικού έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε ειδική ημερίδα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Το έργο, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό πολιτιστικής διαχείρισης, με στόχο την ανάδειξη, αξιοποίηση και επανανοηματοδότηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πέντε Πολιτιστικές Διαδρομές που παρουσιάστηκαν καλύπτουν ευρύ χρονολογικό και γεωγραφικό φάσμα της ελληνικής ιστορίας:

  • Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)
  • Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες
  • Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου
  • Πολιτιστική Εγνατία Οδός
  • Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία

Οι διαδρομές αυτές αποτελούν συνδυασμό θεματικής αφήγησηςαρχαιολογικής τεκμηρίωσηςτουριστικής στρατηγικής και τοπικής ανάπτυξης, και έχουν σχεδιαστεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ με τη συμβολή των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου.

Νέο υπόδειγμα πολιτιστικής διαχείρισης

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, τόνισε στον χαιρετισμό της τη σημασία των Πολιτιστικών Διαδρομών ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης:

«Ανοίγουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νέους δρόμους επικοινωνίας, διαλόγου και ανταλλαγών. Προωθούν τη συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό και ενισχύουν τη συνολική επισκεψιμότητα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Οι διαδρομές διασυνδέουν μνημεία και πολιτιστικούς χώρους με φυσικά αξιοθέατα και τουριστικά σημεία, προσφέροντας ενιαίες εμπειρίες στους επισκέπτες και ενισχύοντας λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με στόχο την αποκέντρωση και ανακατανομή του τουριστικού ρεύματος.

Η Υπουργός ανέδειξε επίσης τον νέο τρόπο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, που επέβαλε το απαιτητικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης:

«Η υλοποίηση αυτών των έργων συντόνισε σχεδόν το σύνολο των περιφερειακών Υπηρεσιών μας. Ήταν μια άσκηση πειθαρχίας, συνέπειας και συγκροτημένης δουλειάς. Αυτός είναι ο δρόμος της αριστείας».

Παρουσιάσεις και θεματικές ενότητες

Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων:

  • Η Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, παρουσίασε τις διαδρομές που σχετίζονται με τη Μυκηναϊκή εποχή, τη διαχρονική σχέση Ανατολής–Δύσης και την πορεία του Αποστόλου Παύλου στην ελληνική γη.
  • Η Ιουλία Παπαγεωργίου, Αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, παρουσίασε τις διαδρομές της Πολιτιστικής Εγνατίας Οδού και του Δικτύου Κάστρων.

Οι παρουσιάσεις ανέδειξαν τη μεθοδολογία σχεδιασμού, τις εργασίες που υλοποιήθηκαν στους σταθμούς κάθε διαδρομής, καθώς και το συνοδευτικό ψηφιακό και έντυπο υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού δεν αποτελούν μόνο ένα εμβληματικό έργο ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και ένα καινοτόμο μοντέλο πολιτιστικής πολιτικής, που ενώνει επιστήμη, τουρισμό, τοπικές κοινωνίες και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανοίγουν δρόμους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, προς μια νέα εποχή πολιτιστικής διαχείρισης και εμπειρίας.