Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής και την Πολυγλωσσία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και Πολυγλωσσία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου 2025. Τη διοργάνωση ανέλαβαν το Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας (ΙΝΕΛ) και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με στόχο να φέρουν στο προσκήνιο σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, εντός ενός παγκόσμιου πολυγλωσσικού πλαισίου.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκαν καίρια ζητήματα όπως:

  • η πολυγλωσσία και η διαγλωσσικότητα στην εκπαιδευτική πράξη,
  • η διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας κληρονομιάς και σε κοινότητες προσφύγων και μεταναστών,
  • η ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,
  • τα κίνητρα εκμάθησης και η σύνδεση της γλώσσας με τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Εκπαιδευτικό Υλικό με Πολιτισμική Ταυτότητα

Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στην εκπαιδευτική σειρά «Ελληνικά για σας», η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σύζευξης γλωσσικής διδασκαλίας και πολιτιστικής έκφρασης. Όπως εύστοχα σημειώθηκε από τους δημιουργούς, «τα βιβλία μας μυρίζουν Ελλάδα», ενσωματώνοντας την τέχνη, τη λογοτεχνία και τη μουσική στη μαθησιακή εμπειρία.

Ένα Πρότυπο Παράδειγμα από το Ντίσελντορφ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της φιλολόγου Αλεξίας Μυριούνη, από το Μοντεσσοριανό Γυμνάσιο Λάιμπνιτς του Ντίσελντορφ. Το σχολείο αυτό, με πάνω από 45 χρόνια συνεχούς δράσης στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας, παρουσιάστηκε ως πρότυπο παιδαγωγικής συνέπειας και πολιτισμικής συνέχειας. Η ίδια η φιλόλογος επιμελήθηκε και μετέφρασε στα γερμανικά το διδακτικό υλικό Griechisch für Sie για τα επίπεδα A0, A1 και A2, προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες των μαθητών της – ένα ζωντανό παράδειγμα αφοσίωσης στην εκπαιδευτική αποστολή.

Παγκόσμια Δικτύωση και Μοιρασμένη Εμπειρία

Οι συμμετοχές από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία επιβεβαίωσαν τον διεθνή χαρακτήρα του συνεδρίου. Εκπαιδευτικοί και ερευνητές αντάλλαξαν εμπειρίες, ανέδειξαν επιτυχημένες πρακτικές και συζήτησαν κοινές προκλήσεις στη διδασκαλία της ελληνικής σε πολυπολιτισμικά και πολύγλωσσα περιβάλλοντα.

Ο Ρόλος του ΙΝΕΛ και η Στήριξη του Qualco Foundation

Το συνέδριο αποτελεί μέρος των ευρύτερων δράσεων του Ινστιτούτου Ελληνογλωσσίας (ΙΝΕΛ), το οποίο ιδρύθηκε με την καθοριστική υποστήριξη του Qualco Foundation και του Qualco Group. Όπως τόνισε η κα Μαρία Γεωργαντζή, «η δημιουργία του Ινστιτούτου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σταθερή και καθοριστική συμβολή του Qualco Foundation, που αποτελεί ενεργό συνοδοιπόρο σε αυτό το έργο».

Το ΙΝΕΛ συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας διεθνώς, μέσα από πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, εξετάσεων και επιστημονικών δράσεων.

(https://doryforos-europa.blogspot.com/)