
150 Χρόνια Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινουπόλεως – Ένας Ακλόνητος Φάρος της Ελληνικής Παιδείας

Μια ιστορική επέτειος για τον Ελληνισμό της Πόλης γιορτάστηκε με συγκίνηση και υπερηφάνεια
Με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε ένα ζωντανό σύμβολο της ελληνικής παιδείας στην Κωνσταντινούπολη, το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο τίμησε τα 150 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς του στον ελληνισμό της Πόλης. Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με λόγο μεστό και εμπνευσμένο ανέδειξε τη σημασία του ιστορικού σχολείου για την ομογένεια και τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας του Γένους.
Ένας αιώνας και μισός παιδείας και προσφοράς
Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο ιδρύθηκε το 1875 με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζάππα και από τότε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με το Ζωγράφειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το εξαώροφο νεοκλασικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Ιωαννίδη, δεσπόζει δίπλα στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Πέραν, στολίδι της Ομογένειας και της ίδιας της Πόλης.
Από την ίδρυσή του μέχρι το 1980, περισσότεροι από 28.000 μαθήτριες φοίτησαν στα τμήματα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου/Λυκείου. Σημαντική υπήρξε και η λειτουργία του Διδασκαλείου της Σχολής (1885-1924), το οποίο ανέδειξε 420 δασκάλες, ενισχύοντας την ελληνική εκπαίδευση με καταρτισμένο προσωπικό.
«Έθρεψε χιλιάδες παιδιά με το πνευματικό μάννα»
Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε το Ζάππειο «πρότυπο εκπαιδευτήριο» και «χώρο καλλιέργειας πνευματικών αξιών», υπογραμμίζοντας πως η παιδεία πρέπει να στηρίζει την πνευματική διάσταση του ανθρώπου. Τόνισε ότι η Σχολή δεν προσφέρει απλώς γνώσεις, αλλά και βαθιές ανθρωπιστικές αξίες, που αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητας του Γένους και οδηγούν τους νέους στην αληθινή ελευθερία.
«Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος αντίστασης στις συρρικνώσεις του ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επαίνεσε την Ομογένεια που, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, δεν σταμάτησε να διαφυλάσσει την παιδεία και τον πολιτισμό της.
Συνέχεια με σεμνότητα και αποφασιστικότητα
Η διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου του Ζαππείου, κα Ρίκα Παντελάρα, ανέφερε συγκινημένη ότι το σχολείο «θα συνεχίσει αγέρωχα και συνετά το καθήκον του». Με σεβασμό στην παρακαταθήκη των ιδρυτών, δεσμεύτηκε ότι η σχολική κοινότητα θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές και το όραμα του Ζαππείου, όσο δύσκολες κι αν είναι οι εποχές.
«Με ομοψυχία, συνεργασία και προσήλωση στο καθήκον, μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά.
Μια ζωντανή γιορτή με τα παιδιά στο επίκεντρο
Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Εκπαιδευτηρίου και περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, καθώς και μια θεατρική παράσταση από τους μεγαλύτερους του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως “Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος”, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Χαραλαμπίδου, και τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Βιολέτας Ίκαρη.
Το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο δεν είναι απλώς ένα σχολείο. Είναι ένα ιστορικό ορόσημο, ένας φάρος ελληνισμού και παιδείας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Τα 150 χρόνια λειτουργίας του δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν – αποτελούν θεμέλιο για το μέλλον, για γενιές μαθητών και μαθητριών που θα συνεχίσουν να αντλούν φως και έμπνευση από τις αξίες του.
Όπως είπε και ο Πατριάρχης, «η αληθινή ελευθερία θέλει έμπονη προσπάθεια». Και το Ζάππειο, εδώ και ενάμιση αιώνα, διδάσκει αυτή την προσπάθεια με συνέπεια, ήθος και αγάπη για τον άνθρωπο και την παιδεία.
(ΑΠΕ ΜΠΕ)