
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Δημόσιας Διπλωματίας: Rebranding της χώρας στο Ζάππειο Μέγαρο

Με φόντο το εμβληματικό Ζάππειο Μέγαρο και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων από περισσότερες από 30 χώρες, πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2025 η Ολομέλεια της «Λέσχης της Βενετίας», σε μία εκδήλωση-ορόσημο για τη Δημόσια Διπλωματία και την εθνική πολιτική επαναπροσδιορισμού της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας: τη στρατηγική γεωπολιτική της θέση, τη σταθερή δημοκρατία, την οικονομική ανάκαμψη, τη μεταρρυθμιστική δυναμική, το ισχυρό επενδυτικό προφίλ, αλλά και την αξεπέραστη πολιτιστική της κληρονομιά.
Στρατηγικός διάλογος με ευρωπαϊκή προοπτική
Η «Λέσχη της Βενετίας» αποτελεί άτυπο, αλλά δυναμικό φόρουμ θεσμικής επικοινωνίας, στο οποίο συμμετέχουν κράτη μέλη της Ε.Ε., υποψήφιες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ευρωπαϊκά όργανα και άλλοι θεσμοί. Τα κύρια θέματα που αναλύθηκαν φέτος περιλάμβαναν:
- Τις επικοινωνιακές προκλήσεις θεσμικής επικοινωνίας
- Τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον σύγχρονο δημόσιο λόγο
- Τη σημασία της Δημόσιας Διπλωματίας και του Nation Branding
Παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Λοβέρδος, κατά τον χαιρετισμό του, εξήρε τη συμβολή της Λέσχης της Βενετίας στην προώθηση του διεθνούς διαλόγου και τόνισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της, μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και της ενεργής συμμετοχής του Ελληνισμού της Διασποράς.
Η Γενική Γραμματέας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της χάραξης κοινής ευρωπαϊκής επικοινωνιακής στρατηγικής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Έχουμε χρέος να ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή φωνή, να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας με σαφήνεια και συνέπεια στους πολίτες των χωρών μας και του κόσμου».
Ο διάλογος για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου, και του δημοσιογράφου Φάνη Παπαθανασίου, με θέμα την εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο κ. Μαστρογεωργίου, ως συντονιστής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσίασε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αυτή φέρνει στη δημόσια διοίκηση, την επικοινωνία και την κοινωνία.
Ισχυρή διπλωματική παρουσία
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, όπως:
- Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
- Η κα Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
- Πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι από χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης
Παρόντες επίσης ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η Γενική Γραμματέας Συντονισμού, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, καθώς και Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Μια Ελλάδα εξωστρεφής και καινοτόμος
Η επιτυχής διεξαγωγή της Ολομέλειας της Λέσχης της Βενετίας στην Αθήνα, αποτυπώνει την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση μιας σύγχρονης εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, ικανής να προβάλλει δυναμικά την ταυτότητά της, να ενισχύει τη διεθνή της επιρροή και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους και επενδυτές.
Η νέα εικόνα της χώρας χτίζεται μεθοδικά και πολυεπίπεδα, στηριζόμενη στον πολιτισμό, την καινοτομία, την ψηφιακή μετάβαση και τη βαθιά αίσθηση δημοκρατικής ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και τον κόσμο.