
Θεόδωρος Καλλιφατίδης: Ο ανθρωπισμός ως άμυνα σε έναν κόσμο που κινδυνεύει να επαναλάβει την Ιστορία

Μια συγκλονιστική υπενθύμιση των κινδύνων που διατρέχει ο σημερινός κόσμος διατύπωσε ο διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας Θεόδωρος Καλλιφατίδης, μιλώντας στο κοινό της πόλης Gandía στη Βαλένθια της Ισπανίας. Σε μια βαθιά ανθρώπινη και πολιτικά αιχμηρή συζήτηση με τον δήμαρχο και ποιητή José Manuel Prieto, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ο Ανθρωπισμός ως άμυνα κατά του φανατισμού», ο Έλληνας συγγραφέας μοιράστηκε τις ανησυχίες του για την πορεία της ανθρωπότητας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο κόσμος μπορεί να καταλήξει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο όπως αυτόν που έζησα ως παιδί στην Ελλάδα». Η δήλωση αυτή, την οποία ανέδειξε και η ισπανική εφημερίδα El Pais, ήχησε σαν καμπανάκι κινδύνου σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς εντάσεις, η άνοδος του φανατισμού και η κρίση των αξιών τροφοδοτούν έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και φόβου.
Ο Καλλιφατίδης, γνωστός για τη βαθιά στοχαστική γραφή του και την προσήλωσή του στον άνθρωπο, υποστήριξε ότι η απάντηση σε αυτή την παγκόσμια κρίση βρίσκεται στην «ανάκτηση του σεβασμού και της αφοσίωσης στη ζωή». Η φράση αυτή δεν είναι απλώς λυρική – αποτελεί πυρηνική θέση ενός συγγραφέα που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, προσφυγιά, πολιτισμική μνήμη.
Στο ίδιο πνεύμα, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον μισογύνη και εκπρόσωπο του «ακραίου καπιταλισμού». Με λόγο αιχμηρό αλλά υπεύθυνο, υπογράμμισε ότι «οι ενήλικες δεν χρειαζόμαστε μωρά-γίγαντες να μας καθοδηγούν, αλλά τη σοφία που αποκτάται με τον χρόνο».
Η παρουσία του Καλλιφατίδη στη Βαλένθια επισφραγίστηκε με την απονομή του Διεθνούς Βραβείου της Έκθεσης Βιβλίου [Fira del Llibre de València], αναγνώριση για το συνολικό του έργο και τη συμβολή του στον σύγχρονο ευρωπαϊκό στοχασμό.
Σε μια εποχή όπου οι φωνές της λογικής και της ανθρωπιάς δοκιμάζονται, το μήνυμα του Θεόδωρου Καλλιφατίδη έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η μνήμη, η σοφία και η υπεράσπιση της ζωής είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε μια ειρηνική και ανθρώπινη κοινωνία.
(elpais.com)