Η ελληνική γλώσσα ως γέφυρα πολιτισμού: Διεθνές φόρουμ στην Κίνα αναδεικνύει τη διαχρονική της αξία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας αναδείχθηκε πρόσφατα στο «1ο Φόρουμ Μεταπτυχιακών-Διδακτορικών Φοιτητών για τον Ελληνικό και Κινεζικό Πολιτισμό», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στο Southwest University της πόλης Chongqing, στη νοτιοδυτική Κίνα. Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (Κ.ΕΛ.ΚΙ.Π.), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα, και είχε ως βασικό του άξονα τη γλώσσα ως μέσο διαλόγου μεταξύ των δύο σπουδαίων πολιτισμών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης, ο οποίος ανέδειξε τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας ως φορέα πολιτισμού. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούν το θεμέλιο του δυτικού τρόπου σκέψης και, συνεπώς, η εμβάθυνση σε αυτούς μπορεί να προσφέρει στους Ασιάτες σπουδαστές εργαλεία όχι μόνο πνευματικής καλλιέργειας αλλά και επαγγελματικής επιτυχίας. Τόνισε επίσης τη σημασία της άμεσης γλωσσικής πρόσβασης στις πρωτότυπες πηγές, είτε ελληνικές είτε κινεζικές, για την αυθεντική κατανόηση των πολιτισμικών δομών.

Σε μια συμβολική πράξη πολιτισμικής συνύπαρξης, ο Πρέσβης εγκαινίασε τον νέο κήπο του Κέντρου, δίνοντάς του το όνομα «Ελπίδα», και φύτεψε μια ελιά – αιώνιο σύμβολο ειρήνης και γονιμότητας – στέλνοντας το μήνυμα της συνέχειας και της ενίσχυσης του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

Το φόρουμ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, με τη συμμετοχή φοιτητών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής κυβέρνησης. Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με συγκριτικές προσεγγίσεις, όπως: «Πτυχές της Προσωπικότητας του Θεμιστοκλή», «Νόμος και Ηθική στην Κίνα και την Ελλάδα», «Ηθική Αξία της Μουσικής στον Κομφούκιο και τον Πλάτωνα» και «Εθιμοτυπία των Δείπνων στην Αρχαία Ελλάδα και Κίνα».

Το φόρουμ επιβεβαίωσε ότι η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, αλλά ένας πυλώνας πολιτιστικής ταυτότητας και γέφυρα κατανόησης μεταξύ λαών. Η ελληνική γλώσσα, με το πλούσιο φιλοσοφικό και επιστημονικό της υπόβαθρο, εξακολουθεί να εμπνέει παγκόσμιες συζητήσεις και να δημιουργεί κοινά σημεία αναφοράς ανάμεσα σε φαινομενικά διαφορετικούς πολιτισμούς.

(ertnews.gr)