1ο Διεθνές Συνέδριο Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.: Επαναπροσδιορίζοντας τη Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε μια εποχή εντεινόμενων μεταναστευτικών ροών, επιταχυνόμενης τεχνολογικής αλλαγής και κοινωνικοπολιτισμικών μετασχηματισμών, το πεδίο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Μέσα σε αυτό το ρευστό και δυναμικό πλαίσιο, το 1ο Διεθνές Συνέδριο της ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. έρχεται να ανοίξει έναν διάλογο υψηλού επιπέδου, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη και αναδεικνύοντας τις ποικίλες φωνές των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εκτός συνόρων.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 5–7 Φεβρουαρίου 2026, δίνοντας τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από όλο τον κόσμο να συνδεθούν και να συμβάλουν ενεργά σε ένα πολυφωνικό και διαθεματικό περιβάλλον συζήτησης.

Η θεματολογία του συνεδρίου καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της διδασκαλίας και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, με έμφαση στην αναγνώριση νέων προκλήσεων και τη διαμόρφωση βιώσιμων προοπτικών για το μέλλον. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εμπλοκή όλων των εμπλεκόμενων μερών – εκπαιδευτικών, μαθητριών και μαθητών, γονέων, κοινοτήτων, επιστημονικών και πολιτισμικών φορέων – σε έναν διαρκή και παραγωγικό διάλογο.

Το συνέδριο περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Κεντρικές Ομιλίες: Με προσκεκλημένους διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές και ειδικούς, όπως η Ασπασία Χατζηδάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), η Joy Kreeft Peyton (Coalition of Community-Based Heritage Language Schools) και ο Joseph Lo Bianco (University of Melbourne), οι οποίοι θα αναδείξουν σημαντικές διαστάσεις της γλωσσικής πολιτικής, της κοινοτικής εκπαίδευσης και της αναβίωσης της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμια συμφραζόμενα.
  • Θεματικές Συνεδρίες: Εστιασμένες σε επίκαιρα ζητήματα, οι συνεδρίες αυτές δίνουν τον λόγο σε φορείς της εκπαίδευσης και της κοινότητας, με στόχο τη σύνθεση διαφορετικών εμπειριών και προσεγγίσεων σε βάθος 120 λεπτών.
  • Προφορικές Ανακοινώσεις: Διάρκειας 20 λεπτών έκαστη, ακολουθούμενες από συζήτηση, οι ανακοινώσεις αυτές προσφέρουν βήμα σε νέες και ώριμες ερευνητικές φωνές του πεδίου.
  • Εργαστήρια: Με πρακτικό προσανατολισμό, τα 60λεπτα εργαστήρια δίνουν τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και ερευνητές να μοιραστούν παραδείγματα καλών πρακτικών, καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων από την καθημερινότητα της διδασκαλίας.

Όλες οι θεματικές ενότητες μπορούν να διοργανωθούν σε συνεργασία με τις ομάδες εργασίας της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ., προωθώντας έτσι τη συλλογικότητα και την οριζόντια ανταλλαγή εμπειριών.

Υποβολή περιλήψεων
Η διαδικασία υποβολής προτάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Oxford Abstracts, στον σύνδεσμο:
👉 Υποβολή περιλήψεων

Σημαντικές ημερομηνίες
– Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 20 Μαΐου 2025
– Ειδοποίηση αποδοχής: 15 Ιουλίου 2025
– Προθεσμία εγγραφής ομιλητ·ρι·ών: 15 Σεπτεμβρίου 2025

Γλώσσες συνεδρίου: Ελληνικά και Αγγλικά.

Με τον διεπιστημονικό του χαρακτήρα και τη σαφή κοινωνική και εκπαιδευτική του στόχευση, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζεται η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για γόνιμες συνεργασίες στο παρόν και το μέλλον.

(ertnews.gr)