Μια γέφυρα μνήμης και τιμής: Το Ζωγράφειο Λύκειο ταξιδεύει στη γη του ιδρυτή του

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

131 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης συνεχίζει να στέκεται περήφανο φως των ελληνικών γραμμάτων στον Βόσπορο, κρατώντας ζωντανή την παιδεία, την ταυτότητα και την ιστορική μνήμη της Ρωμιοσύνης. Πιστοί στην παράδοση και με βαθύ σεβασμό στον μεγάλο ευεργέτη τους, Χρηστάκη Ζωγράφο, οι Ζωγραφειώτες πραγματοποίησαν ένα ακόμη ταξίδι-οδοιπορικό τιμής στη γενέτειρα του φωτισμένου Ηπειρώτη επιχειρηματία και ιδρυτή του σχολείου τους.

Από τις 22 έως τις 25 Απριλίου 2025, μαθητές, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι και φίλοι του Λυκείου διέσχισαν τα μονοπάτια της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου, με στάσεις γεμάτες ιστορικό και συναισθηματικό βάρος. Επισκέφθηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Ελληνικό, την εμβληματική Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων – εκεί όπου φοίτησε και ο ίδιος ο Χρηστάκης Ζωγράφος – και παραβρέθηκαν σε επίσημη τελετή στο Δημαρχείο της πόλης, με θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, με λόγια συγκίνησης και δύναμης, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στην Πόλη, λέγοντας: «Όλοι μαζί κυνηγάμε ένα θαύμα επιβίωσης… Το Ζωγράφειο είναι ένα αστέρι που λάμπει τη νύχτα».

Η αποστολή συνέχισε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και στη μουσική εκδήλωση «Μουσική Ζωγραφιά» στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, αφιερωμένη στο Ζωγράφειο. Ακολούθησε συγκινητικό προσκύνημα στο Κεστοράτι, τόπο καταγωγής του Ζωγράφου, στην Αλβανία. Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την αποστολή με ηπειρώτικα τραγούδια και ιστορίες για τον ευεργέτη, σε μια αυθεντική ανταλλαγή μνήμης, φιλοξενίας και πολιτισμού. Το ταξίδι έκλεισε με επισκέψεις σε ιστορικά τοπόσημα: το Αργυρόκαστρο, τη Δρόπολη, το στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, τη Δωδώνη και το Μέτσοβο, πατρίδα άλλων σπουδαίων εθνικών ευεργετών.

Το προσκύνημα αυτό δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική εκδρομή. Ήταν πράξη αναγνώρισης, μνήμης και συνέχειας. Ήταν η επιβεβαίωση ότι το Ζωγράφειο δεν είναι απλώς ένα σχολείο· είναι θεσμός, σύμβολο και ελπίδα. Ένα ζωντανό κύτταρο ελληνισμού, που μέσα από τις νέες γενιές συνεχίζει να φωτίζει τον δρόμο της Παιδείας σε εποχές δύσκολες και μεταβατικές.

(ertnews.gr)