Η 9η Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μια ομόφωνη απόφαση-σταθμό, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συμβολή της στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία: την ημέρα αυτή, το 1857, έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας και δημιουργός του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, με έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης, την καθοριστική επιρροή της στις ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της ως βάση της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη υποστήριξη της ελληνικής πρότασης στη συνεδρίαση της UNESCO προήλθε από την Αϊτή, την πρώτη χώρα που είχε αναγνωρίσει ιστορικά την Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος. Όπως δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, πρόκειται για μια διεθνή αναγνώριση της διαχρονικότητας και της παγκόσμιας εμβέλειας της ελληνικής γλώσσας, αποτέλεσμα συστηματικής συνεργασίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας με κορυφαίους γλωσσολόγους όπως ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και ο Χρήστος Κλαίρης.

Η επίσημη ανακήρυξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 43ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO τον Νοέμβριο του 2025.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απόφαση ως επιτυχία της πολιτισμικής διπλωματίας της χώρας και ως ετήσια ευκαιρία για τον κόσμο να τιμά τη γλώσσα μέσω της οποίας διασώθηκαν και μεταδόθηκαν οι αξίες της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και των επιστημών. Σε ανάρτησή του σημείωσε την υπερηφάνεια που προκαλεί η επιλογή της 9ης Φεβρουαρίου, συνδέοντας τον εορτασμό με το έργο μεγάλων μορφών της ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε τον υψηλό συμβολισμό της απόφασης, αναδεικνύοντας την ελληνική γλώσσα ως παγκόσμιο όχημα φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, τεχνών και επιστημών. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε τον Μάιο του 2024 στην πρωτοβουλία για την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από τη Βουλή και την προώθηση του αιτήματος προς την UNESCO.

Η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας έρχεται να υπενθυμίσει ότι η γλώσσα αποτελεί όχι μόνο σύμβολο εθνικής ταυτότητας, αλλά και διαχρονικό θεμέλιο του παγκόσμιου πολιτισμού.