Θερμή υποδοχή στον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Σύλλογο Κρητών «Μίνως» στην Αστόρια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Με κεντρικό μήνυμα τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας και την ανάγκη ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συλλόγου Κρητών “Μίνως” στην Αστόρια.

Ο κ. Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος σε μέλη της ελληνικής παροικίας, υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε μέσα από την ομογένεια, με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Παπανδρέου», αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζουν οι Έλληνες της διασποράς.

«Η ομογένεια μπορεί να μην είναι η πολυπληθέστερη, είναι όμως η πιο σεβαστή σε πολιτισμικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι «όσο ισχυρή είναι η ομογένεια, τόσο πιο ισχυρή είναι και η Ελλάδα».

Κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έτυχε θερμής υποδοχής από τα στελέχη της Οργάνωσης Νέας Υόρκης, ενώ του προσφέρθηκε ρακή από την Κρήτη και μια ανθοδέσμη από μαθήτρια της κοινότητας. Τον προλόγισαν ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αποδήμου ΠΑΣΟΚ, Τιμολέων Ζιώγκας, και ο πρώην κεντρικός κομματικός στέλεχος Σπύρος Γαρυφάλλης.

Έμφαση σε υγεία, παιδεία και στέγαση

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους, με ισχυρή δημόσια υγεία, ποιοτική παιδεία και συνεκτική στεγαστική πολιτική. Όπως σημείωσε:

«Το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί, όχι μόνο λόγω ακρίβειας, αλλά εξαιτίας της αύξησης ανελαστικών δαπανών σε υγεία, παιδεία και στέγαση».

Τόνισε πως η Ελλάδα εμφανίζει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 52% σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας, που ωθεί τους γονείς στη λύση των ιδιωτικών σχολείων.

Αναξιοκρατία και μετανάστευση νέων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναξιοκρατία, επισημαίνοντας πως χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και εξαιτίας της έλλειψης σεβασμού και ευκαιριών από το κράτος.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, ώστε οι νέοι να θέλουν να μείνουν και να χτίσουν τη ζωή τους εδώ», δήλωσε.

Σχόλιο για Τέμπη και πολιτική ευθύνη

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε θέμα πολιτικής ευθύνης και θεσμικής αξιοπιστίας, ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας του νόμου περί ευθύνης Υπουργών:

«Δεν μπορεί ένας Υπουργός να διαβεβαιώνει ότι όλα λειτουργούν με ασφάλεια και μία εβδομάδα αργότερα να θρηνούμε 57 νεκρούς. Ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, κι αυτό οδηγεί στην ενίσχυση ακραίων φωνών».

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εθνική άμυνα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πλαισίου, δίνοντας έμφαση στην εθνική αμυντική βιομηχανία και την ευρωπαϊκή κυριαρχία των λαών.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη των λαών, όχι των λόμπι», ανέφερε, προτάσσοντας τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Πηγή: neakriti.gr