Οι ελληνικές εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία και οι δυνατότητες τους

Uncategorized, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παρούσες δήλωσαν οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού (IDEX 2025) που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι από τις 17 έως και τις 21 Φεβρουαρίου.

Το εθνικό περίπτερο στην IDEX 2025

Το Ελληνικό Εθνικό Περίπτερο στην IDEX 2025 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ), με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ-HASDIG) και της ENTERPRISE GREECE.

Μία παρουσία που έδειξε πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία – στο μέτρο του μεγέθους της – διεκδικεί το δικό της χώρο στο διεθνές στερέωμα και φιλοδοξεί να αναπτυχθεί, με όρους εξωστρέφειας και προσανατολισμό στην καινοτομία.

Κρίστιαν Χατζημηνάς: Θέλουμε να κερδίζουμε συμβόλαια με το σπαθί μας για προϊόντα που έχουμε παράξει και πουλήσει στο εξωτερικό

«Θέλω να πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας αναγέννησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε στο in ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής και CEO της THEON International Advanced Optronics.

«Η THEON είναι μία εταιρεία κατά 95-98% εξαγωγική, δεν πουλάμε σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει σε ένα κομμάτι της αγοράς και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των ηλεκτροπτικών που αφορούν τον στρατιώτη να γίνουμε νούμερο ένα στην αγορά. Και ευελπιστούμε και πως μία διαφορετική εταιρεία μας, η SCYTALYS, θα γίνει και αυτή τοπ στον κόσμο στον τομέα της διασύνδεσης διαφορετικών συστημάτων. Τα μυαλά υπάρχουν και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από άλλους», σημειώνει ο Χατζημηνάς.

Ο ίδιος αναγνωρίζει κάποια πρόοδο στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, «πολλές ξένες εταιρείες έβγαλαν πολλά λεφτά στην Ελλάδα, χωρίς να αφήσουν τίποτα».

Αναγνωρίζει ότι κάποια πράγματα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να τα αγοράσουν από ελληνικές εταιρείες, γιατί δεν τα κατασκευάζουν, ωστόσο υπογραμμίζει πως υπάρχουν πράγματα που αφορούν έξυπνες τεχνολογίες και δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να κατασκευαστούν, στα οποία η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι καλή.

«Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι η μόνη βαριά βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που έχουμε στην Ελλάδα», όπως επισημαίνει ο Χατζημηνάς. Και βλέπει πως για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν καλά σημάδια. Σημειώνει ωστόσο πως «πρέπει να μην κοιτάζουμε να βγάζουμε ευκαιριακά κέρδη από προμήθειες ελληνικές. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Και πρέπει να πιέζουμε τις ξένες εταιρείες, τόσο η κυβέρνηση όσο και εμείς να μας δίνουν τεχνογνωσία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία και στην έκθεση είχε ισχυρή παρουσία,  ο Χατζημηνάς τονίζει ότι πέτυχε γιατί είχε προγραμματισμό. Σημειώνει δε τις εξαγγελίες και στην Ελλάδα για το 12ετές πρόγραμμα, και υπογραμμίζει πως έχει τη δική του σημασία και για τις ελληνικές αμυντικές εταιρείες, αφού θα ξέρουν πού να επικεντρωθούν. Όπως επισημαίνει δεν πρέπει να «βασιστούμε μόνο στα κρατικά μαγαζιά όπως τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ, αλλά να βασιστούμε αρκετά και στις ιδιωτικές εταιρείες. Μία κρατική βιομηχανία όσο και να τη θρέφεις δεν μπορεί να δημιουργήσει με τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι ιδιωτικές εταιρείες».

Θεωρεί δε ότι η αμυντική βιομηχανία μπορεί να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας αντιστροφής του brain drain και να αποτελέσει πόλο έλξης για επιστροφή εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα. Σημειώνοντας σε αυτό ότι βοηθά και το γεγονός πως ο αμυντικός τομέας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί για να μειώσει το κόστος και από τεχνολογίες που εφαρμόζονται και στον πολιτικό τομέα.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον που έδειξε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκεπτόμενος το περίπτερο της THEON στην έκθεση για το «Στρατιώτη του Μέλλοντος», ρωτήσαμε τον Κρίστιαν Χατζημηνά, αν η εταιρεία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το «Σύγχρονο Μαχητή».

«Θα συμμετάσχουμε. Παρ όλα αυτά, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο εξωτερικό. Ο Γερμανός «Στρατιώτης του μέλλοντος», είναι μία συμφωνία που έχει κλείσει η ΤΗΕΟΝ». Όπως λέει υπάρχουν και άλλες συμφωνίες που θα ανακοινωθούν, με άλλες χώρες.

Για τον Χατζημηνά στοίχημα για τον όμιλο των εταιρειών του είναι να χτίσει ένα οικοσύστημα το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Όπως λέει drones μπορούν να φτιάξουν όλοι, πλέον, το ζήτημα είναι «πόσο έξυπνα είναι και πώς συνδέονται και με τα άλλα που έχει ο στρατιώτης, πχ τις διόπτρες. Την επικοινωνία. Και πώς θα συνδεθούν αυτά με το κέντρο. Τη διοίκηση επιχειρήσεων. Γι’ αυτό μιλάμε για ένα οικοσύστημα το οποίο δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να χτίσουμε. Θα μάθετε ότι θα επενδύσουμε και ως όμιλος και ως EFA group σε πολλές τέτοιες τεχνολογίες, που είναι στον πολιτικό τομέα, αλλά έχουν και προοπτική για τον αμυντικό τομέα. Υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα, απλά είναι μικρές, δεν έχουν διεθνές αποτύπωμα και δεν έχουν εμπειρία, πώς να μετατρέψουν ένα καλό προϊόν το οποίο βγαίνει από την έρευνα και την ανάπτυξη, σε ένα προϊόν της αγοράς. Σε αυτό έχουμε τρομερή εμπειρία και γι’ αυτό επενδύουμε σε διάφορες εταιρείες».

Σημασία για τον Χατζημηνά άλλωστε έχει να ξεφύγουν οι ελληνικές εταιρείες από τη φιλοσοφία του να περιμένουν το μάννα εξ ουρανού. Να διεκδικούν συμβόλαια με βάση τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν. Και τονίζει για τον όμιλο των δικών του εταιρειών, πως «αν είναι να πάρουμε κάποια δουλειά θέλουμε να την πάρουμε με το σπαθί μας. Και το πιο σημαντικό θα την πάρουμε γιατί θα είναι μια δουλειά την οποία ήδη την έχουμε ή την έχουμε πουλήσει στο εξωτερικό. Ή γιατί είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε αυτή την εσωτερική πώληση σε εξαγωγές. Αυτοί είναι για μένα οι όροι τους οποίους η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να ανθίσει με υγεία».

Πηγή: ot.gr