Εκδήλωση στα Τίρανα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας προς τιμή του μεγάλου εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που απεβίωσε την 9η Φενβρουαρίου 1798.

Ως αναφορά για την  ημέρα αυτή, το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Τιράνων και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και το Ελληνικό Ίδρυμα  Βιβλίου και Πολιτισμού στα Τίρανα, διοργάνωσαν εκδήλωση με την συμμετοχή διευθυντών, καθηγητών  και φοιτητών της Ελληνικής Γλώσσας σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών στα Τίρανα την 11η Φεβρουαρίου.

Μία ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Αργυρόκαστρο, την 7η Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αργυρόκαστρου και της Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Η Πρόεδρος Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Σχολής  Ξένων Γλωσσών  καθηγήτρια Δρ. Σοφία Δεληγιώργη, ως συντονίστρια της εκδήλωσης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για την  συμμετοχή τους σ΄ αυτήν την ιστορική Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα, δίνοντάς το λόγο  στην Αναπληρωτή Κοσμήτορα Σχολής Ξένων Γλωσσών κ. Ντρίτα Ρίτα, στον Πρόξενο της Ελλάδος στα Τίρανα κ.  Αναστάσιο Πασχάλη και στον κ. Αιμίλιο Μουστάκη Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού Παράρτημα Αλβανίας, για να χαιρετήσουν την εκδήλωση  αφιερωμένη στην Ημέρα των Ελληνικής Γλώσσας, με θέμα: «Η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Μίλησαν με τη σειρά για το ρόλο της Ημέρας, τα προβλήματα της Ελληνικής Γλώσσας, τα ιδρύματα που λειτουργούν στη χώρα καθώς και τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της, διάφοροι ομιλητές.

Πρώτος ο  Κωνσταντίνος Γιακουμής, Κοσμήτορας  Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας Πανεπιστημιακού Κολεγίου «ΛΟΓΟΣ» στα Τίρανα, δεξί χέρι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Ο Διευθυντής  Γραφείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φοινίκης και Δρόπολης, Ζήσος Λούτσης μίλησε για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στα δημόσια ιδιωτικού δίκαιου σχολεία της ΕΕΜ, αναφερόμενος στο νομικό υπόβαθρο που στηρίζεται η ελληνική εκπαίδευση στην Αλβανία, την αναγκαιότητα  της ολοκλήρωσης των νομοθετικών διατάξεων σ’ αυτόν τον τομέα  καθώς και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών για την διδασκαλία  των μαθημάτων που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες των καθηγητριών Μιρέλα Κώτσια και Ντονίκα Μπόμπολη, του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, όπου αναφέρθηκαν  στην συμβολή και την συμπαράσταση της ελληνικής γλώσσας  και για τα σχολικά εγχειρίδια στα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Η δασκάλα ελληνικής γλώσσας Αγλαΐα Παππά αναφέρθηκε  για το εννιάχρονο ελληνικό σχολείο «Α. Σέμε» των Αγίων Σαράντα, ο Γεώργιος Μπέστιας  Διευθυντής Συντονιστικού Γραφείου Κορυτσάς, για το σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» και ο Λευτέρης Φωτόπουλος για το  ελληνικό σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» της Χιμάρας. Η καθηγήτρια Ειρήνη Τάσε, από το «Αρσάκειο», Ελληνοαλβανικό Κολέγιο στα Τίρανα, για τις διδακτικές μέθοδες για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας  σε δίγλωσσο σχολείο και η καθηγήτρια Ειρήνη Ράπτη από το σχολείο «Πρωταγωνιστές», του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης».

Για την καλύτερη εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και τον εκσυγχρονισμό της συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια άλλη εκδήλωση υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης, σύντομα.

Πηγή: orthodoxostypos.gr