Kοινή συνεδρίαση των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών Ελληνισμού της Διασποράς (sic) και Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στην προώθηση της επιστημονικής διπλωματίας μέσω της επιστημονικής Διασποράς τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με τίτλο «Ελληνική Επιστημονική Διασπορά (sic) και Καινοτομία».

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, με στόχο να φέρουν πιο κοντά στην Ελλάδα τους Έλληνες επιστήμονες που ζουν εκτός συνόρων, όπως η δημιουργία δικτύων επιστημόνων και επιχειρηματιών της Διασποράς και η διασύνδεσή τους με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, η διοργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγών και φιλοξενίας για καθηγητές, φοιτητές και νέους επιχειρηματίες, η ενίσχυση των ελληνικών σπουδών και η ανάδειξη των επιτευγμάτων των Ελλήνων επιστημόνων ανά τον κόσμο.  Οι επιφανείς επιστήμονες και επιχειρηματίες της Διασποράς μας κάνουν περήφανους με το έργο και το παράδειγμά τους και συνιστούν «εθνικό κεφάλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Ο κ. Κώτσηρας τόνισε τη βαρύτητα που δίνεται στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας για τις αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας  και εξωτερικού και αναφέρθηκε σε συνέργειες με άλλα υπουργεία και φορείς, όπως με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον φορέα Study in Greece, το ΕΚΠΑ και άλλα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός, η επιστημονική διπλωματία ενισχύει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, αναβαθμίζει την Ελλάδα ως ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό προορισμό και δημιουργεί ευκαιρίες για την επιστροφή της γενιάς του brain drain.

Το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, καταλήγοντας, ο Υφυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα σημαντικά φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Υπογράμμισε δε ότι με την αμφίδρομη συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες της Διασποράς (sic) και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας τους σε τομείς αιχμής μπορεί να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, με πολλαπλά, μακροπρόθεσμα οφέλη για την πατρίδα μας.

(www.panhellenicpost.com)