Το πρώτο Αντάμωμα Λαγκαδινών πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ
Σε κλίμα συγκίνησης, νοσταλγίας και χαράς πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αντάμωμα Λαγκαδινών στο Κονέκτικατ της Αμερικής στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2024.
Δεκάδες Λαγκαδινοί, πρώτης έως και τέταρτης γενιάς, που ζούν στην Αμερική συμμετείχαν στην γιορτή επανασύνδεσης που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» (Center for Hellenic Studies Paideia) του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UConn) στο Στορς του Κονέκτικατ.
Το αντάμωμα ήταν ανοικτό τόσο στους μετανάστες πρώτης γενιάς, όσο και στους απογόνους τους, φίλους και συγγενείς με σκοπό να σμίξουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να θυμηθούν ιστορίες, ακόμη και να γνωριστούν για πρώτη φορά.
Λαγκαδινοί, οι οποίοι από τα τέλη του 19ου αιώνα άφησαν την πατρίδα τους για την φιλόξενη Αμερική μεταφέροντας στις αποσκευές τους τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, την εργατικότητά τους, το απαράμιλλο ήθος, το ελληνικό φιλότιμο, την φιλοπατρία και τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό συμμετείχαν στην πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων που έλαβαν χώρα το τριήμερο.
Χαιρετισμοί και ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους και ομιλητές, έκθεση με φωτογραφικό υλικό, δείπνο, αναμνηστικές φωτογραφίες, έδωσαν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν στιγμές από το παρελθόν και όνειρα για το μέλλον τους ως συμπατριώτες.
Κοινό τους σημείο αναφοράς η πατρίδα τους, τα Λαγκάδια και το ειλικρινές ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου τους.
Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων Λαγκαδινών στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Κασάπογλου απεύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος του πρώτου ανταμώματος. Στην ομιλία του συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και διοργάνωση της δράσης, αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτισμική κληρονομιά των Λαγκαδίων και την πολύπλευρη προσφορά τους στην ιστορία, στη τέχνη, στον πολιτισμό και στην ελληνική κοινωνία και δήλωσε συγκινημένος από την διαπίστωση ότι οι Λαγκαδινοί της διασποράς με αξιοπρέπεια και περηφάνια, όχι μόνο διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις αλλά τις μεταφέρουν και στις επόμενες γενιές.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ που δεν μας αφήνετε μόνους στην ερημοποίηση που δυστυχώς έχει επέλθει στα πανέμορφα Λαγκάδια. Σας ευχαριστώ που βρίσκετε χρόνο και μας επισκέπτεστε όταν το πρόγραμμα σας το επιτρέπει. Δεν φαντάζεστε την χαρά που μας προσφέρετε.
Εμείς ως δημοτική αρχή προσπαθούμε με κάθε μέσο που μας διαθέτει η Πολιτεία να μην σβήσει η ελπίδα για το χωριό μας. Και πράγματι γίνονται σημαντικά πράγματα που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το αύριο και μας δίνουν κουράγιο να παλεύουμε… όσοι λίγοι έχουμε απομείνει ως μόνιμοι κάτοικοι. Με τη βοήθεια όλων, μπορούμε να κάνουμε τα Λαγκάδια μας ακόμα πιο ισχυρά και ελκυστικά για τις επόμενες γενιές.
Ας γίνει αυτό το αντάμωμα η αρχή και για επόμενα, ας συνεχίσουμε αυτή τη δράση με συνεργασία. Ας δημιουργήσουμε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη σύνδεση με την εστία μας και θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις μας.
Ελπίζω ότι η αγάπη μας για τα Λαγκάδια και τις παραδόσεις μας θα μας ενώνει πάντα, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. Ας κρατήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας, ας διατηρήσουμε τη σύνδεση και ας συνεχίσουμε να χτίζουμε την κοινότητά μας, περήφανοι και ενωμένοι.», τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο Δήμαρχος κος Κούλης.
Η αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λαγκαδίων Παναγιώτα Μπέτσα έκανε αναφορά στην πολύτιμη συνεισφορά πατριωτών Λαγκαδινών για την πραγματοποίηση εκπολιτιστικού και φιλανθρωπικού σκοπού έργων στα Λαγκάδια, όπως η κατασκευή του Γυμναστηρίου του Γυμνασίου των Λαγκαδίων το 1952-1953, η πραγματοποίηση εργασιών στα διπλανά κτίσματα του σχολείου, η θεμελίωση του Δημοτικού Ξενοδοχείου Λαγκαδίων, ο ναός της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδίων το 1962, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και πολλά άλλα που άφησαν ανεξίτηλα χαραγμένο το αποτύπωμά τους στο χωριό. «Εύχομαι, αυτό το αντάμωμα να αποτελέσει την απαρχή μιας γόνιμης περιόδου συνδιαμόρφωσης των Λαγκαδίων με την επιθυμία να γίνετε και εσείς μαζί μας ενεργά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και τα πιθανά εμπόδια.», κατέληξε η Αντιδήμαρχος κα Μπέτσα.
Τα Λαγκάδια στην ιστορία, στο παρελθόν και στο μέλλον, ήταν το κύριο θέμα των ομιλιών που ακολούθησαν από τον Dr. Αριστοτέλη Μιχόπουλο, Ομότιμο καθηγητή Κλασσικών και Ελληνικών σπουδών στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, τον Γρηγόρη Κοντό ιστορικός, ιδρυτή της Greek Ancestry, τον Ανδρέα Μανιάτη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό / Μηχανικό Η/Υ & Πληροφορικής ΕΜΠ, PhD , μέλος των ‘Άνθη της Πέτρας και τον Δημήτρη Τσαλκάνη, digital artist.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην επιστημονική διαδρομή και συνεισφορά του στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», στον καθηγητή Γιάννη Αλεξόπουλο, Αρχιτέκτονα τοπίου, με καταγωγή από τα Λαγκάδια και στον Λαγκαδινό καθηγητή Νικόλαο Λάμπρο με αντικείμενο τα γενεαλογικά δένδρα των Γορτύνιων.
Η «Παιδεία» δημιουργήθηκε το 1977, ως αναγνωρισμένος από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, και έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια. Δημιούργημα της «Παιδείας» είναι το μεγαλοπρεπές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, με ευρύχωρους ακαδημαϊκούς χώρους, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, και συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, μικρό μουσείο, εντυπωσιακό υπαίθριο ελληνικό θέατρο κατ’ απομίμηση των αρχαιοελληνικών θεάτρων, το Μουσείο «Σπάρτη» και ένα βυζαντινόρυθμο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών θιασωτών της Ελληνικής Παιδείας προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων.
Ο ιδρυτής και διευθυντής της «Παιδείας», υπεύθυνος διοργάνωσης του πρώτου Λαγκαδινού Ανταμώματος, καθηγητής Ηλίας Τομάζος καθώς και ο Νίκος Λάμπρος επιμελήθηκαν με περισσή φροντίδα την εκδήλωση μνήμης, νοσταλγίας επανασύνδεσης και επανένωσης των Λαγκαδινών και εκδήλωσαν την επιθυμία και πρόθεση το πρώτο αυτό αντάμωμα να γίνει η απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των Λαγκαδινών της διασποράς και των μόνιμων κατοίκων με απώτερο σκοπό την εξέλιξη και την βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού, όπως και την καθιέρωση του Ανταμώματος ως ετήσιο θεσμό για τους Λαγκαδινούς και τους φίλους των Λαγκαδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό με άμεσο στόχο το επόμενο να πραγματοποιηθεί στα Λαγκάδια Γορτυνίας.
(Πηγή: Greek News USA)