Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα η “Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και Ελληνισμού”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η Ηράκλεια προσπάθεια του Food for Thought Network να φέρει κοντά τις Ελληνίδες της Διασποράς και της Ελλάδας κορυφώθηκε με μια επιτυχημένη 5θήμερη εκδήλωση στην γενέτειρα.

Η δύναμη της εθελοντικής εργασίας έλαμψε μέσω της Εναρκτήριας Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών και Ελληνισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο στα Ιωάννινα μετά από πέντε πλήρεις ημέρες δραστηριοτήτων. Οι συμμετέχοντες, οι παρουσιαστές, οι τοπικοί φορείς και οι επίσημοι επαίνεσαν την Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου ΑΜ και την ομάδα της για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους που έφεραν σε πέρας μία τόσο επιτυχημένη εκδήλωση.

Μετά την γεμάτη πρώτη ημέρα των παρουσιάσεων, Το εναρκτήριο Εναρκτήρια Παγκόσμιο Συνεδριο «Γυναίκες και Ελληνισμός» συνεχίστηκε τη δεύτερη ημέρα με δύο ροές, αναλύοντας την πολυδιάστατη ταυτότητα, τα εμπόδια και τους παράγοντες ενδυνάμωσης των γυναικών.

Η πρώτη συνεδρία της διάσκεψης, υπό την προεδρία της Σοφίας Μαρκούλα, Αντιδημάρχου Ιωαννίνων και Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ξεκίνησε με μια ενδελεχή παρουσίαση από την Δρ. Ευαγγελία Μαρκακή, Διευθύντρια της Σχολής Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Derby στο Mediterranean College. Μαζί με την συνεργάτιδά της, Δρ. Βιρτζίνια Τσουκατού, η Δρ. Μαρκάκη εξερεύνησε την τεχνολογική αλλαγή με έμφυλες προκαταλήψεις, αναλύοντας το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και τις στρατηγικές της επιπτώσεις. Στη συνέχεια, η Δρ. Κωνσταντίνα Ντούνη, ειδικός στις

Ελληνίδες συγγραφείς της Αυστραλίας, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το περίπλοκο μωσαϊκό της ελληνικής-αυστραλιανής συγγραφής στο παγκόσμιο αφήγημα.

Ακολούθησε μια συζήτηση πάνελ, υπό την προεδρία της Μαρίας Παπαζόγλου, Σύμβουλου Καριέρας. Στο πάνελ συμμετείχαν ειδικοί όπως η Δήμητρα Σκάλκοu από τη Greek Herald, που ανέφερε το ρόλο των ΜΜΕ στην προώθηση του Ελληνισμού, και η Άνγκελα Τομάζοu, πρόεδρος της HACCI στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, που ανέδειξε την επιρροή των Ελληνίδων στη Βόρεια Αυστραλία. Η Βασιλική Κασκανακού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Myrtali Organics, μίλησε για τον πλούτο των αρωματικών φυτών στην Ήπειρο, ενώ η Πέννυ Σαχίνη μοιράστηκε τις γνώσεις της για την ενδυνάμωση και ηγεσία των γυναικών, τονίζοντας τη σημασία της καθοδήγησης και σύνδεσης, βασιζόμενη στην εμπειρία της υποστήριξης της G20 Sherpa της Αυστραλίας.

Στη δεύτερη συνεδρία της διάσκεψης, υπό τον συντονισμό της Δωροθέας Χατζόπουλου, Υπεύθυνης Επικοινωνίας του FFTN, οι ομιλητές εξερεύνησαν το σύνθετο θέμα της πολυδιάστατης ταυτότητας, των εμποδίων και των παραγόντων ενδυνάμωσης. Η Δρ. Αννέτ Μπ. Φρομ ανέλυσε την ελληνική ταυτότητα των Εβραίων γυναικών από τα Ιωάννινα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η Δρ. Ασπασία Στάσση Ράμπα ανέδειξε τις εμπειρίες των Ελληνο-Αυστραλών γυναικών, συζητώντας στρατηγικές για τη διατήρηση της ταυτότητας και της ευημερίας σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο. Η Θεοδώρα Κυριαφίνη και η Φωτεινή Λυμπεριάδου, αρχιτέκτονες και ιδρύτριες της euΖen Architecture, παρουσίασαν την ελληνική φιλοσοφία και τα ιδεώδη στην εκπαίδευση μέσω της αρχιτεκτονικής.

Στη συνέχεια, το θέμα «Αναπαράσταση του Ελληνισμού Παρελθόν και Παρόν – Βιωσιμότητα & Ταυτότητα» ήταν μια βαθιά εξερεύνηση της ελληνικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και του εξελισσόμενου ρόλου των γυναικών στην ιστορία. Η πρώτη ροή, υπό την προεδρία της Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων Περίκλειας Βερεμή, ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και των ιδεωδών. Η συγγραφέας Καλλιόπη Τουφίδη μοιράστηκε γνώσεις από τα βιβλία της, ενώ η Βιβιάνα Παγουρελιάς-Βασιλειάδης αντήχησε την αντοχή του ελληνικού πνεύματος με το μήνυμά της «When the going gets tough, the tough gets going”. Η Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου AM, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, παρουσίασε το βιβλίο της «Η Φωνή Της: Ελληνίδες και Φίλες τους»—ένα βιβλίο προφορικής ιστορίας με αυθεντικές ιστορίες 42 γυναικών και η έμπνευση για την ιδέα της διοργάνωσης του συνεδρίου.

Η δεύτερη ροή, υπό την προεδρία της Δρ. Κατερίνας Αθανασίου, περιλάμβανε συμβολές από την Κωνσταντίνα Ζήδρου, Υποψήφια για Διδακτορικό, η οποία συζήτησε τον σημαντικό ρόλο της Επτανησιακής γυναίκας στη διαμόρφωση της ιστορικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η Δρ. Κωστάντω Μπαρούτα-Ξέρα εξερεύνησε τη φιγούρα της Δεροπολίτισσας γυναίκας μέσα στο χρόνο, και η Δρ. Μαρία Αθανασίου παρουσίασε μια ενδελεχή ανάλυση της θρηνητικής ποίησης και τέχνης στην Ελλάδα μέσω της Μελέτης των Επικήδειων.

Το θέμα της Βιωσιμότητας του Ελληνισμού περιλάμβανε μια ισχυρή εξερεύνηση της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας σε πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων της γλώσσας, της φιλοσοφίας, του πολιτισμού και του τουρισμού. Η Συνεδρία 4, υπό την προεδρία της Μαρίας Μακρή, Αντιπροέδρου του FFTN, και της Γιούλας Μητροκόστα, Προεδρεύουσας της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, περιλάμβανε παρουσιάσεις που εμβάθυναν στη βιωσιμότητα του Ελληνισμού στη σύγχρονη εποχή.

Κύριες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Ροή Α όσο και στη Ροή Β, με ακαδημαϊκούς και ηγέτες της κοινότητας να αναλύουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας και πολιτισμού μπροστά στις σύγχρονες παγκόσμιες πιέσεις. Εντυπωσιακή και εμπεριστατωμένη η ομιλία της Εργατολόγου Δήμητρας Απρούλια.

Η Δρ. Μαρία Καρυδάκη και ο Καθηγητής Ιωσήφ Λο Μπιάνκο από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εξέτασαν την πιθανότητα αναστροφής της πτώσης της ελληνικής γλώσσας, ενώ η Δήμητρα Ασπρουλία ανέδειξε τις συνεισφορές των Ελλήνων γυναικών στη αρχαία φιλοσοφία. Άλλες αξιοσημείωτες παρουσιάσεις περιλάμβαναν την Καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανουδίδου-Μαλλίδη, η οποία επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας κατά τη διάρκεια κρίσεων, και την Χρύσα Βουλγαρίδου, η οποία τόνισε το ρόλο του πολιτισμού και του τουρισμού στη διατήρηση του ελληνισμού. Η συνεδρία έκλεισε με την παρουσίαση της Ανθής Σιδηρόπουλου για τη δύναμη της μουσικής στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, και της Έστας Πασχαλίδη-Χίλα, Προεδρεύουσας της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας & Διευθύνουσας Συμβούλου, που ανέδειξε την ηγεσία από τη βάση ως μοντέλο βιωσιμότητας του ελληνισμού.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε σε υψηλούς τόνους με τραγούδι και χορό, όπου η Ανθή Σιδηρόπουλου, τραγουδίστρια και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ερμήνευσε ένα τραγούδι εμπνευσμένο από την Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου με τίτλο «Είμαι γυναίκα».

Καθώς οι επίσημες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, οι σύνεδροι απόλαυσαν δύο επιπλέον ημέρες πολιτιστικής εξερεύνησης, περιλαμβάνοντας επισκέψεις στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια, τον ποταμό Αχέροντα και την πόλη Παραμυθιά. Στην πρόσκληση του δημάρχου του Σουλίου, Δρ. Αθανάσιου Ντάνη, είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά το μουσείο αφιερωμένο στον διάσημο κοσμηματοπώλη Bulgari, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το επόμενο έτος.

Η τελευταία βραδιά είδε τους παρευρισκόμενους να δειπνούν σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Πάργας με πανοραμική θέα του κάστρου και της πόλης. Ο Δήμαρχος της Πάργας Νικόλαος Ζαχαριάς υποδέχτηκε τον κόσμο με δωράκια από προιόντα ελιάς «Χαρά μου μεγάλη που είστε εδώ όλοι σήμερα. Αυτό το συμβολικό δωράκι για εμάς έχει μεγάλη αξία. Πρίν ξεκινήσει ο πληθυσμός στην Πάργα, οι κάτοικοι εδώ δραστηριοποιούταν με τους Βενετσιάνικους Ελαιώνες και έτσι με το λάδι μεγαλώσαν οικογένεις, σπούδασαν παιδιά και έφτιαξαν σπίτια. Το λάδι είναι βασική πηγή για την οικονομία του τόπου και αυτό το δώρο συμβολίζει μεγάλο πλούτο για εμάς.».

Η επιτυχημένη συνάντηση της ελληνικής διασποράς, η οποία συγκεντρώθηκε από όλο τον κόσμο για αυτή την ιστορική διάσκεψη, σίγουρα παρείχε πολύτιμες ιδέες και τροφή για σκέψη για το μέλλον. Η εικόνα των γυναικών της διασποράς ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όλοι ρωτούσαν συνεχώς τη Βαρβάρα πού βρήκε αυτές τις καταπληκτικές, επαγγελματικές και όμορφες γυναίκες, παρουσιάζοντας μια διαφορετική και ανώτερη εικόνα των αξιοθαύμαστων γυναικών της διασποράς.”

(www.panhellenicpost.com)