Πανηγυρική έναρξη του 9ου Διεθνoύς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Beyond Borders»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τα διαγωνιστικά τμήματα και τις ειδικές προβολές στο Πανόραμα, τις πρεμιέρες απ’ όλον τον κόσμο και τα masterclasses καταξιωμένων κινηματογραφιστών, «έναρξη» έκανε τη Δευτέρα το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Beyond Borders», που θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Μαζί του ξεκίνησαν και το πολλά υποσχόμενο Φόρουμ Συμπαραγωγών, το Audiovisual Pitching Lab, το κινηματογραφικό εργαστήρι Beyond Storytelling και το Critics’ Corner, το Δίκτυο Κινηματογραφικών Σχολών με σπουδαστές να εμπλέκονται σε πολλές δράσεις του φεστιβάλ, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, θέατρο σκιών, εργαστήρια για κινηματογράφο, χορό και μουσική για παιδιά και όχι μόνο.

Στον χαιρετισμό της, η Μάιρα Μυρογιάννη, η νέα Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, μίλησε για την αξία του ντοκιμαντέρ και για τον εδραιωμένο θεσμό του Beyond Borders και αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική Ομογένεια και τη φετινή Τιμώμενη Χώρα, την Αυστραλία, με την οποία μας συνδέουν ισχυροί ιστορικοί και ομογενειακοί δεσμοί, καθώς εκεί ζει και ακμάζει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων στο κόσμο, με τους Καστελλοριζιούς να κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην κοινότητα αυτή. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας το 2020 θεσμοθέτησε το Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας», το οποίο απονέμεται σε δημιουργούς από τον χώρο της Ελληνικής Διασποράς, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής.

Στους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς με την Αυστραλία αναφέρθηκε και η Alison Duncan, πρέσβειρα της Αυστραλίας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς 80 χιλιάδες Καστελλοριζιοί μετανάστευσαν στην Αυστραλία και ακόμα διατηρούν τη σχέση τους με τον «μικρό αυτόν παράδεισο, το Καστελλόριζο», γι’ αυτό και η πρεσβεία στηρίζει το φεστιβάλ από τα πρώτα του χρόνια. Χαρακτήρισε το φεστιβάλ «καλή πρακτική» για τολμηρά ντοκιμαντέρ που δίνουν τη μεγάλη εικόνα και φωτίζουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, ένα «βήμα» σε παθιασμένους δημιουργούς που διευκολύνει επίσης τη δικτύωση μεταξύ των ανθρώπων. Η κ. Duncan εξέφρασε τη χαρά της για το ότι η Αυστραλία είναι φέτος τιμώμενη χώρα και αναφέρθηκε στα οκτώ αυστραλιανά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται σε διάφορα τμήματα, στην Mitzi Goldman και την Penelope Mc Donald που συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, στους Αυστραλούς παρόντες σκηνοθέτες, καθώς και στην πολύ σημαντική αυστραλιανή σχολή κινηματογράφου που φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει στο Δίκτυο των Κινηματογραφικών Σχολών.

(www.panhellenicpost.com)