Ρώμη: Παγκόσμια προβολή του Αριστοτέλη στο 25ο παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη διαχρονική συμβολή του Αριστοτέλη στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, και την επικαιρότητα του Αριστοτελικού έργου,  προέβαλε με μία δυναμική παρουσία στο 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (WCPRome2024)*, στη Ρώμη (1-8 Αυγούστου 2024), το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ),  με τη διοργάνωση τριών Προσκεκλημένων Συνεδριών, στις οποίες συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι μελετητές του Αριστοτελικού έργου διεθνούς κύρους και εξαιρετικές προσωπικότητες από τον Ακαδημαϊκό και ευρύτερο χώρο, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως ο νυν Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών(FISP) και Πρόεδρος του 25ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας στη Ρώμη, 2024, Καθηγητής Luca Scarantino (Ιταλία), ο πρώην Πρόεδρος της FISP και επίσης Πρόεδρος του 24ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας στο Πεκίνο, 2018, Καθηγητής Dermot Moran (Ιρλανδία & ΗΠΑ), ο Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Καθηγητής στο Columbia University, Jeffrey Sachs. Την ευθύνη για τη διοργάνωση και συντονισμό των τριών παραπάνω Συνεδριών είχε η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Παρουσιάσθηκε, έτσι, στο πλαίσιο ενός παγκοσμίου φιλοσοφικού φόρουμ, που συγκέντρωσε 4000 φιλοσόφους από τις πέντε Ηπείρους, το φιλοσοφικό και επιστημονικό έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου, και αναδείχθηκε η μεγάλη αξία της Αριστοτελικής διδασκαλίας στην εποχή μας.

Ειδικότερα:

¨Αναλύθηκε η πολύτιμη συμβολή του Αριστοτέλη στη θεμελίωση των επιστημών, αλλά και της ίδιας της έννοιας της επιστήμης η διαχρονική αξία και ο τεράστιος πλούτος των ερευνών του σε όλα τα πεδία του φυσικού κόσμου—έμβιου και άβιου—με έμφαση στα είδη του ζωικού βασιλείου η θεωρία του για την ενότητα της γνώσης, και τα χαρακτηριστικά του δυναμικού του μοντέλου της φύσηςτο οποίο, όπως φαίνεται σήμερα, είναι πολύ πιο κοντά στις νέες ανακαλύψεις των Φυσικών Επιστημών από ό,τι η Νευτώνεια Φυσική.

¨Αναδείχθηκε ο αλληλένδετος δεσμός μεταξύ Αριστοτελικής Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, αλλά και η σχέση τους με την Παιδεία, κάτι το οποίο δυστυχώς λείπει στην εποχή μας σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύχθηκαν οι Αριστοτελικές ιδέες για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τα άλλα έμβια όντα, ιδέες που συνδέονται με τα σημερινά παγκόσμια θέματα της αειφόρου ανάπτυξης, της ηθικής των ζώων, και της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

¨Τέλοςη συζήτηση επεκτάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων σε παγκόσμια κλίμακα—της κλιματικής κρίσης, της ανισότητας στην κατανομή του πλούτου,της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, των πολέμωνμε την προσφυγή στη σοφίατων δύο εμβληματικών μορφών στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, του Αριστοτέλη και του Κομφούκιουεκπροσώπων των δύο αρχαιότερων πολιτισμών του πλανήτη μας.Η Τρίτη Συνεδρία συν-διοργανώθηκε από το ΔΙΚΑΜ και το China Confucius Foundation, με συντονιστές την Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και τον Καθηγητή Wen Haiming,του Confucius Institute, στο Qufu της Κίνας.

Θα ήταν, ίσως, χρήσιμο να αναφερθεί, ότι το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, δεν έχει λάβει, τόσο για την πρόσφατη δράση του στο 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας τον Αύγουστο του 2024, όσο και για όλη την δραστηριότητά του στο διάστημα των δεκατριών χρόνων από την ίδρυσή του—η οποία του έχει προσδώσει διεθνή αναγνώριση και κύρος—(βλ. το video για τα 12 χρόνια δράσης) καμία τακτική επιχορήγηση από φορέαΚρατικό, Περιφερειακό, Δημοτικό, Ιδιωτικό, ή Ακαδημαϊκό.

Προκαλεί, έτσι, εντύπωση, μετά την πρόσφατη εμπειρία μας από την συν-διοργάνωση του “Confucius-Aristotle Symposium” στην Κίνα, η τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνουν τον βαθύ σεβασμό τους ο λαός της Κίνας, οι Τοπικές Αρχές και η Πολιτεία, εν γένει, για την παράδοσή τους και ειδικότερα για τον Κομφούκιοσε αντίθεση προς την αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας—διαχρονικά—για όσους καταβάλλουν άοκνες, σοβαρές και αποτελεσματικές προσπάθειες παγκόσμιας εμβέλειας για την ανάδειξη του εμβληματικού φιλοσόφου Αριστοτέλη και της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
**Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας διοργανώνονται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP). Ο θεσμός έχει ξεκινήσει από το 1900 με την διοργάνωση Παγκοσμίων Συνεδρίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, κατόπιν υποβολής υποψηφιοτήτων από τις Φιλοσοφικές Εταιρείες των χωρών. Η επιλογή τους γίνεται από την Steering Committee της FISP. Το 2008, για πρώτη φορά από το 1900, προκρίθηκε η Ελληνική υποψηφιότητα,  που κατατέθηκε από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία με Πρόεδρό της την Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΑΠΘ. Είχε, έτσι, την τιμή η Ελλάδα το 2013 να διοργανώσει το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα με τη συνεργασία της FISP και της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Το 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίαςστη Ρώμη (1-8 Αυγούστου 2024) είχε 4000 εγγεγραμμένους Συνέδρους και διοργανώθηκε με τη συνεργασία της FISP, της Ιταλικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης.

(www.panhellenicpost.com)