Βραζιλία: Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη η 21η Σεπτεμβρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Την  Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καθιέρωση της 21ης Σεπτεμβρίου ως Εθνικής Ημέρας Έλληνα Μετανάστη. Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, με την οποία αναγνωρίζεται η συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας.

Ο λόγος που στην Βραζιλία επιλέχθηκε η 21η Σεπτεμβρίου έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1883, καθώς ως ορόσημο επελέγη η άφιξη του καπετάνιου Σάββα Νικολάου Σάββα ο οποίος διέσχισε με ιστιοφόρο τον Ατλαντικό και έχτισε τη Φλοριανούπολη (η ίδρυση της οποίας επίσης εορτάζεται στις 21/9), το «Νέο Καστελόριζο».

Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα πολυετούς αγώνα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και του προέδρου της, του Σταύρου Κυριόπουλου. Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι Έλληνες της Βραζιλίας φτάνουν τους 50.000, από τους οποίους οι 20.000 ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια κοινότητα πολύ στενά δεμένη που τροφοδοτήθηκε κυρίως από το μεταναστευτικό κύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, απλωμένη σε δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις εκκλησίες της.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και κάθε χρόνο, όλη η Βραζιλία θα γιορτάζει και θα τιμά τον Έλληνα Μετανάστη!

(www.panhellenicpost.com)