Ο Ελευθέριος Βενιζέλος “καλλωπίστηκε” και επέστρεψε στη θέση του!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επέστρεψε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον το άγαλμα του μεγάλου εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, μετά από ολιγοήμερη απουσία. Αυτές τις μέρες τελείωσε η συντήρηση και αποκατάστασή του και τοποθετήθηκε και πάλι μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας, το οποίο μάλιστα βρίσκεται απέναντι από το αντίστοιχο της Τουρκίας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ατατούρκ, πρώτου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το άγαλμα του Βενιζέλου είχε υποστεί φθορές από την υγρασία και ήταν επείγουσα η ανάγκη συντήρησής του. Το έργο αυτό, είχαν αναλάβει η γνωστή γλύπτρια, Αντωνία Παπατζανάκη, με τον εικαστικό καλλιτέχνη ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική, Βασίλη Βασίλη και τον εργολάβο Γιώργο Μαραφάτσο και με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέκου Παππά.

Την ευγνωμοσύνη του για την αποκατάσταση του αγάλματος του Βενιζέλου, εξέφρασε στον «Εθνικό Κήρυκα», ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αμερικής του Ιδρύματος Βενιζέλου και Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Νίκος Καστρινάκης. Το Παράρτημα και ο ίδιος προσωπικά, κινητοποιήθηκαν, πριν από μήνες, μαζί με την οικογένεια του αείμνηστου Γιάννη Κοκολάκη στη Φλόριδα για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση.

Ο κ. Καστρινάκης, όπως ανακοινώθηκε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους δωρητές και, ιδιαίτερα, την οικογένεια Κοκολάκη. «Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τον Βενιζέλο να εκπροσωπείται ξανά με τον σωστό τρόπο», τόνισε. «Είναι, επίσης, πολύ συγκινητικό να βλέπουμε το ενδιαφέρον της κοινότητας, καθώς προσέχουν το άγαλμα και μοιράζονται τα συναισθήματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο κ. Καστρινάκης ανέφερε, σχετικά, ότι «ο Λευτέρης Χαζάπης, από την Ουάσιγκτον, αποτύπωσε τέλεια τα συναισθήματα της Ομογένειας. Την πρώτη ημέρα των εργασιών αποκατάστασης δημοσίευσε μια φωτογραφία της άδειας βάσης, με την ερώτηση, ‘Πού πήγε ο Ελευθέριος;’. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση, μοιράστηκε μια φωτογραφία του αναστηλωμένου αγάλματος, με τη λεζάντα ‘Η μεταμορφωμένη αποθέωση του Ελευθερίου Βενιζέλου’».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Παραρτήματος του Ιδρύματος Βενιζέλου στην Αμερική, αναφέρεται ότι «η  πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα, εξέφρασε ευχαριστίες στο Παράρτημα Βενιζέλου στην Αμερική και τους χορηγούς για τη συντήρηση του αγάλματος, το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί σημείο αναφοράς της πρεσβείας και φόρος τιμής στον  πολιτικό της σύγχρονης Ελλάδος».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα βάση του αγάλματος έχει κατασκευαστεί από γρανίτη.

Το Ιδρυμα Βενιζέλου ΗΠΑ, αναφέρει, ακόμα, ότι το ιστορικό άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που βρίσκεται έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Γιάννης Παππάς, διάσημος γλύπτης, που γνώρισε τον εθνάρχη, μέσω του πατέρα του, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός του. Ο Παππάς φιλοτέχνησε πολυάριθμα αγάλματα του Βενιζέλου σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, επίσης στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτό το άγαλμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για μια μικρότερης κλίμακας εκδοχή του αγάλματος το οποίο βρίσκεται στο «Πάρκο Ελευθερίας», κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, με το μοναδικό πανομοιότυπο αντίγραφο να ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη, επίσης στην Αθήνα.

Το άγαλμα στην Ουάσιγκτον είχε δωρηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε τοποθετηθεί εκεί πριν από 15 περίπου χρόνια.

Το Ιδρυμα Βενιζέλου ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει μια σειρά εκδηλώσεων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, στη Σύνοδο Κορυφής που θα φιλοξενήσει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, στις 12 Αυγούστου, στη Χαλέπα Χανίων.

Ανακοίνωση

Το Παράρτημα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: Το Παράρτημα του Ιδρύματος Βενιζέλου στις ΗΠΑ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την oλοκλήρωση της αποκατάστασης του ιστορικού αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, D.C.

Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε με επιτυχία υπό την σχολαστική φροντίδα και επίβλεψη δύο επιφανών και γνωστών καλλιτεχνών, της Αντωνίας Παπατζανάκη και Βασίλη Βασίλη, μαζί με τον έγκριτο εργολάβο Γιώργο Μαραφάτσο και με την σύμφωνη γνώμη του Αλέκου Παππά.

Αυτό το ιστορικό άγαλμα φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Γιάννης Παππάς, ένας διάσημος γλύπτης που γνώρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσω του πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε υπουργός του Βενιζέλου.

Ο Παππάς δημιούργησε πολυάριθμα αγάλματα του Βενιζέλου σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αυτό το άγαλμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για μια μικρότερης κλίμακας εκδοχή του αγάλματος που βρίσκεται στο «Πάρκο Ελευθερίας» κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, με το μοναδικό πανομοιότυπο αντίγραφο να ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

(www.panhellenicpost.com)