Μελβούρνη: Διάλεξη για τον Κωνσταντίνο Καβάφη και την ποίησή του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο καθηγητής Μιχάλης Μπακογιάννης θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ο ποιητής της διασποράς – Ο Καβάφης και η ελληνική ιστορία», την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, στις 7 μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης. H διάλεξη παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe.

Κ. Π. Καβάφης (1863-1933) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έγραψε σχεδόν όλο του το έργο του στην Αλεξάνδρεια. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, η Ιστορία και η αρχαιομάθεια ήταν από τα προσφιλή πνευματικά του ενδιαφέροντα ήδη από τη νεότητά του. Αργότερα, διοχέτευσε αυτό το ενδιαφέρον στα ποιήματά του, ειδικά σε όσα έγραψε κατά την περίοδο της ωριμότητας (1911 κ.εξ.). Πώς ερμηνεύεται αυτός ο ποιητικός «ιστορικισμός»; Είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά προσωπικής επιλογής; Με ποιους όρους και με ποιους τρόπους εκφράζεται η διαπίδυση της Ιστορίας στην ποίησή του; Μήπως, ως ποιητής της διασποράς, στρέφεται προς την Ιστορία, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική συλλογική μνήμη; Ή μήπως η αναπαράσταση ειδικά του ελληνιστικού παρελθόντος γίνεται ένα μέσον, ένα όχημα, για να τεθούν άλλα ζητήματα;

Ο Μιχάλης Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα (1966) και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Αργότερα απέκτησε το Διδακτορικό του στη Φιλολογία. Από το 2011 διδάσκει μαθήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. Επίσης, έχει διδάξει μαθήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας στα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Κύπρου (2008), του Βελιγραδίου (2012), του Άμστερνταμ (2013), της Βιέννης (2015), των Ιωαννίνων (2015) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από το 2003. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντά μου αφορούν τη μεταπολεμική ελληνική λογοτεχνία και κριτική, καθώς και τη μελέτη λογοτεχνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αι.

Η διάλεξη, η οποία θα δοθεί στα ελληνικά, υπόσχεται μονικές πληροφορίες για το έργο του Καβάφη και το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας την απαραίτητη για όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική λογοτεχνία και την πολιτιστική ιστορία.

Τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, προσφέρουν μια πολύτιμη πλατφόρμα για την εξερεύνηση διαφόρων πτυχών της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. Tα σεμινάρια φιλοξενούν διακεκριμένους ομιλητές και ακαδημαϊκούς που προσφέρουν σε βάθος γνώσεις και προάγουν την κατανόηση της ελληνικής κληρονομιάς.

(www.panhellenicpost.com)