Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος επιθεωρεί μεγάλα εκκλησιαστικά, οικοδομικά και ανακαινιστικά έργα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β’ επιθεωρώντας μεγάλα εκκλησιαστικά, οικοδομικά και ανακαινιστικά έργα που γίνονται κατ’ αυτήν την περίοδο, στη Νειλοχώρα, αναφώνησε «Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου εις την γη της Αιγύπτου».

Όπως είναι τοις πάσι γνωστό, ο Πατριάρχης Θεόδωρος είναι ο Πατριάρχης της Ιεραποστολής ευρισκόμενος συνεχώς εν πορεία οικοδομών υλικώς και πνευματικώς. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η όμορφη πόλη της Δαμιέτης.

Πρόκειται για τη γραφική πόλη την οποία διασχίζει παραπόταμος του Νείλου, ο οποίος της χαρίζει ιδιαίτερη ομορφιά. Χιλιάδες Eλληνες κατά το παρελθόν ζούσαν εδώ και διέπρεπαν στο εμπόριο και στην αλιεία.

Είναι η πόλη που φημίζεται για τους έμπειρους ξυλογλύπτες της. Εργα τους στολίζουν επίσημα σαλόνια Αιγύπτου και Ευρώπης.

Με πολλή εγκαρδιότητα και με τις πρέπουσες τιμές τον υποδέχθηκε στο κυβερνείο του, ο κυβερνήτης της πόλεως Δρ Ayman Al-Shahabi.

Στη συνομιλία τους, ο κυβερνήτης, στο πρόσωπο του Πατριάρχη, ευχαρίστησε τη φιλόξενη χώρα της Ελλάδος, διότι όπως τόνισε περίπου είκοσι χιλιάδες από τους κατοίκους της και της γύρω περιοχής, εργάζονται ως αλιεργάτες κυρίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Αναφέρθηκε στις αρμονικές σχέσεις που είχαν οι Ελληνες κάτοικοι της Δαμιέτης με τους Αιγύπτιους και ευχήθηκε, μακάρι να επέστρεφαν Ελληνες στην πόλη μας.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα θερμά λόγια του για την Ελλάδα. Επίσης, για την καλή συνεργασία που υπάρχει με το Πατριαρχείο και με τον επιχώριο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο, καθώς και με τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καθιερώθηκε επί Πατριάρχου Ιεροθέου του Α (1825 – 1845).

Εκανε ένα προσκύνημα στον Αγιο των θαλασσών και των ωκεανών. Αναψε ένα  κερί, λίγο θυμίαμα κι ανέπεμψε μια προσευχή και όλους όσοι εργάζονται και ταξιδεύουν στις θάλασσες με την ευχή να έχουν γαλήνια ταξίδια και με το καλό να φτάσουν στο προορισμό τους.

Υπογραμμίζεται ότι η πόλη της Δαμιέτης λόγω του καλού της κλίματος και της προσβάσεώς της στη Μεσόγειο Θάλασσα, χρημάτισε κατά καιρούς προσωρινή έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στο Ιερό Ναό αναπαύονται τα οστά τριών Πατριαρχών, των εξής: Ιωαννικίου (1645-1657), Σαμουήλ (1710-1723 ) και Κοσμά του Καλοκάγαθου (1737-1746), τους οποίους οι πιστοί τους ονομάζουν «οι δικοί μας φύλακες και προστάτες».

Τα όρια της Δαμιέτης διευρύνονται με την ανέγερση της νέας πόλεως. Με την ευγενή παραχώρηση του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, απέκτησε οικόπεδο στο οποίο έχει αρχίσει η ανέγερση Ιερού Ναού.

Οι άοκνες προσπάθειες του οικείου Μητροπολίτη καθώς και του δραστήριου ιερέως του Πρωτοπρεσβυτέρου Παντελεήμονος, έχουν φέρει το οικοδόμημα σε αξιοθαύμαστη εξέλιξη.

Μετά από σύντομη προσευχητική δέηση ο Πατριάρχης αφιέρωσε τον Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού.

Στον χώρο προβλέπεται η ανέγερση γραφείου, αίθουσας ως και κειμηλιαρχείου προκειμένου να διαφυλαχθούν ιερές εικόνες και ιερά κειμήλια που μαρτυρούν την ένδοξη ιστορική πορεία της πόλεως.

Λόγω του ειδυλλιακού τοπίου στον χώρο του συγκροτήματος, υπάρχει προοπτική φιλοξενίας νεανικών θερινών δραστηριοτήτων από τα κατηχητικά σχολεία και τους προσκόπους Καΐρου και Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την πρόοδο του έργου και συνεργάσθηκε με τον επιβλέποντα μηχανικό για διάφορα επί μέρους θέματα ευχόμενος να έχουν όλοι οι συντελεστές δύναμη και υγεία για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου.

Δεύτερος σταθμός η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου, το Πορτ Σαΐντ. Το λιμάνι της πόλεως είναι παγκοσμίως γνωστό και αποτελεί κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και ανεφοδιασμού πλοίων.

Ενα από τα πιο λαμπρά οικοδομήματα της πόλεως και πραγματικό στολίδι της είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Ναός θεμελιώθηκε επί Πατριάρχου Σωφρονίου του Δ’, την 15η Απριλίου του 1888.

Ο χρόνος και άλλα προβλήματα είχαν επιφέρει στο κτίριο πολλές φθορές. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου η οποία έχει την επιμέλεια του Ιερού Ναού κατόπιν προτροπής του Μακαριωτάτου ανέλαβε την εκ βάθρων ανακαίνισή του.

Τρίτος σταθμός η νέα πρωτεύουσα του Καΐρου. Εκεί θέλησε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλέξανδρείας και πάσης Αφρικής να έχει τη δική του παρουσία.

Το έργο της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος ως και των λοιπών κτισμάτων, που θα αποτελέσουν το νέο διοικητικό και πνευματικό κέντρο του Πατριαρχείου έχει αρκετά προχωρήσει. Καθημερινά εργάζονται πυρετωδώς 130 μηχανικοί και εργάτες. Μετά την ενημέρωση από τους υπευθύνους για την πορεία των έργων έγινε ξενάγηση στο εργοτάξιο.

(www.ekirikas.com)