ΥΦΥΠΕΞ Γ. Κώτσηρας: Η συμμετοχή των Αποδήμων στα κοινά είναι ζήτημα εθνικό

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, και δεν παρεκκλίνει από τη θεμελιώδη αυτή αρχή της», δηλώνει  ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή», τονίζοντας πως αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση των αλβανικών αρχών να δοθεί η δυνατότητα στον Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής. Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο Υφυπουργός σημειώνει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία, συνδέονται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, ο κ. Κώτσηρας σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά προχωρά στον ελληνοτουρκικό διάλογο βήμα βήμα, με σύνεση και αυτοπεποίθηση, χωρίς να υποχωρούμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, ενώ τονίζει ως κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους απόδημους Έλληνες.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Φρέντης Μπελέρης, εκλεγμένος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση στην Αλβανία, μια «υπερβολική» κατά πολλούς ποινή. Θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή; Πώς επηρεάζει η υπόθεση αυτή τις ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η Ελλάδα εξέφρασε εξαρχής την έντονη ανησυχία της για τη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος πλέον είναι και εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν της υποψηφιότητάς του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Τονίσαμε ότι πρόκειται για ζήτημα που ανάγεται στο κράτος δικαίου και στη διεθνή προστασία των μειονοτήτων. Δυστυχώς, η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου των Τιράνων επιβεβαίωσε αυτές τις ανησυχίες. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση των αλβανικών αρχών να δοθεί η δυνατότητα στον Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής. Δεν είναι θέμα διμερές, είναι θέμα δημοκρατίας και ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο θα πρέπει να σέβεται κάθε χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δε απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντη Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, συνιστά καινοφανή πρακτική, θέτοντας εν αμφιβόλω θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσο η νέα πρόεδρος όσο και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχουν προβεί σε δηλώσεις που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά;  

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Παρότι η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είχε εκφράσει τις διαφωνίες της, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, πλέον, διεθνής συμφωνία και, κατ΄ επέκταση, δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου. Το θέμα ετέθη ξεκάθαρα τόσο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.  Είναι σαφές ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς μας σχέσεις με τη γειτονική χώρα, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία, συνδέονται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν πλήρως οι γείτονές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζονται από πλευράς Τουρκίας αναφορές στη «γαλάζια πατρίδα». Τι προσδοκίες έχει η Αθήνα από την ελληνοτουρκική προσέγγιση;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι σύνθετες και ότι τα προβλήματα έχουν βάθος δεκαετιών. Ωστόσο, έχει οικοδομηθεί ένα περιβάλλον διαλόγου με την Τουρκία με έμφαση στη θετική ατζέντα. Η μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, oι χορηγήσεις θεώρησης εισόδου (visa) express που επιφέρουν τόνωση της οικονομίας των νησιών μας και ο μηδενισμός των υπερπτήσεων και αερομαχιών  στο Αιγαίο αποτελούν ορατά αποτελέσματα.  Προχωράμε στον ελληνοτουρκικό διάλογο βήμα βήμα, με σύνεση και αυτοπεποίθηση, χωρίς να υποχωρούμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Βασική μας προσδοκία και επιδίωξη είναι οι όποιες υπαρκτές διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις, να εδραιωθεί ένα κλίμα ειλικρίνειας, αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου, που θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις εθνικές μας θέσεις, τις οποίες υποστηρίζουμε με σθένος και για τις οποίες δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις. Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και δεν παρεκκλίνει από την θεμελιώδη αυτή αρχή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς προχωρά ο σχεδιασμός σας για τον Απόδημο Ελληνισμό; Η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές θα ενισχύσει τις επιδιώξεις σας προς αυτή την κατεύθυνση;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Απόδημους Έλληνες αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίσαμε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και δράσεις. Δίνουμε, μεταξύ άλλων, έμφαση στην υποστήριξη των δικτύων και δράσεων της Ομογένειας, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, στη βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών και στη συνολική ενίσχυση του Ελληνισμού της Διασποράς στο σύγχρονο και σύνθετο διεθνές περιβάλλον.

Η σημασία που αποδίδεται κατά την τελευταία πενταετία από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση των δεσμών με τους Έλληνες του εξωτερικού εκφράστηκε και με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Η επέκτασή της στις εθνικές εκλογές θα ενισχύσει, αναμφίβολα, την ισότιμη συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων στα κοινά της πατρίδας μας. Είναι ζήτημα εθνικό και υπαρξιακό. Οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να συνεισφέρουν καταλυτικά, με την εμπειρία τους, τις ιδέες τους και το ενδιαφέρον τους για τη μητέρα-πατρίδα. Η διατήρηση ζωντανής, αμφίδρομης σχέσης με τους Απόδημους Έλληνες είναι προς όφελος ολόκληρου του Ελληνισμού.

(www.panhellenicpost.com)