Η Ελλάδα στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου
Με σύγχρονες και ενδιαφέρουσες εκδόσεις, αλλά και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων, η Ελλάδα δίνει και φέτος το παρών στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (BIBF), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου και θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη την Ασία.
Το ελληνικό περίπτερο, που οργάνωσε και στελεχώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα, προβάλλει πρόσφατα μεταφρασμένες εκδόσεις, που παραχώρησε η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και επιλεγμένες ελληνοκινεζικές εκδόσεις από τη βιβλιοθήκη της ελληνικής Πρεσβείας.
Εκτός από το εκθεσιακό τμήμα, η φετινή ελληνική παρουσία στην 30ή BIBF, περιελάμβανε συμμετοχή σε παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα την ελληνική αρχαιότητα και σε ανοικτές θεματικές συζητήσεις με συμμετοχή κοινού, κληρώσεις με δώρα ειδικά εκτυπωμένες κάρτες θεών και ηρώων της αρχαίας Ελλάδας, και εκπαιδευτικά κουίζ και παιχνίδια.
Παράλληλα, σε ειδική τελετή στον χώρο της έκθεσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, Ευγένιος Καλπύρης, βράβευσε τους νικητές του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα την ελληνική μυθολογία, που πραγματοποίησαν με την ευκαιρία της BIBF, η ελληνική Πρεσβεία και η διοργανώτρια αρχή της έκθεσης.
Νωρίτερα, ο κ. Καλπύρης ήταν βασικός ομιλητής στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του αρχαιολόγου Θεόδωρου Παπακώστα, που μεταφράστηκε και θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Κίνα από τον κινεζικό εκδοτικό οίκο China Translation and Publishing House. «Η μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας και της ελληνικής ιστορίας, τέχνης, επιστήμης, μυθολογίας και φιλοσοφίας προσφέρει γνώση στους αναγνώστες αλλά και τους βοηθά να κατανοήσουν τη Δύση και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον χρόνο, το ιστορικό παρελθόν και την ιστορική εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Καλπύρης στο πλαίσιο της παρουσίασης. Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού, Γεώργιος Κακαβάς.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, ο κ. Καλπύρης έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ προβάλλοντας το ελληνικό βιβλίο ως εργαλείο πολιτισμού και γέφυρα που πρέπει να ενισχυθεί στο πλαίσιο της διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
(www.panhellenicpost.com)