Διεθνές Συνέδριο στο Darwin αναδεικνύει τον Απόδημο Ελληνισμό σε παγκόσμια κλίμακα
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 30 Μαΐου με μια τελετή που θα σηματοδοτήσει την έκδοση του τρίτου τόμου της σειράς«Προοπτικές για την Ελληνική Διασπορά»(sic)
Ένα διεθνές Συνέδριο που διερευνά την Ελληνική Διασπορά (sic) και τις πολυδιάστατες προοπτικές της, ξεκινά αυτή την εβδομάδα στο Darwin, συγκεντρώνοντας ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον Κόσμο. Το «4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά», που ξεκινά στις 31 Μαΐου στην πανεπιστημιούπολη Casuarina του Πανεπιστημίου Charles Darwin (CDU), υπόσχεται να προσφέρει μια πλούσια πλατφόρμα συζητήσεων και ανταλλαγής γνώσεων.
Το Συνέδριο -το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2017- αποτελεί προϊόν διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του CDU, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ελλάδα.
Φέτος, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν θέματα όπως η αγγλοποίηση των οικογενειακών ονομάτων των Ελλήνων μεταναστών, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλήνων και αυτόχθονων Αυστραλών, καθώς και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας.
Συγκεκριμένα, οι παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας περιλαμβάνουν διάλεξη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φίλιππου Καφκαλούδη, με τίτλο «Going English: The Anglicisation of Greek family names in migrant communities» που πραγματεύεται την αγγλοποίηση των οικογενειακών ονομάτων των Ελλήνων μεταναστών, διάλεξη του Δρα Νικολάου Μπογιαννίδη με τίτλο «Intelligent Synergies: Leveraging Human and Artificial Intelligence for Mastery and Innovation in Modern Greek Language Education» και θέμα τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και διάλεξη της Δρα Σταυρούλας Νικολούδη και του καθηγητή James Walker, με θέμα «Preserving Modern Greek in Melbourne Through Recordings» που πραγματεύεται τη διατήρηση της νεοελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη μέσω ηχογραφήσεων.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο στις 29 Ιουνίου, ενώ η τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Ιουλίου. Οι φοιτητές του CDU που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού αργότερα φέτος.
Ο διοργανωτής του συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής Ελληνικών και Ελληνικών Σπουδών του CDU, Γιώργος Φραζής, χαρακτήρισε το Συνέδριο ως «μια συνάντηση ομοϊδεατών που επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις και την έρευνά τους στο όνομα της ανάπτυξης της κοινωνίας».
«Πιστεύουμε ότι στον σημερινό Κόσμο, η συνεργασία και οι συνέργειες είναι η απάντηση σε όλα. Η αποκάλυψη των ιστοριών τόσων πολλών μεταναστών σε όλην την υφήλιο καθιστά το CDU ένα πανεπιστήμιο που συμμετέχει στη διεθνή σκηνή. Έχουμε παραδώσει εργασίες όχι μόνο για τους Έλληνες της Βόρειας Περιοχής, όχι μόνο για τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά και πολλές εργασίες για τους Έλληνες σε διάφορα μέρη του Κόσμου», δήλωσε ο κ. Φραζής.
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 30 Μαΐου με μια τελετή που θα σηματοδοτήσει την έκδοση του τρίτου τόμου της σειράς «Προοπτικές για την Ελληνική Διασπορά» (Perspectives on the Hellenic Diaspora Volume 3), ο οποίος περιλαμβάνει έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του 2022 καθώς και άλλες ακαδημαϊκές εργασίες.
Στην τελετή, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο ομογενής πρώην Διοικητής της Βόρειας Περιοχής, John Christopher Anictomatis AO, και ο Δικαστής Αναστάσης (Tass) Λιβέρης.
Η έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό Συνέδριο θα δημοσιευτεί στον τέταρτο τόμο της σειράς το 2026, προσφέροντας μια συνεχή πηγή γνώσεων και προβληματισμού για τη δυναμική και τις προοπτικές της Ελληνικής Διασποράς.
(www.panhellenicpost.com)