Διαδικτυακή Συζήτηση για το Μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στην Αμερική
Μία νέα εποχή φαίνεται ότι αρχίζει να διαμορφώνεται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, και, κατά προέκταση, για τον Απόδημο Ελληνισμό, και, εν τη ευρεία εννοία και τον Οικουμενικό Ελληνισμό, μια εποχή στην οποία τα ελληνικού ενδιαφέροντος Charter Schools θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, ως μία πρώτη ανάλυση από το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης (Πέμπτη 9 Μαϊου 2024) των εκπροσώπων των Charter Schools στην οποία έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Στην διάσκεψη κατατέθηκε πρόταση για την συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα καταθέσει και θα επεξεργασθεί ένα 10ετές πλάνο με προτάσεις κλπ. που θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία και φορείς στην Ελλάδα.
Από πλευράς εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχαν ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Διασποράς (sic), Φίλιππος Φόρτωμας, καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ –ως εκπρόσωπος της Ομογένειας- καθηγητής στην Βοστώνη, κ. Όθων Ηλιόπουλος. Αμφότεροι οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και Μέλη της Επιτροπής, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποσχέθηκαν να μελετήσουν τις προτάσεις που ήθελε τους υποβληθούν και να εισηγηθούν τα κατάλληλα μέτρα αρμοδίως για την ενδυνάμωση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και τον πολλαπλασιασμό των Charter Schools που εκτός της διάδοσης της ελληνικής Γλώσσας δημιουργούν και νέους φιλέλληνες.
Ταυτόσημη ήταν και θέση του Γενικού Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη ο οποίος είπε ότι το E-mail του είναι έτοιμο να δεχθεί όποια πρόταση κατατεθεί και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση «εθνική στρατηγική» για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελούμενη από έξι άξονες. Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση από ομογενείς, θα μελετηθούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα συνεκτικό πλάνο με δεσμεύσεις της ελληνικής Πολιτείας.
Εκτός από την συντονίστρια, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και Μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, στην συζήτηση συμμετείχαν ακόμη οι εκπρόσωποι των Charter Schools η κ. Ιωάννα Λεκκάκου, Γενική Διευθύντρια του Odyssey Charter School στο Delaware, ο κ. Ματθαίος Σταμούλης, Γενικός Διευθυντής του Σχολείου «Ακαδημία Σωκράτης» στη Βόρεια Καρολίνα, η κ. Κωνσταντίνα Καπετανάκη, Εκπρόσωπος του Hellenic Classical Charter School στο Brooklyn και στο Staten Island, ο κ. Γεώργιος Καφκούλης, Πρόεδρος και συνιδρυτής των Archimedean Schools, η κ. Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Clearwater, (me chat), και η Παναγιώτα Πεχλιβανίδου Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης.
Από την πλευρά της η συντονίστρια Στέλλα Κοκόλη, επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερους αποσπασμένους δασκάλους για να επανδρώσουν τα ομογενειακά σχολεία, με καλύτερους μισθούς και γενναιόδωρο επιμίσθιο καθώς σήμερα πολλοί καθηγητές, ιδίως στις Μεγαλουπόλεις, ζουν υπό καθεστώς ανέχειας. ζήτησε και δεύτερη Αναπληρώτρια Συντονίστρια γιατί η μία αντικειμενικά, όπως είπε, παρά το ότι είναι πολύ ικανή, δεν επαρκεί για την Νότιο, Κεντρική και Βόρειο Αμερική και τον Καναδά.
Τέλος, έγινε αναφορά στο «άφαντο» ΣΑΕ, αλλά και στην Επιστολική Ψήφο η οποία, όπως επεσήμανε η κ. Κοκόλη «έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί το 1970 και 1980 όταν οι τότε Έλληνες μετανάστες ενδιαφέρονταν και γνώριζαν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Και όχι σήμερα που η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά, παρόλο που νοιώθουν Έλληνες, δεν ενδιαφέρονται να ψηφίζουν για την Ελλάδα, αντικρούοντας, έτσι, το λεγόμενο ότι “οι ομογενείς γύρισαν την πλάτη στην επιστολική ψήφο”. “Σήμερα, είπε, έχουμε μικτές οικογένειες, και οι νέοι ομογενείς δεν γνωρίζουν την Ελλάδα”.
Τέλος, τέθηκαν και ορισμένα θέματα που αφορούσαν τόσο τον ρόλο, αλλά και την τακτική ορισμένων ομογενειακών ΜΜΕ στην Αμερική, όσο και το ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και, ειδικότερα, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τις ικανότητες του οποίου η κ. Κοκόλη ιδιαίτερα εγκωμίασε.
(www.panhellenicpost.com)