Μόλις 16.515 ομογενείς ψηφίζουν (μέχρι στιγμής) με επιστολική

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο και περίπου 30 μέρες πριν λήξει η προθεσμία για τις εγγραφές, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ευρωεκλογές «εξ αποστάσεως» δείχνει κάποια δειλά σημάδια… ανάκαμψης. Από τις 19 Φεβρουαρίου – όταν και ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή εφαρμογή – μέχρι σήμερα οι εγγραφές αγγίζουν τις 40.000. Συγκεκριμένα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, συνολικά 39.739 Ελληνες εντός και εκτός συνόρων εγγράφηκαν στην πλατφόρμα. Από το σύνολο των εγγραφών, το 58,4% όμως έγιναν από Ελληνες εντός επικράτειας, ενώ οι 16.515 από Ελληνες του εξωτερικού.

Οπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον από τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους είναι ζωηρότερο, εκτιμώντας πως όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία λήξης της διαδικασίας οι εκτός συνόρων εγγραφές συνεχώς θα αυξάνονται. Ηδη Ελληνες από 100 χώρες έχουν ζητήσει να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου με επιστολική ψήφο.

Οι χώρες που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Τη μερίδα του λέοντος στις εκτός Ελλάδας εγγραφές έχει η Ευρώπη, με 14.306, γεγονός αναμενόμενο καθώς πρόκειται για ευρωεκλογές, και ακολουθεί με μεγάλη απόσταση η Βόρεια και Κεντρική Αμερική, η Ασία, η Ωκεανία, η Αφρική και τέλος η Νότια Αμερική, με μόλις 68 εγγραφές. Στην πρώτη πεντάδα των χωρών, απ’ όπου έγιναν οι εγγραφές, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο – παρά το Brexit, που φαινομενικά θα απέτρεπε ακόμη και τους Ελληνες που ζουν εκεί από το να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία –, η Γερμανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία, ενώ έχουν υπάρξει εγγραφές και από χώρες όπως τα Μπαρμπάντος, η Γκάνα και η Ουρουγουάη. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν γιατί θα έπρεπε να συγκεντρωθούν σε κάθε χώρα τουλάχιστον 40 ενδιαφερόμενοι προκειμένου να στηθεί εκλογικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται πως στις εθνικές εκλογές του 2023, κατά τις οποίες οι Ελληνες του εξωτερικού ψήφισαν για πρώτη φορά, είχαν στηθεί 100 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό ομογενών να μην ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους αλλά σε εκλογικά τμήματα που είχαν συγκροτηθεί στις κοντινότερες χιλιομετρικά περιοχές, οι οποίες μπορεί να βρίσκονταν κι εκτός της χώρας διαμονής τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Λατινική Αμερική δεν ήταν εφικτό να «στηθεί» εκλογικό τμήμα.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία όσων επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, η πλειοψηφία (44%) είναι ηλικίας 41-60 ετών, με τους 30άρηδες να ακολουθούν, ενώ αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως επιλέγουν περισσότεροι άνδρες.

«Γρήγορα και απλά απ’ όπου κι αν ζούμε»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης. Με ένα βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει πως για πρώτη φορά οι Ελληνες μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, «γρήγορα και απλά απ’ όπου κι αν ζούμε», προτρέποντας τους ψηφοφόρους να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εγγραφούν έως τις 29 Απριλίου. Οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, χρησιμοποιώντας ελληνικές ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης, θα βλέπουν το προωθητικό μήνυμα. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την εκστρατεία ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο στη Βόρεια Αμερική, με τελευταίους σταθμούς της τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

(www.panhellenicpost.com)