Γ. Κώτσηρας: Συνεχής η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των Αποδήμων Ελλήνων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσω μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων του εξωτερικού μπορούμε να ενισχύσουμε τη σχέση τους με τη μητέρα Ελλάδα». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της Αυστραλίας «SBS»  και στον δημοσιογράφο Θέμη Καλλό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κώτσηρας στη σημασία αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στους Απόδημους Έλληνες. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, μία εποχή πραγματικά πιο συμβατή με τις ανάγκες της επόμενης δεκαετίας», σημείωσε ο Υφυπουργός και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αποδήμων Ελλήνων είναι συνεχής και  σταθερή.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε, αφενός, στη δημιουργία ειδικής ενότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr, η οποία συνεχώς θα επικαιροποιείται, και, αφετέρου, στον μετασχηματισμό διαδικασιών προξενικών υπηρεσιών, ένα έργο που θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, και θα αναβαθμίσει την επικοινωνία και την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών από τις προξενικές μας αρχές ανά τον κόσμο. Στο έργο αυτό εντάσσεται, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, και το Μητρώο Απόδημου Ελληνισμού, στο οποίο θα μπορούν να εγγραφούν οι Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να ενημερώνονται για δράσεις των διπλωματικών μας αρχών στον τόπο διαμονής τους και για θέματα επικαιρότητας στην Ελλάδα. Η συντεταγμένη καταγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, καθώς η γνώση του ακριβούς αριθμού των συμπατριωτών μας και των τόπων όπου ζουν θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση των μελλοντικών δράσεών μας για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω της ψηφιοποίησης αποτελεί και βασικό άξονα της Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως από το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια στρατηγική που χαράσσεται για πρώτη φορά, με ορίζοντα τριετίας και συγκεκριμένη στοχοθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια και να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα, εξήγησε ο κ. Κώτσηρας.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024, ο Υφυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού», πέρα από κομματικές γραμμές, «το οποίο γίνεται πράξη» από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θέλω να πιστεύω ότι και οι 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν τον νόμο για την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές, το θεωρώ απολύτως αυτονόητο», ώστε να στείλουμε «ένα σημαντικό συμβολικό μήνυμα ως Ελληνισμός και ως πολιτικό σύστημα συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας.

(www.panhellenicpost.com)