Ικανοποίηση για το νέο Νόμο, αλλά και επιστολική ψήφο ζητά η Ομογένεια
Με ικανοποίηση, αλλά και προτροπές στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν θετικά, υποδέχθηκε η ομογένεια την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εισηγηθεί νέο νόμο που να αίρει τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού.
«Οι Έλληνες που έχουν το δικαίωμα ψήφου, είναι δηλαδή εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν μπορεί να αποκλείονται από τη διευκόλυνση να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους και να πρέπει να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν», τονίζει η ιστοσελίδα doryforos-europa.blogspot.com.
Η Ιστοσελίδα επισημαίνει και ότι «η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι ένα ακόμη βήμα προόδου δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία και να μην συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι 200 ψήφοι στη Βουλή.
Στη Γερμανία
Στη Γερμανία, ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Φαίδων Κοτσαμπόπουλος εξέφρασε την «μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση του Ελληνισμού της Γερμανίας όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να εισηγηθεί νέο νόμο με άρση όλων των εμποδίων και περιορισμών για την συμμετοχή των Ελλήνων εκτός Ελλάδος σε εκλογές και δημοψηφίσματα»
Ο κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό, την Κ.Ο. της ΝΔ αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βουλή για την απόφασή τους να εντάξουν πλέον ισότιμα τους Έλληνες εκτός Ελλάδος στις δημοκρατικές διαδικασίες στην πατρίδα τους. Πρόκειται πράγματι για ιστορική τομή, εκπλήρωση διαχρονικού πάγιου αιτήματος της Ομογένειας και αποφασιστικό βήμα για περισσότερη εν γένει δημοκρατία στον τόπο. Αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης θα ήταν όμως η καθιέρωση της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου ώστε να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες ή δημοψηφίσματα και όσοι κατοικούν μακρυά από Πρεσβείες ή Προξενεία, διότι αυτοί είναι πάρα πολλοί. Επί τέλους δεν θα είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός λαός στον οποίον η χώρα του θα του αρνείται το δικαίωμα στην εξ αποστάσεως άσκηση του δικαιώματος της ψήφου στις εθνικές εκλογές. Γι αυτό και θα συμμετέχουμε ενεργά στην σχετική διαβούλευση.»
Στην Αμερική.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” υποδέχθηκε την είδηση με προβολή του σχετικού ρεπορτάζ στην κορυφή της σελίδας, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής, τον οποιονδήποτε σχολιασμό.
Από πλευράς οργανωμένης ομογένειας οι πρώτες αντιδράσεις ήλθαν από τον πρώην Πρόεδρο του HECA κ. Νίκο Αποστολόπουλο ο οποίος εκφράζοντας στην PHP την ικανοποίηση του για την άρση των περιορισμών υπενθύμισε ότι η ομογένεια ζητά επίσης την επιστολική ψήφο καθώς κα να ψηφίζουν στις εκλογικές Περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι.
Στην Αυστραλία
Θετικά σχόλια διατύπωσε η εφημερίδα Νέος Κόσμος για τον νέο Νόμο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και ο οποίος θα καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων. Με τίτλο “θα καταργηθούν οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων” η εφημερίδα παραθέτει το σχετικό ρεπορτάζ μαζί με τη δήλωση της Κωνσταντοπούλου της “Πλεύση Ελευθερίας” ότι θα υπερψηφίσει το Νομοσχέδιο.
Σε σύντομο σχόλιό του ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει: “Με το ΚΚΕ παγίως να μην υπερψηφίζει, η «μπάλα» τώρα περνά και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση, ενώ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν και τα δύο μικρότερα δεξιότερα κόμματα, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ”.
(www.panhellenicpost.com)