Καναδικό Ινστιτούτο της Ελλάδας: Κυψέλη του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σ΄ένα στενό δρομάκι εκεί στα Ιλίσια βρήκε την έδρα του το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα καθώς στεγάζεται πλέον σε ένα κτήριο της Αθήνας του 30, που ανακαινίσθηκε με χρήματα Ελλήνων ομογενών και δή του αείμνηστου Νίκου Μιρκόπουλου, επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, έχοντας γεννηθεί στο Καλοχώρι Καστοριάς.

Ήταν το σπίτι του λογοτέχνη Στρατή Δούκα γι αυτό η συγκίνηση είναι μεγάλη καθώς ανεβαίνει κανείς την στριφογυριστή σκάλα του ιστορικού κτηρίου. Σκέψεις για όσα γράφτηκαν σε αυτή την κατοικία , για όσα διαδραματίσθηκαν στους λογοτεχνικούς κύκλους της τότε Αθήνας, πλημμυρίζουν τον επισκέπτη.

Στο σεμνό γραφείο με περιμένουν ο διευθυντής του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Jacques Perreault καθώς και ή έχουσα την ευθύνη της λειτουργίας του Ζωή Δελήμπαση.

«Η Ελλάδα για να επιτρέψει ανασκαφές σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της, απαιτεί την ίδρυση Ινστιστούτων. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (ΚΙΕ) που είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τον Καναδά. Σκοπός του είναι η προώθηση της καναδικής έρευνας και εκπαίδευσης σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική δημιουργία αλλά η κυρίως έμφαση δίνεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές», θα πεί ο Ζάκ Περό.

Το καναδικό αρχαιολογικό ινστιτούτο ιδρύθηκε στον Καναδά με ομοσπονδιακό διάταγμα του 1974 και αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελληνικό κράτος το 1976 με την αρχική του επωνυμία Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Σκοπός του οργανισμού είναι ο συντονισμός και η εκτέλεση μελετών από τους Καναδούς μελετητές πάνω στις ελληνικές σπουδές σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, διοργανώνει τακτικά διαλέξεις στην Αθήνα και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για Καναδούς σπουδαστές που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, διατηρεί μια βιβλιοθήκη με πάνω από 5000 τόμους.

Το αρχαιολογικό ινστιτούτο έχει εκτελέσει διάφορες ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, ανάμεσα στις οποίες είναι στην αρχαία Άργιλο κοντά στην Αμφίπολη, σε ενάλιες έρευνες ναυαγίων των Περσικών Πολέμων στην χερσόνησο του Άθω την Θεσσαλία και την Εύβοια, στην Μυτιλήνη της Λέσβου, στον λόφο Κάστρο της Καλλιθέας Λάρισας, στα Χώστια και στην Τανάγρα Βοιωτίας, στην αρχαιολογική ανασκαφή της νότιας Εύβοιας, στην αρχαία Στύμφηλο και στη φράγκικη ρωμαιοκαθολική μονή Ζάρακα Κορινθίας, στη θέση Κιάφα-Θίτη κοντά στη Βάρη Αττικής και στο σπήλαιο Καμαρών στις Καμάρες Ηρακλείου.

«Περίπου 20 αρχαιολογικές ανασκαφές και τοπογραφικές μελέτες έχουν ξεκινήσει από Καναδούς ερευνητές που συνδέονται με το Ινστιτούτο. Από την Κρήτη έως τις Κυκλάδες, από την Αττική έως την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και φιλόλογοι από πανεπιστήμια του Καναδά έχουν συμβάλει με την έρευνα και την τεχνογνωσία τους στην βελτίωση των γνώσεών μας για την Αρχαία και Βυζαντινή Ελλάδα»,είπε ο Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου, Δρ. Jacques Perreault.

Και πώς προέκυψε αυτή η αγάπη του για την αρχαία και νεότερη Ελλάδα;

«Ζω ένα διαρκή έρωτα με την Ελλάδα, την ιστορία της, τον τόπο και την τελειότητα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού της. Αυτή η σχέση με κρατάει ζωντανό και στις επάλξεις της αρχαιολογικής σκαπάνης που περιστρέφεται στην Άργιλο, μια περιοχή κοντά στην αρχαία Αμφίπολη», λέει ο Ζάκ Περό.

Η Ζωή Δελήμπαση, υπεύθυνη λειτουργίας του, αναφέρει ότι το Ινστιτούτο προωθεί τη γνώση για την Ελλάδα σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της υποστηρίζοντας την αρχαιολογική έρευνα πεδίου, παρέχοντας πόρους για ερευνητική δραστηριότητα και διαδίδοντας τα σχετικά. Σκοπός του παραμένει η υποστήριξη της μελέτης, της διατήρησης και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το το Ινστιτούτο προωθεί την έρευνα σε όλες τις πτυχές των αρχαίων, βυζαντινών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών, συμπεριλαμβανομένων της φιλολογίας, της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, της ανθρωπολογίας και των καλών τεχνών. Σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια με στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο της έρευνας αλλά και επιτόπου πρακτική άσκηση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία της ακαδημαϊκής ζωής στην Αθήνα προσφέρονται από το ΚΙΕ.

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο παρέχει συμβουλές και εχέγγυα για την προώθηση αιτήσεων σχετικά με τη μελέτη και την έκδοση αδειών για έρευνα πεδίου και διάφορες πληροφορίες για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων. Τα καλοκαίρια προσφέρονται επιτόπου μαθήματα ελληνικής ιστορίας και περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους μέσω ειδικών προγραμμάτων επιτόπου εκπαίδευσης με φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του Καναδά.

Το Καναδικό Ινστιτούτο είναι μια κυψέλη πολιτιστικής δραστηριότητας που αγκαλιάζει όλες τις μορφές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού!

(www.panhellenicpost.com)