Υπ. Εσωτερικών: Τώρα η εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους, για τους Έλληνες ψηφοφόρους εξωτερικού
Πρόσκληση προς τους Απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους να σπεύσουν να εγγραφούν τώρα στους ειδικούς καταλόγους των Προξενείων, προκειμένου να ψηφίσουν στις επικείμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, με το πρόσχημα ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών δεν θα προλάβουν τις διαδικασίες, απεύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Αφορμή για την “υπενθύμιση” ο απογοητευτικά μικρός αριθμός αποδήμων που έχουν σπεύσει ως τώρα στα Προξενεία και που υπολογίζεται σε περίπου 3.000 άτομα.
Ειδικότερα, μιλώντας από το βήμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ο Βορίδης είπε ότι με το προϋφιστάμενο καθεστώς, δινόταν η δυνατότητα στους κατοίκους εξωτερικού, τρεις ημέρες μετά την κήρυξη των εκλογών, να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε, «εάν έρθουν εκείνο το τριήμερο, 10-20.000 άνθρωποι να γραφτούν, είναι αδύνατο για τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τα αιτήματά τους. Πείτε ότι μια χρονική στιγμή Χ, αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή προκειμένου να πάμε σε εκλογές, και με την υφιστάμενη διάταξη, οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν μέχρι και τρεις ημέρες μετά, να εγγράφονται. Εάν έρθουν 10-20.000, πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις; Πότε θα γίνουν δεκτές, όσες είναι να γίνουν δεκτές; Πότε θα απορριφθούν αυτές που είναι να απορριφθούν; Πότε θα πάνε στον Συνήγορο του Πολίτη για δειγματοληπτική εξέταση; [..] Πότε θα κριθούν οι ενστάσεις από τον Συνήγορο και από τη διακομματική, για να έχω οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων;» σημείωσε ο κ. Βορίδης.
«Λέμε στους κατοίκους εξωτερικού, ότι αυτοί που θέλουν να εγγραφούν, επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή να ακούσουν την κήρυξη τους. Να πάνε να εγγραφούν τώρα, διότι τώρα πλέον η προθεσμία γίνεται μήνας, για λειτουργικούς λόγους» εξήγησε ο υπουργός.
«Το λέω σε όλους, και το λέω δυνατά, να το ακούσουν και από το Κοινοβούλιο, θα το πούμε με όσο πιο ισχυρό και δυνατό τρόπο, προς τους κατοίκους εξωτερικού, οι εκλογές -αντικειμενικά είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της κυβέρνησης– πλησιάζουν. Ε, μην περιμένουν να ακούσουν την εξαγγελία για να πάνε να γραφτούν. Ας αξιοποιήσουν τώρα τη δυνατότητα» τόνισε ο Μάκης Βορίδης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Νόμο 4648/2019, για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων έχουν οι Έλληνες εκλογείς κάτοικοι εξωτερικού, που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Για τους Έλληνες και Ελληνίδες που φοιτούν στο εξωτερικό, δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:
- Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
- Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Η απροθυμία των Αποδήμων ψηφοφόρων αποδίδεται από ομογενειακές πηγές στις προϋποθέσεις και απαγορεύσεις που θέτει ο Νόμος 4648/2019 και σύμφωνα με τις οποίες εκτιμάται ότι αποκλείεται από την διευκόλυνση της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους τουλάχιστον το 70% των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για την ψήφο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Σχετική πρόταση – αίτημα για την αλλαγή του Νόμου ψηφίστηκε στο Ειδικό Συνέδριο του Hellenic Congress of America (Μάϊος 2022) με πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αποστολόπουλος καθώς από την Γενική Συνέλευση του συνεδρίου Ευρυτάνων Αμερικής με πρόταση του ιδίου. (Αύγουστος 2022).
Σύμφωνα με τα ψηφίσματα αυτά -αλλά και άλλων οργανώσεων- οι ομογενείς ζητούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο για τις εκλογικές τους Περιφέρειες και η ψήφος τους να μετρά στο τελικό αποτέλεσμα της Επικράτειας, όπως γίνεται και με τους ετεροδημότες και όχι να ψηφίζουν ψηφοδέλτιο Επικρατείας με προεπειλεγμένους από τους αρχηγούς των κομμάτων υπόψηφιους “βουλευτές ομογένειας”…
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραφε η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, το οποίο δεν ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση (Απρίλιος 2021).
(www.panhellenicpost.com)