Ψηφοδέλτια Επικρατείας και ομογενειακές υποψηφιότητες
Σύμφωνα με το Νόμο 4648/2019 που ρυθμίζει τα της συμμετοχής Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία από το εξωτερικό, στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας (ο κατάλογος των εκλεγμένων βουλευτών διευρύνεται από 12 σε 15 έδρες) τα κόμματα θα παραχωρήσουν τις τρείς επιπλέον έδρες σε υποψήφιους της Ομογένειας – ένας εκ των οποίων θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 26/2012, η πρόταση υποψηφίων για βουλευτές που εκλέγονται ενιαίως σ’ ολόκληρη την επικράτεια, υποβάλλεται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων, που καταρτίζει δικούς του συνδυασμούς, στις μισές τουλάχιστον εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και ενώ ακόμα δεν έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακριβή ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών (πάντως μέσα στο 2023), οι επαφές και ζυμώσεις, τόσο από τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για προσέγγιση προβεβλημένων ομογενών υποψηφίων έχουν ξεκινήσει από καιρό.
Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Ομογένειας, θα προέρχεται από την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η υποψηφιότητα ωστόσο του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη δεν επιβεβαιώνεται, αν και, όπως γράφτηκε στο in.gr, συζητείται.
Έντονα ακούγεται και το όνομα του Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή του Media Lab στο MIT, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πιθανή υποψηφιότητα του Αντώνη Διαματάρη, πρώην Υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σύμβουλου Έκδοσης του Εθνικού Κήρυκα Νέας Υόρκης, επίσης δεν επιβεβαιώνονται τουλάχιστον ως αυτή την ώρα.
Το όνομα του πρώην υφυπουργού ακούστηκε μετά και τη συνάντηση που πρόσφατα ο κ. Διαματάρης είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αποκατάσταση του θέματος που είχε προκύψει με την απόκτηση του πτυχίου του από το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ως γνωστόν, ο κ. Διαματάρης παρέδωσε στον Πρωθυπουργό το πτυχίο που τού απονεμήθηκε με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2021, αφού δεν ήταν δυνατόν να τού απονεμηθεί ένα προχρονολογημένο πτυχίο (1977) το οποίο, για δικούς του λόγους, δεν είχε φροντήσει να παραλάβει.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, «τίποτα δεν είναι οριστικό. Οι αποφάσεις θα είναι πολύ αργότερα για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο» σημείωνε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Προφανώς ονόματα στο τραπέζι υπάρχουν, αλλά όπως είναι αυτονόητο πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεδομένο είναι ότι ουδείς εκ των νυν βουλευτών Επικρατείας θα είναι εκ νέου στη συγκεκριμένη λίστα.
Πάντως, ακούγονται τα ονόματα Οθων Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center των ΗΠΑ. Επίσης, το όνομα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι.
Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του in.gr , ρίχνει ο κ. Ανδρουλάκης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν βαριά ονόματα. Ενα από τα ονόματα που ακούγονται εντός του κομματικού μηχανισμού είναι αυτό της νεαρής νομικού Ελένης Χρονοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκπροσωπήσει τους απόδημους. Η Ελένη Χρονοπούλου εξελέγη τέταρτη στην ψηφοφορία για το Πολιτικό Συμβούλιο από την Κεντρική Επιτροπή, με μεγάλο αριθμό σταυρών.
(www.panhellenicpost.com)