Ιωάννης Χρυσουλάκης: Οι Έλληνες της Αιγύπτου αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις παραμέτρους των Ελληνο-Αιγυπτιακών διμερών σχέσεων
Συνέντευξη στο pyramisnews.gr
- Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας;
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών ασχολείται με δύο πολύ σπουδαία αντικείμενα που συνδέονται μεταξύ τους και μάλιστα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Αφενός, συνεχίζοντας και ενδυναμώνοντας τον παραδοσιακό και πρωτεύοντα ρόλο της, η Γενική Γραμματεία αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο και είναι ο φορέας κατανόησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα στους Ομογενείς μας και την ελληνική Πολιτεία. Σταθερή επιδίωξή μας είναι να εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο, η διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας ως βασικού της στοιχείου. Αφετέρου, τόσο ο Απόδημος Ελληνισμός όσο και η Δημόσια Διπλωματία αλληλοσυμπληρώνονται όταν πρόκειται για την εξωστρεφή εικόνα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, για το σύγχρονο αφήγημα της χώρας και τη δύναμη που εκπέμπει ο Ελληνισμός.
- Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις δράσεις της ΓΓΑΕΔΔ;
Οι δράσεις που αναπτύσσουμε στη Γενική Γραμματεία υπηρετούν το διττό και αμοιβαίως επωφελές πλαίσιο λειτουργίας που προανέφερα. Το επιχειρησιακό μας πεδίο είναι εξαιρετικά ευρύ και περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών και πολυειδών δράσεων. Επιγραμματικά να σας αναφέρω την πολύπλευρη και έμπρακτη στήριξη των ομογενειακών οργανώσεων, την προώθηση και υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένων των Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, την προώθηση της διαδικτυακής πλατφόρμας Sta Ellinika και τη διοργάνωση θερινών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, τη συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την προώθηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω της πλατφόρμας Study in Greece, τη χορήγηση υποτροφιών, τη διοργάνωση διαγωνισμών για θεματικές ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας, την τιμητική βράβευση ομογενών, τη διοργάνωση επιστημονικών Συνεδρίων και διαδικτυακών Ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων εμβέλειας.
- Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποιες πρόσφατες δράσεις της ΓΓΑΕΔΔ που εκτιμάτε ότι αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα;
Όλες οι δράσεις μας, μεγαλύτερες ή μικρότερες, ανεξαρτήτως εμβέλειας, εμφορούνται από κοινή οπτική και κοινό όραμα σχετικά με το ιστορικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο, την αγάπη για την Ελλάδα και τη στήριξη των Αποδήμων συμπατριωτών μας. Κάθε μία από τις δράσεις μας έχει το δικό της στίγμα, τη δική της συνεισφορά, τοπική ή οικουμενική, ιστορική ή σύγχρονη, άμεση ή μακροπρόθεσμη. Θα σταθώ ενδεικτικά σε δυο πρόσφατες δράσεις με ιδιαίτερη σημασία, συμβολισμό ή θεσμικό αποτύπωμα.
Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, μεγάλος μας στόχος είναι να διασυνδέσουμε τους Ομογενείς μας μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο μέσα από τη δημιουργία επάλληλων δικτύων, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών, καλλιτεχνικών/πολιτιστικών, νεολαίας κ.α. Φέτος το καλοκαίρι διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το 1οΠαγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί διαπρεπείς ομογενείς επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Να σημειώσω, επίσης, τις συχνές επαφές μου με νεαρούς Ομογενείς από όλον τον κόσμο, με απώτερο στόχο την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Επικοινωνίας Νέων Ομογενών.
Καθώς η νέα γενιά των Ομογενών αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο του Οικουμενικού Ελληνισμού, θα σταθώ και στην επαναλειτουργία, φέτος το καλοκαίρι, των προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα – συμμετείχαν πάνω από 700 παιδιά και νέοι της ελληνικής Διασποράς – τα οποία είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας και αποσκοπούν στη γνωριμία, επανασύνδεση και εξοικείωση των νέων Ομογενών με τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους, με τις ρίζες τους και την ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας.
- Πώς είναι σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο;
Οι σχέσεις της Ελλάδος με τη φίλη Αίγυπτο έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες ως αποτέλεσμα της συνύπαρξης τους στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους. Η Αίγυπτος είναι βασικός εταίρος μας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκπεφρασμένος κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των δύο λαών. Οι διμερείς μας σχέσεις με την Αίγυπτο αναπτύσσονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό σε όλους τους τομείς (πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό, πολιτιστικό) με συχνές συναντήσεις και ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Ως έχει πιστοποιηθεί κατά τις συχνές πολιτικές τους επαφές, οι δύο χώρες έχουν συγκλίνουσες θέσεις στην αντιμετώπιση των κυριότερων ζητημάτων της περιοχής.
Να τονίσω την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο το 2020, μέσω της οποίας, όπως τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατοχυρώνουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Να σημειώσω, επίσης, τη σταθερή στάση της Αιγύπτου στο Κυπριακό, καθώς και σταθερή στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στην τριμερή Συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία εγκαινιάσθηκε το 2013. Οι τριμερείς συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται πλέον σε τακτά διαστήματα, έχουν ήδη θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης που δεν στρέφεται εναντίον ουδεμίας χώρας της περιοχής, αλλά λειτουργεί ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των αρχών του Χάρτη των ΗΕ και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Κατά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2021 – παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi – υπογράφηκε, μεταξύ άλλων, Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία σχετικά με θέματα Διασποράς, το οποίο προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων των τριών χωρών, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της παρουσίας και των δράσεων που διαδραματίζει η Διασπορά. Ενθαρρύνεται η ενεργός συμμετοχή της ομογενειακής νεολαίας, προκειμένου να έρθουν κοντά οι νέοι μέσα από κοινές εκδηλώσεις και συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υλοποιεί το πρόγραμμα «Νόστος», μια κοινή επίσκεψη νέων από κάθε χώρα. Αναμφίβολα μια καινοτόμος και εμβληματική πρωτοβουλία, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Η πιο πρόσφατη φιλοξενία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2021 και ανυπομονούμε να την επαναλάβουμε στο μέλλον.
- Αναφερθήκατε στο επίκαιρο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα;
Με αφορμή τη νέα πρόσφατη προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, θα ήθελα να σας επαναλάβω το μήνυμα που είχα την ευκαιρία να διατυπώσω, τόσο σε ομιλία μου πέρυσι στο Καστελόριζο στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε διοργανώσει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, όσο και πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, στην Κρήτη, στην εκδήλωση αδελφοποίησης ανάμεσα στη Σητεία και το Montego Bay της Τζαμάικα. Ήταν μια εκδήλωση που απέκτησε ένα χαρακτήρα με υψηλό συμβολισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι η πόλη του Montego Bay έχει συνδέσει το όνομά της με μια εξαιρετικά σημαντική διεθνή Συνθήκη για τη χώρα μας, καθώς εκεί υπογράφηκε πριν από 40 χρόνια, το 1982, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), μια Διεθνής Συνθήκη που προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα χωρικά ύδατα και τις άλλες θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της. Σε αντίθεση με άλλα γειτονικά μας μεσογειακά κράτη, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε και έχει βεβαίως επικυρώσει την UNCLOS και βλέπουμε επίμονες, παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δηλώνει σε όλους του τόνους ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί ισχυρισμοί ολοφάνερα παραβλέπουν τα ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της.
Το μήνυμα προς τη γείτονα χώρα το εξέφρασε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «αντιστεκόμαστε στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, στην παραβίαση των συνόρων. Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» και «σε εθνικό επίπεδο μένουμε σταθεροί στις σχέσεις μας. Με τα επιχειρήματα και το Διεθνές Δίκαιο. Με τα οποία συμφωνούν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Όπως επισήμανε άλλωστε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας «έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Έναν διάλογο που φυσικά δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».
Όπως τόνισα και εγώ στην ομιλία μου στη Σητεία, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών UNCLOS και συγκεκριμένα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κμ της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, την αποκλειστική οικονομική τους ζώνη και την υφαλοκρηπίδα τους. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δύναται να προκαλούν ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επιδείξει την ετοιμότητα μας για επίλυση κάθε προβλήματος με τους γείτονές μας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική ατζέντα και επικεντρώνει τις προσπάθειές της ώστε να συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα.
- Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την Ομογένεια στην Αίγυπτο;
Θα ήθελα, καταρχήν, να τονίσω τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει με τη μακραίωνη παρουσία του το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, συνδετικός κρίκος με τον φίλο λαό της Αιγύπτου και σημαντικός παράγοντας φιλίας και ενίσχυσης των άριστων διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο. Στέκεται ως Φάρος της Ορθοδοξίας και πνευματικός καθοδηγητής του ποιμνίου της Ομογένειας και έχει να επιδείξει πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο και πλούσια ιεραποστολική δράση σε ολόκληρη την Αφρική. Στις συναντήσεις μου με τον Πατριάρχη, κ.κ. Θεόδωρο Β’ έχω κατ’ επανάληψη μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες και την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας. Εξαιρετικά σημαντική για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό είναι, επίσης, η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, Ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, το οποίο αποτελεί έναν εκ των κυριοτέρων πολιτιστικών και θρησκευτικών πόλων έλξης στην Αίγυπτο.
Οι Έλληνες της Αιγύπτου αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις παραμέτρους των ελληνο-αιγυπτιακών διμερών σχέσεων και οι δραστήριες ελληνικές κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου, με το ένδοξο παρελθόν και τη γενναιόδωρη και πολυσχιδή προσφορά τους ήταν και θα είναι και στο μέλλον παρούσες στα καλέσματα της πατρίδας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες απέναντί τους και συναισθανόμαστε τη μεγάλη ευθύνη για την υποστήριξη της απρόσκοπτης πορείας τους στο χώρο του ομογενειακού Ελληνισμού.
Είχα τη χαρά να επισκεφθώ πέρυσι, τον Νοέμβριο 2021, την Αίγυπτο με την ευκαιρία των των εκδηλώσεων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για τα εγκαίνια της Έκθεσης «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Noesis και τη διάλεξη που δόθηκε σχετικά με το εικονογραφημένο Χειρόγραφο που περιέχει το περίφημο Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου και φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και του οποίου η έκθεση στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται στο στάδιο τα προετοιμασίας.
Πέρα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τις επαφές που είχα με Αιγύπτιους ομολόγους και αξιωματούχους, ήταν για μένα, παράλληλα, μια επίσκεψη με στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης στους ιστορικούς χώρους της ελληνικής Ομογένειας στην Αλεξάνδρεια, γεμάτους μνήμες και υψηλό συμβολισμό. Ήταν ταυτόχρονα για μένα ένα ταξίδι πνευματικής ανάτασης, ένα προσκύνημα. Στην Αλεξάνδρεια, ο καθένας μας συγκινείται από τον ελληνικό πολιτισμό που εκπέμπεται σε αυτήν την κοιτίδα της ελληνικής γλώσσας, με τόσους Αιγυπτιώτες ευεργέτες, με αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες έχουν κατακτήσει με την παρουσία και το έργο τους εκτίμηση, αναγνωρισιμότητα και επιρροή στην τοπική κοινωνία.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα γραφεία και να συναντηθώ με εκπροσώπους του ιστορικού παροικιακού οργανισμού της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’», τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας, τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ), τον πρότυπο Οίκο Ευγηρίας «Μάννα». Παντού συνάντησα την άσβεστη μακραίωνη φλόγα του Ελληνισμού και θέλω να επαναβεβαιώσω τη δέσμευσή μου ότι η μητέρα Πατρίδα βρίσκεται στο πλευρό όλων των Απόδημων αδελφών μας, έτοιμη να τους στηρίξει και τους συνδράμει. Χαραγμένη στη μνήμη μου θα μείνει βέβαια και η επίσκεψη στο Μουσείο και τον τάφο του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, μια κορυφαία στιγμή πνευματικής περισυλλογής και εθνικής υπερηφάνειας.
- Οι σχέσεις σας με τη δυναμική ομογένεια στη Νότιο Αφρική;
Φέτος το Πάσχα επισκέφθηκα τη Νότιο Αφρική, όπου είχα τη χαρά να νιώσω από κοντά όλον αυτόν το δυναμισμό της Ομογένειάς μας. Στις συναντήσεις μου με κυβερνητικούς και πολιτικούς ιθύνοντες της Νότιας Αφρικής , σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, εξέφρασα την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και τόνισα τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια Ελληνική Ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική. Υπενθύμισα, επίσης, τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τις δύο χώρες μέσα από τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ, με αναφορά στην εξέχουσα προσωπικότητα του Γεωργίου Μπίζου, του επί τέσσερεις δεκαετίες ελληνικής καταγωγής προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότιο Αφρική, δικηγόρου και στενού προσωπικού φίλου του Nelson Mandela.
Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος, κ. Σέργιο και τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως, κ. Δαμασκηνό και να συζητήσω θέματα στα οποία η Γενική Γραμματεία μπορεί να συνδράμει. Συναντήθηκα, επίσης, με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νότιας Αφρικής και επισκέφθηκα το διάσημο σχολείο SAHETI στο Johannesburg, με το οποίο η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται εποικοδομητικά εδώ και 3 χρόνια για την προώθηση της ελληνομάθειας στη Νότια Αφρική. Είναι ένα σχολείο αφιερωμένο στην επιδίωξη της αριστείας, προάγοντας παράλληλα το ήθος και τις αξίες του Ελληνισμού. Άλλωστε, θέλω να επισημάνω ότι είμαστε σε τακτική επικοινωνία και στηρίζουμε το έργο όλων των ελληνόγλωσσων σχολείων της Ομογένειας, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης.
Να σημειώσω ότι σε συνέχεια της επίσκεψής μου, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ανέπτυξε συνεργασία με το Ίδρυμα Nelson Mandela και υλοποίησε την προβολή του ντοκιμαντέρ “George Bizos Icon” στο καθιερωμένο και υψηλού κύρους Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου, μέσω της οποίας δεν τμήσαμε απλώς την ξεχωριστή και συνεπή κοινωνική συνεισφορά και πολιτική δράση ενός λιγότερο γνωστού στην Ελλάδα Έλληνα ομογενή. Η προβολή του ντοκιμαντέρ στα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, στο ακριτικό Καστελόριζο, αποτέλεσε μια υπόμνηση της διαχρονικής και οικουμενικής αξίας της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών που την συνοδεύουν, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενων επιβουλών και μεθοδεύσεων που επιδιώκουν την υπονόμευση, τον περιορισμό ή τον επαναπροσδιορισμό των αξιών αυτών και υπόμνηση στην πάγια θέση μας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
- Και οι σχέσεις σας με τις χώρες της Αφρικής ευρύτερα;
Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην πολύπλευρη και συστηματική ανάπτυξη των σχέσεών της με χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, με τις οποίες αναπτύσσει στενούς δεσμούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας και το ρόλο και τη συνεισφορά της ελληνικής Ομογένειας. Θέλω να τονίσω και πάλι τον σημαίνοντα ρόλο των ελληνικών Κοινοτήτων στην Αφρική για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών που τις φιλοξενούν και την προώθηση της αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας.
Άλλωστε υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί της Ελλάδας με την Αφρικανική ήπειρο χάρη στο ρόλο της Μεσογείου ως γέφυρας συνδεσιμότητας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει συστηματικές προσπάθειες για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων με την Αφρικανική ήπειρο, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις τεράστιες δυνατότητες και τον δυναμισμό της. Απέναντι δε στις υφιστάμενες προσκλήσεις, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την επισιτιστική ασφάλεια, την κλιματική κρίση, την δημόσια υγεία και άλλες αναπτυξιακές ανάγκες των αφρικανικών εθνών (που επιδεινώθηκαν πρόσφατα από τον πόλεμο στην Ουκρανία), η Ελλάδα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική σταθερότητα και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. Σε πολυμερές επίπεδο, η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Αφρικανική ήπειρο. Σε διμερές επίπεδο, η ενεργή παρουσία της ελληνικής διπλωματίας στην Αφρικανική ήπειρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία έτη, το άνοιγμα περισσότερων Πρεσβειών και διπλωματικών Αρχών εκεί, η οργάνωση επισκέψεων υψηλού επιπέδου, η συστηματική δωρεά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων και η χρηματοδότηση πολλών αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων σε πολλές περιοχές της ηπείρου, αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον και τη δέσμευσή της Ελλάδας για την Αφρική.
Να σημειώσω, επίσης, μία πρόσφατη διαδικτυακή συνάντησή μου με νεαρούς Αιθίοπες ελληνικής καταγωγής και Αιθίοπες που αγαπούν την Ελλάδα και επιθυμούν να τη γνωρίσουν καλύτερα, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Στη συνάντηση συμμετείχαν σπουδαστές του «Κέντρου Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» της Ιεράς Μητρόπολης Αιθιοπίας (Αξώμης). Το Κέντρο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αξώμης, κ. Δανιήλ και λειτουργεί χάρη στις άοκνες προσπάθειές του, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ιστορίας. Να επαναλάβω ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υποστηρίζει ενθέρμως αντίστοιχες πρωτοβουλίες και συνδράμει το έργο των ομογενειακών φορέων που τις υλοποιούν.
Σας ευχαριστούμε Κε Γενικέ!!!
(ekkairo.org)