Η Αλεξάνδρεια τιμά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. “Εχω ένα όνειρο, να τραγουδήσω στις Πυραμίδες” δήλωσε η μεγάλη Αιγυπτιώτισσα ερμηνεύτρια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κείμενο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

Μεγάλη τιμή για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια η επιλογή της από την οργανωτική επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μεσογειακών χωρών της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο η οποία αποφάσισε να τιμήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της διοργάνωσης,  την -γεννημένη στην Αλεξάνδρεια- Άλκηστη Πρωτοψάλτη, για την συνολική προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό, υπογραμμίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την μεγάλη σημασία που δίνει η πόλη για τους καρπούς της Αλεξανδρινής γης που ανθίζουν καλλιτεχνικά στις Μεσογειακές χώρες και κάνουν περήφανη τη γενέτειρά τους  που παρακολουθεί  την επιτυχημένη πορεία τους. Μεγάλη η τιμή και για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό που η πατρίδα της καρδιάς δεν ξεχνά να τιμά τα παιδιά του,που είναι και δικά της παιδιά αλλά  και την ιστορία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της σε όλους τους τομείς, ιδιαιτέρως δε, στις τέχνες, και στα γράμματα. Η κ. Πρωτοψάλτη άλλωστε, πάντοτε αισθανόταν περήφανη και διατράνωνε την Αιγυπτιώτικη καταγωγή της.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα  Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, το βράδυ της Τετάρτης  5 Οκτωβρίου 2022 παρουσία εκατοντάδων θεατών. Οι παρουσιαστές της βραδιάς κάλεσαν την τιμώμενη καλλιτέχνιδα στο βήμα κι όπως αποδείχθηκε τελικά το όνομα της στάθηκε ένας γλωσσοδέτης για αυτούς στην προφορά του, γεγονός που ανάγκασε την κ. Άλκηστη Πρωτοψάλτη να το επαναλάβει η ίδια  με τη σωστή προφορά, χαμογελώντας όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο. Ωστόσο ήταν ευδιάκριτη και η βαθιά συγκίνηση της ερμηνεύτριας όταν πήρε το λόγο και ο κόμπος στο λαιμό , που όπως ομολόγησε είναι τόσα πολλά αυτά που θα ‘θελε να πει, τόσες πολλές οι αναμνήσεις της που … και επανακτώντας τον έλεγχο της, φώναξε  με ειλικρίνεια που έλαμπε και με τέλεια άρθρωση στ΄ αραβικά «Αγαπώ την Αλεξάνδρεια», κλέβοντας τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του εκδηλωτικού κοινού . Η παρουσιάστρια της βραδιάς της απάντησε  το ίδιο φωναχτά «και η Αλεξάνδρεια σε αγαπάει». Στη συνέχεια η κ. Πρωτοψάλτη δήλωσε από μικροφώνου:

«Είμαι συγκινημένη, πολύ συγκινημένη μ αυτήν την μεγάλη τιμή και την αφιερώνω στους γονείς μου, οι οποίοι δεν είναι πια ανάμεσα μας. Γεννήθηκα στην Αίγυπτο, που είναι το αγαπημένο μου μέρος, αλλά η Αλεξάνδρεια είναι στην καρδιά μου. Έχω ένα όνειρο.  Ελπίζω μια μέρα να τραγουδήσω  στο φως, στις Πυραμίδες. Ευχαριστώ την Αίγυπτο, Ευχαριστώ την Αλεξάνδρεια». Την τιμητική πλακέτα και το αναμνηστικό δίπλωμα, της τα απέδωσε, κάτω από τα έντονα χειροκροτήματα των θεατών, ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ.

Κατά την διάρκεια της απονομής στη μεγάλη οθόνη της σκηνής προβάλλονταν οικογενειακές φωτογραφίες των παιδικών της χρόνων στην Αλεξάνδρεια και χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την πολυετή καριέρα της.

Λίγο πριν την έναρξη της τελετής των εγκαινίων ,  η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια συνοδευόμενη στην εκδήλωση από τη μόνιμη συνεργάτιδα  της, υπεύθυνη παραγωγής των προγραμμάτων της, κ. Τώνια Δραγούνη, συναντήθηκε με λίγους Έλληνες, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια από τις δυσεύρετες προσκλήσεις της διοργάνωσης κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και  την καλωσόρισαν στον γενέθλιο τόπο. Ο κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, αρχισυντάκτης  της εφημερίδας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» ήταν παρών  στην υποδοχή εκπροσωπώντας την Ε.Κ.Α, η Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α δρ. Λιλίκα Θλιβίτου,  η συντονίστρια εκπαίδευσης κ. Σωτηρία Μπέτα, οι διευθυντές των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας, κ. Κωνσταντίνος Ρήγας και κ. Πασχαλίνα Αγαπιάδου, ο Αλεξανδρινός συγγραφέας κ. Γ. Κυπραίος, η αρχαιολόγος κ. Καλλιόπη Παπακώστα και άλλοι .

Στην υποδοχή παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου, Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος ο οποίος είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με την κ. Πρωτοψάλτη, με την οποία  άλλωστε είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν, στο βιβλίο  cd “Το φτερό του δράκου» όπου η τελευταία  ερμήνευσε  μοναδικά το μουσικό  παραμύθι «Βάτραχος» σε στίχους του γράφοντος, ένα τραγούδι αφιερωμένο στους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξάνδρειας και Καϊρου.

Στο 38ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου Μεσογειακών χωρών της Αλεξάνδρειας τιμήθηκαν επίσης εκτός από την Ελληνίδα ερμηνεύτρια, οι Αιγύπτιοι σκηνοθέτης Mohamed Abdel-Aziz, η ηθοποιός Donia Samir Ghanem, ο ιστορικός Emam Omar, ο παραγωγός Wageeh El-leithy, ο σκηνοθέτης Said Hamed, ηθοποιό Νόρα Αρμάνι και  η Γαλλίδα ηθοποιός Marriane Borgo.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αιγυπτιακή Ένωση Συγγραφέων και Κριτικών Κινηματογράφου με επικεφαλής τον πρόεδρό της El-amir Abaza, ο οποίος γιορτάζει 10 χρόνια ως διευθυντής του φεστιβάλ. Υποστηρίζεται από τα αιγυπτιακά υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και από το Κυβερνείο Αλεξάνδρειας και πολλές ιδιωτικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ  θα προβληθούν 77 ταινίες από 29 χώρες. Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμτεχουν 21 ταινίες μικρού μήκους και 14 ταινίες μεγάλου μήκους, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικής παραγωγής. «Η βοή του Κόσμου» του Πέτρου Σεβαστίκογλου (https://www.filmfestival.gr/el/movie-tiff/movie/14047) και το Λούγκερ, του Κώστα Χαραλάμπους που μοιράζεται σεναριακά με την Πένυ Φυλακτάκη.

(ekkairo.org)