Διαγωνισμός για ελληνικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει υπό την αιγίδα της τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λημματογράφησης με τίτλο «Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής» που διοργανώνουν το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για έναν εξ ολοκλήρου συμμετοχικό ψηφιακό διαγωνισμό, ο οποίος απευθύνεται σε ελληνικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορά τη δημιουργία, τον εμπλουτισμό και τη μετάφραση λημμάτων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια με άξονα την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης αναφερόμενος στον Διαγωνισμό επεσήμανε ότι «ο ψηφιακός χαρακτήρας του διαγωνισμού δίνει την ευκαιρία στους μαθητές της ελληνικής ομογένειας να μελετήσουν την ελληνική ιστορία, αλλά και την ελληνική γλώσσα μέσα από μια δράση που θα τους ενώσει ψηφιακά με μαθητές από την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η Γενική Γραμματεία υποστηρίζει τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ενισχύει με έναν δημιουργικό τρόπο την ελληνοφωνία και την ιστορική γνώση σχετικά με την Ελλάδα».

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαχείριση ιστορικών πηγών, να κατανοήσουν τη λειτουργία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας και τη σημασία του ανοιχτού περιεχομένου, και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες διευρύνοντας τις γνώσεις τους.

Θα έχουν επίσης πρόσβαση σε εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό και οδηγίες σχετικά με τη λημματογράφηση, την τεκμηρίωση και την ορθή χρήση της Βικιπαίδειας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Ωνάση https://classroom.onassis.org.

Περισσότερες πληροφορίες για την προκήρυξη και τους όρους του διαγωνισμού βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση https://www.onassis.org/el/whats-on/wikipedia-challenge-become-contemporary-encyclopedist

Η πρώτη φάση του Διαγωνισμού λήγει στις 18/2/2022. Οι ομάδες που θα διακριθούν θα βραβευτούν με επαίνους, αλλά και χρηματικά έπαθλα με τη μορφή δωρεάς τεχνικού εξοπλισμού για το σχολείο τους.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum, τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ενώ έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

(www.panhellenicpost.com)