Χρ. Ζερεφός: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και να μην προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε τη φύση
Οι συνεχείς καύσωνες σε πολλές χώρες του κόσμου και τα προβλήματα που δημιουργεί σε κοινωνικό επίπεδο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ανέλυσε ο διεθνούς φήμης Αιγυπτιώτης επιστήμονας κ. Χρήστος Ζερεφός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Γεννημένος στο Κάιρο όπου ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα και περήφανος ”Αμπετειανός”, ο Χρήστος Ζερεφός κατέκτησε την κορυφή του επιστημονικού κόσμου με την πολύχρονη και ακάματη πορεία του. Διατελεί Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής στην συνεντευξή του με θέμα την Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της : «Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξουμε σε αυτόν τον πλανήτη, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε χαοτικές συμπεριφορές, αγωνία και θλίψη από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν πάρουμε μέτρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες»
Επεσήμανε τα παράδοξα της κλιματικής αλλαγής λέγοντας ότι : «Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει καύσωνες και δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία. Καύσωνες στην Αλάσκα, τον Βόρειο Καναδά, σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και μάλιστα ανάλογους με αυτούς που παρατηρούμε στη Μεσόγειο. Καύσωνες που συνέβαιναν μία φορά στα 20 χρόνια, τώρα συμβαίνουν μία φορά στα δέκα ίσως και πιο σύντομα».
Αυτές τις μέρες στην Ελλάδα η θερμοκρασία είναι ανυπόφορη με τον καύσωνα να παραμένει και να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, δοκιμάζοντας έντονα τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και όλα τα συστήματα των υποδομών του κράτους.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Ζερεφός τόνισε : «Η Ελλάδα επλήγη τέσσερις φορές από καύσωνα στον προηγούμενο αιώνα. Η τελευταία φορά ήταν το 1987 που είχαμε σχεδόν 3.000 θύματα από θερμοπληξία. Στα 20 πρώτα χρόνια του αιώνα που διανύουμε, είχαμε καύσωνα το 2007 με τις φοβερές πυρκαγιές και τον φοβερό άνεμο. Συνολικά, ήρθαμε αντιμέτωποι με τρεις καύσωνες μέχρι τώρα, ενώ αυτός που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι ο τέταρτος. Για να το πούμε απλά: Συνολικά αντιμετωπίζουμε έναν καύσωνα κάθε πέντε χρόνια», εξήγησε.
Ο κόσμος όπως χαρακτηριστικά τόνισε «άρχισε να προσαρμόζεται, να προσέχει και να μην εκτίθεται. Ειδικά εάν ανήκει σε ευάλωτες ομάδες ή είναι κάποιας ηλικίας, οφείλει να προσέχει να μην εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, να μην αφυδατώνεται, να παραμένει σπίτι του, να αναβάλει τις δουλειές του για την επόμενη εβδομάδα εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και να μην προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε τη φύση. Είναι ουσιωδέστατο αυτό έτσι ώστε και να μην έχουμε θύματα», δηλώνει ο εκπρόσωπος της χώρας μας για την Κλιματική Αλλαγή.
Στο καίριο ερώτημα τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ο κ. Ζερεφός απάντησε με απλότητα και σαφήνεια : « Θα πρέπει να σεβαστούμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη»
Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό ή υπερθέρμανση του πλανήτη, που είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, έχει ως αιτία τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, ζεσταινόμαστε, ψυχόμαστε, παράγουμε προϊόντα. «Ο τρόπος αυτός στηρίχθηκε στον άνθρακα. Δηλαδή, σε φυσικούς πόρους που όταν καίγονται εκλύουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και πολλά άλλα παράγωγα, που ονομάζονται αέρια του θερμοκηπίου. Αυτά τα αέρια δημιουργούν μία αόρατη κουβέρτα που περιβάλλει όλο τον πλανήτη, καθώς αυτά τα αέρια δεν έχουν χρώμα, με αποτέλεσμα να μην τον αφήνουν να ψυχθεί προς το διάστημα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η θερμική του ισορροπία. Μαζί με τη διαταραχή αυτή ακολουθεί η αποσταθεροποίηση του κλίματος», διευκρίνισε.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η βούληση να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβούμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» είπε, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη «να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την ύπαρξή μας εξοικονομώντας φυσικούς πόρους».
(ekkairo.org)