Στο ΥΠΕΞ η Πρόταση για Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού
Στο υπουργείο Εξωτερικών προώθησε την ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Σάββας Αναστασιάδης, προκειμένου να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα θεσπίζεται Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17 Ιουνίου 2021, όπου το λόγο έλαβαν διαδικτυακά τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, συζητήθηκε η πρόταση του Hellenic Congress of America για τη θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.
Την καθολική αποδοχή και στήριξη τόσο των ομογενειακών παραγόντων (περισσότεροι από 40 πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ελληνικών Κοινοτήτων, από σχεδόν κάθε γωνιά της γης) όσο και των βουλευτών μελών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» (sic) συγκέντρωσε η πρόταση του Hellenic Congress of America (HECA) και του Προέδρου της Νίκου Αποστολόπουλου, για τη θεσμοθέτηση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού». Στη β΄και τελευταία επί του θέματος σύσκεψη της Διακομματικής επιτροπής στη Βουλή (17 Ιουνίου 2021) οι απόδημοι υποδέχθηκαν με θερμά λόγια την σχετική πρόταση όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην επιστολή του Hellenic Congress of America, που ήδη από 31 Μαρτίου 2021 έχει αποσταλεί από το “Hellenic Congress of America” προς τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάση με και κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» Σάββα Αναστασιάδη, ζητώντας και προτείνοντας στην Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».
Όπως δήλωσε στη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, Νίκος Αποστολόπουλος «… η πρόταση του Hellenic Congress of America για Θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων αποδήμων Ελλήνων και των ομογενών μας με τη μητέρα πατρίδα. Γνωρίζουμε ότι η Ημέρα από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα, ωστόσο είναι ισχυρός παράγοντας για την ενασχόληση της πολιτείας με τα προβλήματα των αποδήμων ώστε συν τω χρόνω να προκύψουν λύσεις που θα αποβλέπουν στο αμοιβαίο όφελος της πατρίδας και των ξενιτεμένων της παιδιών».
«Με την έννοια αυτή, πρόσθεσε, «ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ. Αναστασιάδη και όλους εσάς, φίλοι ομογενείς, για την υιοθέτηση του αιτήματός μας – και προσβλέπουμε στην γενική αποδοχή και στήριξη από την Ελληνική Βουλή».
Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού
Στο μεταξύ, όπως ήδη έχουμε γράψει, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχουν κινητοποιηθεί με στόχο την δημιουργία Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομογένειας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από 17 Δεκεμβρίου, 2017 στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίαςο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, τότε και νυν βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα, Σάββας Αναστασιάδης, έχει επισήμως προτείνει την Ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, κατά την ομιλία του στο πάνελ «Η συμβολή και η ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην ανάταξη της χώρας μας». Καταθέτοντας την πρότασή του για τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Αναστασιάδης, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων και ότι:
«Ο οικουμενικός ελληνισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που η τεράστια δύναμή του πηγάζει από την ενότητα όσων αποδέχονται και ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στην απουσία μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αξιοποίηση της ομογένειας από το ελληνικό κράτος.
Εξάλλου, την πρότασή του για σύσταση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Αναστασιάδης, όπως δήλωσε από βήματος της Επιτροπής, “…ζήτησα και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και στην Επιτροπή, αλλά το ζήτησα και με επιστολή μου, όχι στο σημερινό Πρωθυπουργό, στον προηγούμενο Πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρό μας. Νομίζω συμφωνούμε ότι, η δημιουργία ενός απόδημου ελληνισμού, αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύνονται τώρα και θα υπάρχει, βέβαια, μια γνώση συνολική του τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, τι έχουμε, τι υπάρχει, που υπάρχει και πως υπάρχει. Δεν είδα να ωριμάζει η ιδέα αυτή όπως είπατε. Μακάρι να ωριμάσει και μακάρι να γίνει, γιατί πιστεύω ότι θα γίνει επ ωφελεία, κυρίως, των συμπατριωτών μας, που είναι στο εξωτερικό“.
(www.panhellenicpost.com)