Οι Έλληνες βρίσκονται στην 9η θέση στους κατοίκους που απαρτίζουν τον πληθυσμό της Αυστραλίας
Σε γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες στην Αυστραλία για την έναρξη της Απογραφής του Πληθυσμού-Κατοικιών τον Αύγουστο του 2021, με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων, στη σημασία συμμετοχής τους σε αυτό το τεράστιο έργο καταγραφής που γίνεται κάθε πέντε χρόνια σε εθνικό επίπεδο.
Δεκάδες είναι οι Αυστραλοί που ανήκουν στους Πολιτισμικά και Γλωσσικά διαφορετικούς πληθυσμούς (Culturally and Linguistically Diverse Populations CALD) που έχουν προσληφθεί ως στελέχη του προγράμματος σε όλη την Αυστραλία, για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και να τονίσουν τη σημασία της Απογραφής προς όφελος των κατοίκων.
Άλλωστε, αυτό που έδειξε η Απογραφή του 2016, είναι ότι το πρόσωπο της Αυστραλίας αλλάζει δραματικά και κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμική. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2016, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Αυστραλίας είτε έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό είτε ένας είτε και οι δύο γονείς τους γεννήθηκαν εκτός Αυστραλίας. Οι Έλληνες βρίσκονται στην 9η θέση στους κατοίκους που απαρτίζουν τον πληθυσμό της χώρας.
«Κάθε στατιστικό στοιχείο λέει και μία ιστορία, και για να ζητήσουμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκουμε, υπάρχουν», δήλωσε στο SBS η κ. Saga Selsby, μία εκ των διευθυντών των ομάδων CALD, με καταγωγή από τη Σαμόα, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του να εμπιστευτούν οι κάτοικοι τη συλλογή των προσωπικών στοιχείων τους.
«Βλέπω πολυπολιτισμικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις, γι’ αυτόν τον λόγο», προσθέτει, και εξηγεί ότι αυτή ήταν και η αιτία που αποφάσισε να διεκδικήσει τον ρόλο του διευθυντή στο πρόγραμμα Απογραφής.
Το Census, όπως λέγεται η Απογραφή του πληθυσμού, είναι η μεγαλύτερη έρευνα της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας (Australian Bureau of Statistics – ABS) και αφορά την υποχρεωτική συμμετοχή 10 εκατομμυρίων νοικοκυριών και 25 εκατομμυρίων ατόμων. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι υποχρεωτική όχι μόνο για τους Αυστραλούς πολίτες, αλλά και για τους τουρίστες, τους φοιτητές από το εξωτερικό και για όσους βρίσκονται στη χώρα με προσωρινή άδεια παραμονής, κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί κάτοικοι.
«Στη φόρμα της απογραφής καταγράφονται πληροφορίες όπως ηλικία, χώρα γέννησης, θρησκεία, καταγωγή, γλώσσα, εργασία και εκπαίδευση» αναφέρει το ABS στην ιστοσελίδα του.
Τα δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υποδομές, και επιχειρήσεις, και βοηθάει στον σχεδιασμό υπηρεσιών για άτομα, οικογένειες και κοινωνίες.
Τα στοιχεία, επίσης, λαμβάνουν υπόψη οι τοπικές βιβλιοθήκες για να κατανοήσουν ποιες γλώσσες μιλιούνται περιοχή, ενώ σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να επιλέξουν προϊόντα που θεωρούν ότι θα βρουν ανταπόκριση στους κατοίκους της περιοχής.
Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν, ότι κάτοικοι στην Αυστραλοί που προέρχονται από διαφορετικές Πολιτισμικά και Γλωσσικά κοινότητες αποφεύγουν να συμπληρώσουν τη φόρμα της απογραφής.
Τα βασικά εμπόδια στη συμμετοχή τους είναι η γλώσσα, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης για την παροχή των προσωπικών τους δεδομένων στη κυβέρνηση, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για άτομα που έχουν μεταναστεύσει από χώρες όπου τα προσωπικά τους στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.
Γι ‘αυτό και φέτος, η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία έχει δώσει προτεραιότητα στην πρόσληψη εκπροσώπων από αυτές τις CALD κοινότητες, που γνωρίζουν τη γλώσσα, και τις πολιτισμικές ευαισθησίες του πληθυσμού.
Σε αυτή την προσπάθεια, η κυβερνητική Υπηρεσία Μετάφρασης και Διερμηνείας θα είναι διαθέσιμη για να παρέχει υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται, ενώ σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν για τον τρόπο που πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα σε κοινοτικά, και μεταναστευτικά κέντρα με τη δυνατότητα συμπλήρωσης της φόρμας και σε άλλες γλώσσες εκτός της αγγλικής.
(www.panhellenicpost.com)