Αικ. Σοφιανού: Μεγάλη Ευεργέτιδα & Πρέσβειρα των Ελληνικών Γραμμάτων σε Αίγυπτο και Ρουμανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Kάιρο, Αθήνα, Βουκουρέστι. Πολίτης του κόσμου η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου,  Αικατερίνη Μπελεφάντη –  Σοφιανού, εκτός από την επιχειρηματική της δράση, έχει  διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία. Με παρακαταθήκη τις αξίες των Αιγυπτιωτών, για δημιουργία, αξιοπρέπεια, προσφορά διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό.

Σεμνή και ταπεινή δεν θέλει να μιλά για την φιλανθρωπική προσφορά της αλλά και για την προσφορά της στην ελληνική γλώσσα.  Το «Νέο Φως» απευθύνθηκε στον τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και άρχοντα υπομνηματογράφο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Τudor Dinu o οποίος μας μίλησε για το πολυσχιδές έργο της κ. Σοφιανού στη Ρουμανία. Η αγάπη της για τη διάδοση τη ελληνικής γλώσσας και για τη νέα γενιά είναι αστείρευτη. Κάθε χρόνο η κυρία Σοφιανού προσφέρει ετήσιες υποτροφίες στους τρεις καλύτερους φοιτητές στο τμήμα νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, έχει αγοράσει και δωρίσει στη βιβλιοθήκη του ίδιου Πανεπιστημίου εκατοντάδες βιβλία ελληνικού ενδιαφέροντος.

Επίσης,  χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διοργάνωση διαλέξεων, συμποσίων, συναυλιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ένας άλλος τομέας που έχει προσφέρει η κ. Σοφιανού με στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και  πολιτισμού είναι η διοργάνωση συνεδρίων όπως για παράδειγμα το 2015 το «Τρίτο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών», στο Βουκουρέστι το οποίο περιλάμβανε διαλέξεις διάσημων προσωπικοτήτων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού είναι η χρηματοδότηση της μετάφρασης στα ρουμανικά και την έκδοση πολυάριθμων έργων της νεοελληνικής γραμματείας, τα οποία κυκλοφόρησαν από τον έγκριτο οίκο Omonia στο Βουκουρέστι. Από τις εν λόγω εκδόσεις ξεχωρίζει το «Ποιητικό Αλφάβητο» του Κωνσταντίνου Καβάφη, μία συλλογή τέχνης και ποίησης που περιέχει 24 αντιπροσωπευτικά ποιήματα, μεταφρασμένα σε 12 γλώσσες τα οποία συνοδεύονται από αναπαραστάσεις έργων του Gheorghe Anghel, ορμώμενου από τους στίχους του Έλληνα ποιητή. Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για την πιο φιλοτεχνημένη έκδοση του Καβάφη από τις τόσες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυρία Σοφιανού, όπως μας λέει με υπερηφάνεια ο κ. Dinu έχει επιδοτήσει εξ ολοκλήρου δύο ερευνητικά προγράμματά του που είχαν σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών. Το πρώτο είναι «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία». Μια ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών τοιχογραφιών (Εκδόσεις Πορφύρα, Αθήνα, 2017) η οποία αναβιώνει με βάση τη μελέτη των αναθηματικών πινάκων περίπου 240 εκκλησιών τον γοητευτικό κόσμο των Ρωμιών στις Ηγεμονίες από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας (ηγεμόνες, μεγάλοι βογιάροι, αρχιερείς) μέχρι τους μικροάρχοντες, στρατιώτες, εμπόρους, μαστόρους, μικροκτήμονες, βοσκούς ή κληρικούς κατώτερης βαθμίδας, οι οποίοι επιδεικνύουν με περηφάνεια στα μάτια των απογόνων τις πιο όμορφες φορεσιές, τα κοσμήματα και τα όπλα, ακόμα και τις κομμώσεις τους. Το έργο τιμήθηκε το 2018 με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Το δεύτερο σύγγραμμα του καθηγητή κ. Dinu «Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της ελληνικής επανάστασης» (Εκδόσεις Ακρίτας, Αθήνα, 2021) αναπαριστάνει την ένδυση και τον τρόπο ζωής της ιθύνουσας τάξης της Παραδουνάβιας Ηγεμονίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα χάρη στην εξαντλητική μελέτη όλων των διαθέσιμων πηγών, γραπτών και εικονογραφικών (ενδύματα που φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, φορητά πορτρέτα, αναθηματικές προσωπογραφίες στις εκκλησίες). Πρόκειται για  πολυτελή ιματισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται από απόλυτη κομψότητα, ανεξαρτήτως εάν ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη παράδοση ή τη νέα μόδα, την προερχόμενη από την Εσπερία. Το πολυτελές αυτό βιβλίο κοσμείται με 500 έγχρωμες φωτογραφίες.

Μεγάλη η συμβολή και στα πολιτιστικά δρώμενα της Ρουμανίας

Η Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού είναι ιδρυτικό μέλος (1997) του συλλόγου των Φίλων του Εθνικού Μουσείου Τέχνης, υποστηρίζει δε την αποκατάσταση και την αγορά έργων τέχνης, αλλά και την υλοποίηση πολύγλωσσου ακουστικού οδηγού για τους επισκέπτες.  Επίσης, ανέλαβε όλες τις δαπάνες ανακαίνισης μιας αίθουσας του μουσείου, η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει ένα μέρος της συλλογής της τέχνης της διακόσμησης και θα φέρει το όνομα της εταιρείας της,  Sofmedica. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Σοφιανού, επιχορήγησε τη διοργάνωση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης την έκθεση «Φόρος Τιμής στη Μεγαλοπρέπεια – Ηλίας Λαλαούνης, κοσμήματα και μικρογλυπτική 1940-2000» (20 Μαρτίου-5 Ιουλίου 2008) με περισσότερα απο 300 έργα και συνέβαλλε οικονομικά στην ανακαίνιση των Μουσείων της Παλαιοδυτικής Τέχνης «Μηχ. Dumitru-Furnică Minovici» και του μουσείου-οικίας Th. Aman, ενός από τους στυλοβάτες της νεότερης ρουμανικής ζωγραφικής.

Ευρύ το ανθρωπιστικό έργο

Η κυρία Σοφιανού έχει αναπτύξει ευρύ ανθρωπιστικό έργο όχι μόνο στη γενέτειρά της, το Κάιρο αλλά και στη Ρουμανία όπου έχει δημιουργήσει τη Sofmedica. Με σκοπό την τακτική οικονομική ενίσχυση των άπορων Ελλήνων ομογενών της Ρουμανίας ίδρυσε τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών (Greek Ladies Association).

Mια από τις θέσεις από όπου προσέφερε επισης αφειδώς είναι και η αντιπροεδρία του Ιδρύματος Renașterea(Αναγέννηση) το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Στο ίδρυμα αυτό η κ. Σοφιανού ήταν και η κύρια χορηγός και δώρισε στο ίδρυμα ένα υπερσύγχρονο σύστημα πραγματοποίησης μαστογραφιών και ένα mamovan, ένα αυτοκινούμενο με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, που ταξιδεύει ανά τη χώρα, προσφέροντας στις Ρουμάνες γυναίκες τη δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας.

(ekkairo.org)