Μουσείο Γουλανδρή: Έλληνες εικαστικοί της Διασποράς στην Άνδρο
Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, συνεχίζοντας τη σαραντάχρονη παράδοση αδιάλειπτης λειτουργίας του, ανέβαλε, λόγω συνθηκών, την προγραμματισμένη γι’ αυτό το καλοκαίρι έκθεση του Γιώργου Ρόρρη και αντ’ αυτής έβγαλε από τις μόνιμες συλλογές του έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς και συγκεκριμένα έργα των: Chryssa, Takis, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής, Lynda Benglis.
Ονόματα-παρακαταθήκη της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης, που είτε εκ καταγωγής ανήκουν στην ελληνική διασπορά, είτε αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους μετά τον Β΄ Πόλεμο και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ιδίως του ’50 και ’60.
«Σχεδιάζοντας την έκθεση υπό συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρχε χρόνος για δάνεια και μεταφορές και είναι σαφές ότι λείπουν πολλά ονόματα σπουδαίων καλλιτεχνών Ελλήνων του εξωτερικού. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια έκθεση σημαντική, τους περισσότερους δημιουργούς τους έχω γνωρίσει, τους έχω ζήσει μέσα από συζητήσεις, είναι φίλοι μου» αναφέρει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και επιμελητής της έκθεσης «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» που θα διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου του 2020.
«Ορισμένοι, εκ των συγκυριών αγόμενοι, αποφάσισαν την έξοδο από τον γενέθλιο τόπο προσδοκώντας ελευθερία δράσης και σκέψης και αναζητώντας μερίδιο στα πρωτοποριακά τεκταινόμενα των καιρών. Άλλοι, λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, κυριολεκτικά εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και κατατρεγμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του μεταγωγικού πλοίου τύπου Liberty, του γνωστού «Ματαρόα», που σε πολλούς προσέφερε τον πλου προς την ελευθερία και παρέμεινε ιστορική αναφορά αυτής της ψυχικά επώδυνης και βιωματικά επίπονης περιπέτειας», σημειώνει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης.
«Στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες που συγκροτούν αυτό το αφιέρωμα είναι δημιουργοί που είχαν το σθένος να επιχειρήσουν υπερβάσεις και να αφουγκραστούν τα μηνύματα των καιρών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία τους να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στο αποθεματικό της καταγωγής τους», τονίζει ο επιμελητής της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης που ήδη στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και συνεισφέρει μοναδικά στον αέναο διάλογο των Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς με το γενέθλιο τόπο.
(webradio.ert.gr)