Για πρώτη φορά εξ αποστάσεως η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Μελβούρνης
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κοινότητας και λόγω των ειδικών συνθηκών με την κρίση του κορονoϊού, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κοινότητας για το έτος 2019 πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αρμόδιες αρχές.
Η Συνέλευση συντονίστηκε από το Ελληνικό Κέντρο με παρόντες τον πρόεδρο κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Μάρκο και τον ταμία καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή, οι οποίοι παρουσίασαν τις αναφορές τους και απάντησαν στις ερωτήσεις μελών.
«Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, πρωτοφανής στα χρονικά της Κοινότητάς μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος.
«Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με ελάχιστα τεχνικά προβλήματα, όλοι ήταν ικανοποιημένοι και φαίνεται να αποτελέσει έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη μας στο μέλλον, και ιδιαίτερα με τα μέλη της δεύτερης και τρίτης γενιάς. Δόθηκε δε η ευκαιρία σε μέλη να κάνουν τις ερωτήσεις από το σπίτι τους και να πάρουν απαντήσεις.
»Πήραμε, επίσης, πολλά μηνύματα από μέλη που μας συνεχάρησαν για το έργο μας, αλλά και για τη διαφάνεια που υπάρχει στις διαδικασίες και λειτουργία της Κοινότητάς μας. Τα μέλη που έθεταν ερωτήσεις παρουσιάζονταν στην οθόνη και ακούγαμε όλοι τις ερωτήσεις τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την προσπάθεια αυτή, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία της Κοινότητας. «Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αυτή τη δύσκολη περίοδο, πετύχαμε να διοργανώνουμε τη Γενική Συνέλευση και να επικοινωνήσουμε απευθείας με τα μέλη» είπε.
Ο γενικός γραμματέας κ. Μάρκος ανέγνωσε τα πρακτικά της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Κατόπιν, ακολούθησε η αναφορά του προέδρου, όπου ο κ. Παπαστεργιάδης παρουσίασε ορισμένες από τις κύριες δραστηριότητες της Κοινότητας το περασμένο έτος, ενώ στάθηκε στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα διαβήματα και παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα της ομογένειας τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα, στις ιστορικές επισκέψεις του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και του Αρχιεπισκόπου κ. Μακάριου στην Κοινότητα και στις συνεχείς επαφές με Αυστραλούς και Έλληνες υπουργούς.
Ευχαρίστησε, επίσης, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Βικτώριας και τους ελληνικής καταγωγής υπουργούς και βουλευτές για την υποστήριξη της Κοινότητας και για την οικονομική στήριξη έργων και προγραμμάτων της.
Διοργανώσαμε πάνω από 150 εκδηλώσεις μέσα στο 2019, γεγονός το οποίο μας καθιστά ως την πιο δραστήρια Ελληνική Κοινότητα παγκοσμίως» ανέφερε ο κ. Παπαστεργιάδης.
Στη συνέχεια o ταμίας, καθηγητής Πυρπυρής, παρουσίασε την οικονομική αναφορά, η οποία είχε ήδη σταλεί στα μέλη της Κοινότητας μαζί με την ειδοποίηση για τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης.
Ο κ. Πυρπυρής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε διάφορες προσπάθειες που γίνεται για τον περιορισμό των δαπανών της Κοινότητας, αλλά και στην αύξηση των εσόδων της. Τόνισε ότι η κοινότητα συνεχίζει να στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, επενδύοντας στη λειτουργία νέων σχολείων και προγραμμάτων.
Επίσης, ανέφερε, ότι η Κοινότητα επενδύει στις εκκλησίες αρκετά χρήματα, αλλά και στις πολιτιστικές δραστηριότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά το Φεστιβάλ Αντίποδες, το οποίο όπως είπε είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Αυστραλία.
Παρέμβαση έκανε και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Θόδωρος Μάρκος, απαντώντας σε ερώτηση μέλους για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα των Ελληνικών στο Δημοτικό Σχολείο Coburg West, λέγοντας ότι με τις παρεμβάσεις της Κοινότητας και τη συνεργασία ομάδας γονέων, καθώς και της υπουργού κ. Τζένης Μικάκου, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε θετικά και εξασφαλίστηκε η συνέχισή του.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις των μελών που απαντήθηκαν επαρκώς εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αναφορικά με ερώτηση για αλλαγές στο Καταστατικό της Κοινότητας, ο κ. Μάρκος δήλωσε ότι μεριμνεί σχετικά για το θέμα αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ερωτήσεις για τα οικονομικά και δράσεις της Κοινότητας υπέβαλε και ο κ. Χρήστος Φίφης, οι οποίες και απαντήθηκαν από τον κ. Μάρκο και τον κ. Πυρπυρή.
Χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι παρεμβάσεις μελών που συνεχάρησαν το Διοικητικό Συμβούλιο για το έργο του.
Ο κ. Κώστας Καραμάρκος επαίνεσε το Δ.Σ. για το έργο του, και ιδιαίτερα για τη διαφάνεια που υπάρχει στις ενέργειες και δράσεις του, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές στα παροικιακά δεδομένα και παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους παροικιακούς οργανισμούς.
Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η πρώην πρόεδρος της ένωσης δήμων Βικτώριας και πρώην δήμαρχος Whitlesea, κ. Μαίρη Λάλιου, καθώς ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το ΔΣ για τη διαφάνεια και «τη σπουδαία δουλειά που κάνει» τονίζοντας ότι όλοι μας πρέπει να στηρίζουμε το έργο της Κοινότητας.
Πηγή: neoskosmos.com