Συζητήσεις για σύσφιξη των σχέσεων των Πανεπιστημίων Μελβούρνης και Κύπρου
Επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης πραγματοποίησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χαραλάμπους, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Στέλιο Αγγελοδήμου, και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαστεργιάδης ενημέρωσε τον κ. Χαραλάμπους για τις δραστηριότητες της Κοινότητας και, ιδιαίτερα, για τη συμβολή του οργανισμού στην ίδρυση της νέας Έδρας για τη Διασπορά στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ των Πανεπιστημίων Μελβούρνης και Κύπρου.
Μιλώντας για τη συνάντηση ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τον καθηγητή κ. Χαραλάμπους, για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε στενότερους δεσμούς μεταξύ των Πανεπιστημίων Μελβούρνης και Κύπρου. Συζητήσαμε προηγουμένως αυτό το ζήτημα με τον πρόεδρο του Κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Δημ. Συλλούρη και θέσαμε εκ νέου την πρότασή μας σε αυτή τη συνάντηση. Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η αναγνώριση του Πανεπιστημίου και, ειδικότερα, της Ιατρικής Σχολής από τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πάνω από 80 φοιτητές από την Αυστραλία να σπουδάσουν Ιατρική στην Κύπρο. Αναφέραμε, επίσης, ότι μία από τις βασικές πλατφόρμες της νέας πανεπιστημιακής Έδρας που προτείνει προς ίδρυση η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, είναι να προωθήσει τη σχέση μεταξύ των Πανεπιστημίων μας στην Αυστραλία με την Κύπρο και την Ελλάδα».
Ο κ. Χαραλάμπους, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην επιθυμία του να επιστρέψει στην Κύπρο για να ιδρύσει την ιατρική σχολή αφού εργάστηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στις ΗΠΑ.
Περίπου 80 φοιτητές από την Αυστραλία σπουδάζουν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους στο Ελληνικό Πρόγραμμα της SBS, στόχος τους είναι προσελκύσουν ακόμη περισσότερους.
Από την πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το 2011, εξήγησε, προσέλκυσε φοιτητές και από την Αυστραλία και από τη Νέα Ζηλανδία.
«Έχουμε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο St Georges του Λονδίνου το οποίο είναι πιστοποιημένο από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο της Αγγλίας» συνεχίζει.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Ιατρική Σχολή έχει ένα τετραετές και ένα εξαετές πρόγραμμα φοίτησης που παρακολουθούν και φοιτητές από άλλες χώρες, δεδομένου ότι η διδασκαλία είναι στα Αγγλικά.
Αυτή την περίοδο, ο κ. Χαραλάμπους, υπό την ιδιότητά του ως κοσμήτορα της Σχολής, βρίσκεται στην Αυστραλία προκειμένου να έρθει σε επαφή με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ερευνήσει τις προοπτικές σύναψης συνεργασιών.
(www.panhellenicpost.com)